Küresel Durum
Plastik ve kauçuk ürünler sektörü ağırlıklı olarak ara malı üretmektedir. Sektör ürünleri ambalaj, inşaat, otomotiv, tıbbi cihazlar, tarım, mobilya, tüketim ürünleri gibi çeşitli sektörlerde kullanım alanı bulmaktadır. Global olarak artan nüfus ve kentleşme, sanayileşmeyi de beraberinde getirmiş olup, toplumların plastik talebini artırmıştır. 1960 yılında %33 olan küresel şehirleşme oranı 2019 yılında %56’ya yükselmiş, aynı dönemde sanayinin küresel GSYH içindeki payı %30’lara ulaşmıştır.
Plastik ve kauçuk pazar büyüklüğü 2019 yılında yaklaşık 2 trilyon dolardır. Sektörün 2030 yılına kadar yıllık ortalama %7 büyüyeceği ve pazar büyüklüğünün 4 trilyon doları aşacağı öngörülmektedir. Mevcut üretimler ülke bazında incelendiğinde toplam üretimin yaklaşık %40’ı Çin’de gerçekleşirken onu %11 ile ABD, %7 ile Japonya takip etmektedir. En büyük üretici konumundaki Çin’in yıllık ortalama %10 ile büyümesi öngörülürken 2030 yılı tahminlerinde küresel toplam üretimin %50’sinden fazlasını gerçekleştireceği beklenmektedir.
Kaynak:kolayihracat.gov.tr
Türkiye’de Durum
Türkiye’de plastik ve kauçuk üretim sektörü 2019 yılında 20 milyar dolar üzerinde değerlemeye ulaşmıştır. 2030 yılı tahminlerine göre yıllık ortalama %6,3 sektörel büyüme beklenmekte ve 2030 yılında iki katına çıkarak 40 milyar dolar üzerinde üretim hacmine ulaşacağı öngörülmektedir. 2019 yılında 9 milyar dolar üzerinde ihracat hacmine ulaşan plastik ve kauçuk ürünlerde en büyük ihracat pazarı %9,8 ile Almanya olurken onu %7,1 ile Irak ve %4,5 ile İngiltere takip etmektedir. Bu sektörde 2019 yılında ihracat yaptığımız 200’e yakın ülke bulunmaktadır.
Kaynak: kolayihracat.gov.tr
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.