Ana Sayfa Muhasebe Poşet beyannamesi boş da olsa verilecek midir?

Poşet beyannamesi boş da olsa verilecek midir?

4964
0

Poşet beyannamesinin son verilme süresi ve nereden verileceği ve bizim mükelleflerimiz küçük çaplı olduğu için poşet satışı yapmıyorlar. Nasıl bir cezai işlemi olacaktır ya da olmayacak mıdır? Bir de yazar kasalarına kısım olarak poşet satışı ekletmek zorunlulukları var mıdır?

 

Poşet satışı için ÖKC’lerde tanımlama yapılacaktır. Boşta olsa beyanname verilecektir. Beyanname verilmesi ile ilgili açıklamalar aşağıdaki linkte belirtilmiştir.

 

10.12.2018 tarihli ve 30621 sayılı Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “7153 sayılı Çevre Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’la 2872 sayılı Çevre Kanununa eklenen ek 13 üncü madde ile plastik poşetlerin tüketiciye ücret karşılığı verilmesi hükmü getirilmiştir.

 

DÜZENLEMEYE UYMAMANIN YAPTIRIMLARI

Plastik poşetler, uzaktan satışlar da dahil olmak üzere satış noktalarında kullanıcıya veya tüketiciye ücretsiz verilmemesi, ücretsiz temine imkan verecek herhangi bir promosyona veya kampanyaya dahil edilememesi gerekmektedir.

 

Plastik poşet satıcıları Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca belirlenen 25 Kuruşun altında bir ücretle poşeti satması yasaklanmıştır.

 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı görevlileri yapılacak izleme, kontroller ve/veya denetimler sırasında; Bildirim ve beyan yükümlülüğünü zamanında ve/veya tam olarak yerine getirmediği tespit edilenlere 2872 sayılı Kanunun 20’nci maddesinin (g) bendi uyarınca 2019 yılında 18.037TL idari para cezası,

2872 sayılı Kanunun 20’nci maddesinin (z) bendi uyarınca 2872 sayılı Kanunun ek 11 inci maddesine aykırı olarak geri kazanım katılım payını ödemediği tespit edilenlere katılım payı tutarının %20 fazlası idari para cezası, Plastik poşetleri ücretsiz verdiği, promosyona ve/veya kampanyaya tabi tuttuğu tespit edilenlere 2872 sayılı Kanunun 20’nci maddesinin (z) bendinin (bb) alt bendi uyarınca depo alanı hariç kapalı satış alanının her metrekaresi için 10 TL idari para cezası uygulanır.

 

Öte yandan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Bilgi Sistemine bildirim ve beyanlarda yanlış ve yanıltıcı beyanda bulunanlar hakkında 2872 sayılı Kanunun 26’nci maddesi uyarınca 6 aydan 1 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmak üzere Cumhuriyet Savcılıklarına suç duyurusunda bulunacaktır.

 

Yanlış ve yanıltıcı belge düzenleyenler ve kullananlar hakkında ayrıca 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun belgede sahtecilik suçuna ilişkin hükümleri uygulanmak üzere Cumhuriyet Savcılıklarına suç duyurusunda bulunacaktır.

 

KAPSAM DIŞI BIRAKILAN PLASTİK POŞETLER

Poşetlerin Ücretlendirilmesine İlişkin Usul ve Esasların 2 inci maddesinde kullanım alanları ve özellikleri bakımından;

 

a-Ekmek, sebze, meyve, peynir, zeytin, hayvansal gıda gibi açık satılan gıdaların hijyenini sağlamak için kullanılan, çift kat kalınlığı 15 mikron ve altında olan, 500×350 mm (körük kalınlığı ve sap uzunluğu dahil) ebadından küçük saplı/sapsız poşetler,

b-Plastik içeren malzemelerden, dokumak veya dokumasız metotlarla üretilen, tekstil ürünü çok kullanımlık poşetler,

c-Canlı sucul hayvan satışında kullanılan sapsız poşetler,

ç- Yumrulu ve/veya benzer tohumlu bitkilerin satışında kullanılan sapsız poşetler,

d- Sadece hizmet verilen fakat ürün satışı gerçekleştirmeyen yerlerde kullanıcıya veya tüketiciye verilen poşetler, (kuru temizleme, lostra ve benzeri),

e- Kargo poşetleri,

f- Gümrüksüz mağazadan alman ürünler için ilgili mevzuatı gereği kullanılması zorunlu olan özel poşetler,

g- Eczanelerde sadece ilaç satışında kullanılan, çift kat kalınlığı 15 mikron ve altında olan, 200×350 mm (körük kalınlığı ve sap uzunluğu dahil) ebadından küçük saplı/sapsız poşetler, kapsam dışında tutulmuştur: BEDEL KARŞILIĞI TÜKETİCİYE VERİLMESİ GEREKEN POŞETLER FAALİYET TÜRÜ NE OLURSA OLSUN UZAKTAN SATIŞLAR DA DAHİL OLMAK ÜZERE, İSTİSNASIZ TÜM SATIŞ NOKTALARINDA (TEKSTİL, OYUNCAK, ELEKTRONİK, UNLU MAMUL, GİYİM, GIDA VB.) PLASTİK POŞETLERİN ÜCRETLİ OLARAK SATILMASI GEREKMEKTEDİR.

 

Plastik poşet, plastikten yapılmış, satış noktalarında tüketicilere mal veya ürünleri taşıma amacıyla temin edilen saplı veya sapsız poşetler olarak tanımlanmıştır.

BEYANNAME VERİLMESİ İLE İLGİLİ OLARAK AŞAĞIDAKİ LİNKİ İNCELEYİNİZ. https://webdosya.csb.gov.tr/db/turkce/icerikler/e-devlet—plast-k-pos-et-beyani-kilavuzu-20190131151535.pdf

 

Satış olmasa bile BOŞ BEYANNAME verilmesi gerekiyor.

 

 

 

 


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


BENZER İÇERİKLER

Poşet beyannamesinin verilmemesinin cezası nedir?

 

Herkes poşet beyannamesi verecek mi?

 

Hangi Poşetler Ücrete Tabi Değildir?

 

Ekmek poşetleri ücrete tabi midir?

 

 

 

İnternetten yapılan satışlarda poşetler ücretli mi olacak?

 

Ücrete tabi poşetlerin sağlaması gereken özellikler nelerdir?

 

Plastik Poşetler barkodlu olmak zorunda mı?

 

Poşet beyannamesi internet üzerinden mi verilecek?

 

 

Önceki İçerikElektrik üretiminin yüzde 60’ı yerli
Sonraki İçerikGoogle’ın ana şirketinden büyük kar!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz