Uluslararası Enerji Ajansı’na (IEA) üye 31 ülkenin enerji bakanlarının katılımıyla Rusya Ukrayna savaşı gündemli bir toplantı yapıldı. Toplantıda, Rusya’nın Ukrayna saldırısının, küresel petrol piyasalarında daralma ve fiyat oynaklığının arttığı, ticari stokların 2014’ten beri en düşük seviyede olduğu ve üretici ülkelerin ek arz sağlama konusunda sınırlı kabiliyetinin kaldığı bir dönemde yaşandığı belirtildi. Üye ülke bakanları, küresel petrol piyasalarında tedarik sıkıntısı yaşanmayacağına yönelik güvence vermek amacıyla acil durum rezervlerinden 60 milyon varil petrolü kullanıma açma konusunda mutabakata vardı.
1.5 MİLYAR VARİL REZERV
Mevcut duruma bakıldığında, IEA’ya üye ülkelerin acil durum petrol rezervleri 1.5 milyar varil seviyesinde bulunuyor.
Bu anlaşma kapsamında toplam acil durum rezervlerinin yüzde 4’ü kullanıma sunulmuş olacak. Söz konusu rakam, 30 gün boyunca günlük 2 milyon varil petrol arzına karşılık geliyor. Toplantı kapsamında üye ülkelerin bakanları, Avrupa’nın Rus gazına bağımlılığını azaltmak için yeni tedarik kaynakları bulma ihtiyacını da değerlendirdi.
KÜRESEL ENERJİ GÜVENLİĞİ
Toplantı sonrası açıklama yapan IEA Başkanı Fatih Birol, enerji piyasalarındaki durumun ciddiyetini koruduğunu belirterek, “Küresel enerji güvenliği tehdit altında ve kırılgan bir toparlanma döneminde olan dünya ekonomisini riske atıyor. IEA’ya üye ülkelerin piyasalarda istikrarı sağlamak için ilk etapta 60 milyon varil petrole erişim sağlaması yönündeki kararından memnunum” dedi.
IEA verilerine göre Rusya, dünyanın en büyük üçüncü petrol üreticisi ve en büyük petrol ihracatçısı konumunda bulunuyor. Rusya’nın günlük 5 milyon varil ham petrol ihracatı küresel ticaretin yüzde 12’sini oluşturuyor. Ayrıca Rusya, petrol ihracatının yüzde 60’ını Avrupa’ya yapıyor.
ABD, 30 MİLYON VARİL PETROLÜ KULLANIMA AÇACAK
Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Uluslararası Enerji Ajansı’nın acil durum rezervi kapsamında 60 milyon varil petrolü kullanıma açma kararının bir parçası olarak ABD’nin stratejik petrol rezervinden 30 milyon varilin kullanıma sunulacağını bildirdi. Açıklamasında uzun süren istişarelerin ardından IEA üye ülkelerinin, acil durum rezervleri kapsamındaki 60 milyon varil petrolün kullanıma açılması konusunda anlaştığını belirten Psaki, “Bu anlaşmanın bir parçası olarak Başkan Biden, Enerji Bakanlığı’na, ABD’nin stratejik petrol rezervinden 30 milyon varili kullanıma açma yetkisi verecek” ifadesini kullandı.
Kaynak: İTO Haber
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.