Bugün işverene ” …… Adlı çalışanınız iş göremezlik raporu çalışmadı bildirimi yapılmadığı nedeniyle dosyası arşive kaldırılmıştır” mail geliyor. Arşiv kontrol edildiğinde çalışanın sağlık merkezi filyasyon ekipleri tarafından Aralık 2020’de 10 günlük raporu bulunmaktadır. Fakat raporu çalışan personele de vermemişler. İşverene de rapor sgk tarafından çalışanınız raporlu diye süresi içinde e-posta olarak bildirilmemiş. İşverenin rapordan haberi yok. Raporun işverene tebliğ tarihinden itibaren 5 iş günü içinde çalışmadığına dair onayı yapması halinde idari para cezası olmayacağı, daha önce tebliğ edilmeyen bugün gelen arşivdeki raporun 5 iş günü içinde onaylanmalı mı?
Sistemde rapor var ise onaylamanız gerekmektedir.
Durumu izah eden bir dilekçe ile bağlı bulunduğunuz sgk ile iletişime geçiniz.
4/a kapsamında sigortalı olan veya sigortalı sayılanların (2) rapor almaları durumunda, işveren bu rapor ile ilgili çalışamazlık belgesini (çalışılmadığına dair bildirim) rapor 10 günden kısa süreli ise istirahatin bittiği günden itibaren, 10 gün ve daha uzun süreli ise onar günlük sürelerin bittiği ve son on günlük süreden arta kalan sürenin bittiği günden itibaren 5 iş günü içinde internetten (www.sgk.gov.tr adresinden işveren menüsü altında bulunan çalışılmadığına dair bildirim giriş ekranından) SGK’ ya bildirmelidir.
İş kazası, meslek hastalığı ve analık durumlarına bağlı raporlarda bir gün dahi olsa bildirim yapılması gerekmekte ancak hastalık nedeniyle kullanılan raporlarda iki güne kadar olanlarda bildirim zorunluluğu bulunmamaktadır. Rapor alan sigortalının rapor bitim tarihinden itibaren, on günden uzun süreli raporlarda sigortalının talebinin olması halinde onar günlük sürelerin sonundan itibaren beş iş günü içinde internet üzerinden çalışılmadığına dair bildirim girişi yapılmaması halinde idari para cezası uygulanacaktır. Beş günlük sürenin tespitinde, sigortalının raporu işverene ibraz etmeme ihtimali göz önünde bulundurularak, SGK tarafından tebligatlı bir yazı yazılacak, bu yazının işveren tarafından alındığı günden itibaren beş iş günü içinde bildirim yapılmaması halinde idari para cezası uygulanacaktır. Bildirimin SGK tarafından idari para cezası uygulandığı güne kadar yapılmaması halinde aylık asgari ücretin beş katı tutarında, beş günlük süre geçtiği halde, SGK’nın henüz idari para cezası uygulamadığı durumlarda ise aylık asgari ücretin iki katı tutarından idari para cezası uygulanacaktır. İdari para cezasına esas asgari ücret, bildirimin yapılması gereken son günde geçerli olan asgari ücrettir.
Her ne kadar SGK’nın tebliğ yazısından sonra idari para cezası uygulanacak olsada, çalışamazlık bildiriminin süresi dışında yapıldığının veya hiç yapılmadığının, Sosyal Güvenlik Kontrol Memurları veya müfettişleri tarafından tespit edilmesi durumlarında da idari para cezası uygulanacaktır.
Kaynak: ismmmo
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.