Ana Sayfa Çalışma Hayatı Personele verilecek yol desteği mesafeye bağlı olarak verilebilir mi?

    Personele verilecek yol desteği mesafeye bağlı olarak verilebilir mi?

    Çalışanın işyerine gidip gelmesi için sağlanan menfaatlere ilişkin günlük istisna tutarı 2023 yılı için 56 TL olup bu tutar  gelir vergisi, damga vergisi ve SGK priminden istisna edilmiştir.

    218
    0

    Personel yol ücreti hesaplanırken mesafeye bağlı bir formül var mı? Eğer uzak mesafede ikamet eden personelimize daha fazla yol ücreti vermemiz gerekiyorsa 56 TL’lik istisna tutarı esniyor mu?

    İşverenler tarafından çalışanlara sağlanan yemek ve yol yardımlarının her yıl belirlenen tutarlarda bordroda vergi istisnası uygulanmaktadır.
    Yol ücreti istisnası da günlük 56 TL’dir.
    Bu istisna tutarı olup fazlaya ilişkin esnemeyi kanun koyucu işverene bırakmıştır.


    Yol destek ödemesi nakit olarak yapılırsa vergi ve SGK istisnası yoktur. Taşıma kartı, bileti vb. şeklinde yapılırsa vergi ve SGK istisnası vardır.

    30.12.2022 Tarih ve 32059 (2. Mükerrer) Resmi Gazete’de yayımlanan Tebliğ’in 3’üncü maddesinin “ç” bendi gereği “Gelir Vergisi Kanunu’nun 23 üncü maddesinin birinci fıkrasının (10) numaralı bendinde yer alan, işverenlerce hizmet erbabının işyerine gidip gelmesi için sağlanan menfaatlere ilişkin istisna tutarı 56 TL olduğu hüküm altına alınmıştır. 

    İşverenlerce çalışanlara ödenen yol ücretleri ile ilgili 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda bir istisna bulunmamaktadır. Nakit ödenen yol paraları üzerinden tıpkı gelir vergisi tarafında olduğu gibi SGK tarafında da prim hesaplaması söz konusu olacaktır. 

    Ulaşım kartı, ulaşım aracı bileti ya da bu amaçla kullanılan ödeme araçlarının işverence temini şeklinde yapılan yardımlar ise, SGK açısından ayni yardım olarak kabul görmekte ve üzerinden SGK primi kesintisi yapılmamaktadır. 

    Ulaşım kartı ya da bileti, amacı dışında kullanılamaması ve işçiye nakit ücret şeklinde ödenmemesi nedeniyle, SGK açısından tıpkı kartla yapılan yemek yardımında olduğu gibi ayni bir yardım niteliği taşımaktadır. 

    Ayni yardımlar 5510 sayılı Kanunun 80. Maddesi gereği prime esas kazançlara dâhil değildir. Dolayısıyla da üzerinden SGK payları hesaplanmamaktadır.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikŞirket kredi kartı ile yapılan harcamanın yazar kasa fişi kayıp sadece POS çıktısı ile muhasebe kayıtlarına alabilir miyiz?
    Sonraki İçerik4/1-a (SSK) emeklisi şirket ortağı olursa huzur hakkı mı alacak? SGDP ödeyecek mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz