Ana Sayfa Vergi Personellerimize bedelsiz olarak verdiğimiz ürünler için fatura düzenlemeli miyiz?

    Personellerimize bedelsiz olarak verdiğimiz ürünler için fatura düzenlemeli miyiz?

    483
    0

    Perakende mağazacılık işiyle iştigal eden bir şirketiz. Müşterilerimize ve mağazalarımızda çalışan elemanlara zaman zaman marketing kapsamında bedelsiz ürün vermekteyiz. Vergi kanunları açısından hangi belgeleri düzenlemeli ve TDHP açısından kayıtlarımızı nasıl oluşturmalıyız?

    Bedelsiz de olsa verilen ürünler için KDV’li fatura düzenlenir. 

    Fatura bedelleri Çalışanların Brüt ücretine eklenecek (ayni maaş ödemesi) Ücret ile birlikte bordroda vergilendirilmiş olacaktır.

    KONU İLE BAĞLANTILI DİĞER HUSUSLAR

    1 Seri No.Lu KDV Uygulama Genel Tebliği’nde konu ile ilgili bölüm

    1.VERGİNİN (KDV) KONUSU İLE İLGİLİ ÇEŞİTLİ HUSUSLAR 

    5.Personele Sağlanan Menfaatler 

    KDV uygulamasında personele bedelsiz sağlanan menfaatlerden aşağıda sayılanlar vergiye tabi tutulmaz: 

    a) Personele işyerinde veya müştemilatında yemek verilmesi, 

    b) Personele yatacak yer veya konut tahsisi, 

    c) Personelin toplu olarak işyerine gidip gelmesini sağlamak amacıyla yapılan taşıma hizmetleri,

    ç) Personele demirbaş olarak verilen giyim eşyası. İşletmenin iktisadi faaliyetini sürdürebilmesi için yapılan ve işletmede yaratılan katma değerin bir unsuru olan bu masraflar, maliyetin bir parçası olduğundan, personele tahsis sırasında vergiye tabi tutulmaz, bu mal ve hizmetlerin iktisabında yüklenilen vergiler ise genel hükümlere göre indirim konusu yapılabilir.

    SGK Açısından Ayni Yardımların Durumu (2020/20 Sayılı SGK Genelgesi)

    3- Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamındaki sigortalılar yönünden prime tabi tutulmayacak kazançlar

    3.1- Ayni yardımlar 

    İşverenlerce sigortalılara ayni (mal) olarak yapılan yardımlar, tutarları üzerinde durulmaksızın, prime esas kazançlara dahil edilmeyecektir. Ancak, ayni yardımların sigortalılara nakden ödenmesi halinde (örneğin yağ parası, un parası, ayakkabı parası, giyim yardımı gibi) prime tabi tutulması gerekmektedir.


    Kaynak: ismmmo,SGK Genelgesi, KDV Kanunu 1 Seri no.lu Tebliğ
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikKamu Denetçiliği Kurumunda görev yapan Devlet memurlarının disiplin amirlerini gösterir unvanlar belirlendi 24.11.2021
    Sonraki İçerikTürkiye İhracatçılar Meclisi Ve İhracatçı Birlikleri İnsan Kaynakları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapıldı

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz