Ana Sayfa Çalışma Hayatı Personel işe girişi yaparken kanun numarasını yanlış seçersek ne yapmalıyız?

Personel işe girişi yaparken kanun numarasını yanlış seçersek ne yapmalıyız?

Çalışanın işe girişi yapılırken kanun numarası yanlış seçilirse ne yapılır?

891
0

İşçi girişi yaparken, kanun numarası olarak 5510 seçmeyi unutursak, ne yapmalıyız?  Meslek kodu 5153.06 olan konut hizmet görevlileri gelir ve damga vergisinden muaf mıdır?

Teşvikler kullanıcı tarafından seçimle yararlanılacak indirimlerdir. Ya düzeltme vermeniz ya da takip eden ayda uygulamanız gerekmektedir. Aylık prim ve hizmet belgesi (APHB) sisteme 05510 Kanun türü seçilerek girilmelidir.

Normalde Ek-9 kapsamında ev hizmetlerinde çalışanların sigortalılığıyla ilgili 10 günden az veya fazla çalışma ayrımı bulunmaktayken, dolayısıyla ev hizmetlerinde ayda 10 gün veya daha fazla süreyle çalışanlar adına işverenlerinin tüm sigorta kollarına ait prim ödemesi, ev hizmetlerinde 10 günden az süreyle çalışanlar adına işverenlerinin sadece iş kazası ve meslek hastalıkları sigortası primi ödemeleri gerekirken, konut kapıcıları için böyle bir ayrım getirilmemiştir. Dolayısıyla konut kapıcısı işyerinde ayda 10 günden az süreyle çalışsa bile işverenleri tüm sigorta kollarına ait primleri ödemek zorundalar. Yani konut kapıcıları için ayda 1 ila 9 gün veya 10 gün ve üzeri çalışma şeklinde bir ayrım yapılmayacaktır.

Bilindiği üzere konut kapıcılarının ücretleri damga ve gelir vergisi kesintisine tabi değildir, dolayısıyla bunların ücretlerinden herhangi bir damga veya gelir vergisi kesilemeyeceğinden, işverenlerin muhtasar beyanname vermeleri de gerekmez. Bu nedenle kolay işverenliğe geçen konut kapıcılığı işyeri işverenlerine, SGK tarafından da herhangi bir damga vergisi tahakkuku yapılmayacak. Öte yandan 31 gün süren aylarda sigortalının 1 gün eksik çalışması halinde gün sayısı yine 30 olup Kuruma da 30 gün üzerinden bildirileceğinden, bu durumda herhangi bir eksik gün nedeni girilmeyecek, çünkü zaten SGK uygulamasında aylık çalışma gün sayısı 30 olarak uygulanmaktadır.

 


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


BENZER İÇERİKLER

Kısa Çalışma Ödeneği 1 Ay Uzatıldı!

Kısa çalışma ödeneğine tekrar başvuru yapan firmalarda 7 günlük yarım ücret ödemesi tekrar yapılmalı…

Kısa Çalışma Uygulanan İşyerleri İçin Kısa Çalışma Ödeneğinin Süresinin Uzatılması Hakkında Karar Yayınlandı

Önceki İçerik 1 Temmuz 2020 Tarihi İtibariyle Başlayan E-Fatura, E-İrsaliye, E-Müstahsil Makbuzu, E-Bilet Uygulamaları
Sonraki İçerikVergi borcu taksitler halinde ödenebilir mi?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz