Ana Sayfa Vergi Proforma fatura ile yurt dışına ürün satışı yapabilir miyiz?

    Proforma fatura ile yurt dışına ürün satışı yapabilir miyiz?

    666
    0

    Yurtdışından proforma fatura alınan ürünü ithal etmeden yine yurtdışına satışı proforma fatura ile yapılmış. Bu işlemlerden fatura düzenleme süresi geçtiğinden alış ve satış arasındaki farktan doğan gelirin kaydını yapmamız mümkün mü?

    Proforma fatura teklif faturasıdır. VUK’na göre geçerli değildir.

    Proforma fatura ile alış satış yapılamaz. Alış ve satış için fatura düzenlenmesi gerekir.

    İhracata ilişkin mükerrer tahsil edilen bedelin iadesinde KKDF uygulaması hk.

    Sayı: 70903105-165.01.05-E.16821

    Tarih:  08/02/2018

    T.C.

    MALİYE BAKANLIĞI

    Gelir İdaresi Başkanlığı

    Sayı : 70903105-165.01.05-E.16821                                                                                                                                  08.02.2018

    Konu : İade

    …. BAŞKANLIĞINA

    (… Vergi Dairesi Başkanlığı)

    İlgi : … tarihli ve … sayılı yazınız.

    İlgide kayıtlı yazınız ile ekinde yer alan özelge talep formu ve eklerinin incelenmesinden, Başkanlığınız mükelleflerinden … San. ve Tic. Ltd. Şti. ile … da mukim ..firması arasında makine ihracatına yönelik olarak yapılan sözleşmede 2 adet proforma faturada gösterilen tutarların … firması tarafından … Bankası … Şubesinde bulunan Şirket hesabına 18/9/2017 ve 13/11/2017 tarihlerinde gönderildiği, ancak ihraç edilecek malların … firmasının grup firması olan … firması adına satın alınması nedeniyle ilgili ülke mevzuatı gereğince ihracat işlemlerinin …  firması üzerinden yapılması gerektiğinden aynı sözleşme ve proforma faturaların …  adına yeniden düzenlendiği ve fatura bedellerinin Şirket hesaplarına …  tarihinde yeniden gönderildiğinden bahisle söz konusu ihracat işlemine ilişkin ikinci defa gelen bedelin …  firmasına iadesinde kaynak kullanımını destekleme fonu (KKDF) kesintisi yapılıp yapılmayacağı hususunda Başkanlığımız görüşünün istenildiği anlaşılmaktadır.

    12/5/1988 tarihli ve 88/12944 sayılı Kararnameye ilişkin KKDF hakkında 6 Sıra No.lu Tebliğin 2 nci maddesinde, bankalar ve finansman şirketleri dışında Türkiye’de yerleşik kişilerin yurt dışından sağladıkları krediler KKDF kesintisi yapılacak işlemler arasında sayılmıştır.

    Öte yandan, 2012/4116 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının 11 inci maddesinde, bankalar ve finansman şirketleri dışında Türkiye’de yerleşik kişilerin yurt dışından sağladıkları döviz ve altın kredilerinde (fiduciary işlemler hariç);

    –  ortalama vadesi bir yıla kadar olanlarda %3,

    –  ortalama vadesi 1 yıl (1 yıl dahil) ile 2 yıl arasında olanlarda %1,

    –  ortalama vadesi 2 yıl (2 yıl dahil) ile 3 yıl arasında olanlarda %0,5,

    –  ortalama vadesi 3 yıl (3 yıl dahil) ve üzerinde olanlarda %0 oranlarında KKDF kesintisi yapılacağı karara bağlanmıştır.

    Buna göre, …. San. ve Tic. Ltd. Şti.’ne aynı malların ihracına ilişkin olarak yurt dışından mükerrer gelen peşin ihracat bedellerinden … tarihinde … firmasından gelen tutarın anılan firma tarafından banka hesabından çekilmeden/kullanılmadan … firmasına iade edilmesi halinde, söz konusu tutarın yurt dışından kullanılan kredi olarak değerlendirilmesine gerek bulunmamaktadır.


    Kaynak: İsmmmo, GİB
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikSerbest meslek mensupları tahsil edemedikleri alacaklarını defter beyan sistemine işlemeli midir?
    Sonraki İçerikÖKC ile emtia alabilir miyiz?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz