Ana Sayfa Duyurular Proje finansmanı kredileri risk bakiyesi Aralık 2020 dönemi itibariyle bir önceki yılın...

Proje finansmanı kredileri risk bakiyesi Aralık 2020 dönemi itibariyle bir önceki yılın aynı dönemine göre %18 oranında arttı

447
0

TBB

Proje Finansmanı İstatistikleri – Aralık 2020

Rapor – Şubat 2021

Mevduat bankaları ile kalkınma ve yatırım bankalarının proje finansmanına ilişkin istatistiki bilgilerini içeren bu rapor, Aralık 2014 döneminden itibaren altı aylık dönemlerde hazırlanmaktadır. Aralık 2020 dönemi itibariyle 19 banka verisinden oluşmaktadır.

Proje finansmanı kredileri risk bakiyesi Aralık 2020 dönemi itibariyle bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 18 oranında artarak 520 milyar TL’ye yükselmiştir. Bunun 476 milyar TL’si nakdi, 44 milyar TL’si gayrinakdi kredi şeklinde kullandırılmıştır. Aralık 2019 itibariyle 74 milyar dolar olan proje finansmanı kredileri risk bakiyesi, 2020 yılında yüzde 5’lik düşüşle 70 milyar dolara gerilemiştir.

Toplam taahhüt miktarı 516 milyar TL’den (87 milyar dolar) 605 milyar TL’ye (82 milyar dolar) yükselmiştir. Söz konusu tutar dolar bazında yüzde 6 gerilemiştir.

Proje finansmanı amacıyla kullandırılan kredilerin yüzde 43’ü enerji, yüzde 32’si altyapı, yüzde 11’i gayrimenkul sektörüne aittir. Diğer sektörlerin toplam içindeki payı yüzde 14’tür.

Altyapı sektöründe risk bakiyesi yüzde 2 gerileyerek 22 milyar dolardan, 21 milyar dolara düşmüştür. Aynı dönem itibariyle dolar bazında risk bakiyesi, gayrimenkul sektöründe yüzde 1 artarken, enerji sektöründe yüzde 3, diğer sektörlerde ise yüzde 27 gerilemiştir.

Proje Finansmanı İstatistikleri Gönderen Bankalar
1 Akbank T.A.Ş.
2 BankPozitif Kredi ve Kalkınma Bankası A.Ş.
3 Burgan Bank A.Ş.
4 Denizbank A.Ş.
5 GSD Yatırım Bankası A.Ş.
6 ICBC Turkey Bank A.Ş.
7 ING Bank A.Ş.
8 Odea Bank A.Ş.
9 QNB Finansbank A.Ş.
10 Şekerbank T.A.Ş.
11 Türk Ekonomi Bankası A.Ş.
12 Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankası A.Ş.
13 Türkiye Garanti Bankası A.Ş.
14 Türkiye Halk Bankası A.Ş.
15 Türkiye İş Bankası A.Ş.
16 Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası A.Ş.
17 Türkiye Sınai Kalkınma Bankası A.Ş.
18 Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O.
19 Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.


Kaynak: TBB Raporu
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikHalı sektörünün 2020 yılında gerçekleştirdiği 2 milyar 600 milyon doların üzerindeki ihracat, tüm zamanların en yüksek yıllık halı ihracatı oldu
Sonraki İçerikOnline Eğitim Programı: E-Ticaret Mini MBA 10 Mart – 25 Mart 2021

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz