Ana Sayfa Vergi Patent veya Faydalı Model Belgeli Buluşlardan Elden Edilecek Kazançlarda İstisna Uygulaması

    Patent veya Faydalı Model Belgeli Buluşlardan Elden Edilecek Kazançlarda İstisna Uygulaması

    1268
    0

    19.02.2014 tarihli ve 6518 Aile Ve Sosyal Politikalar Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanununun 82’nci maddesiyle Kurumlar Vergisi Kanununa eklenen “Sınai mülkiyet haklarında istisna” başlıklı 5/B maddesiyle, incelemeli sisteme göre patente veya olumlu araştırma raporlu faydalı model belgesine bağlanmış olan buluşlardan elde edilen kazançlar, kurumlar vergisinden istisna tutulmuştur.

    1- HANGİ KAZANÇ VE İRATLAR İSTİSNA KAPSAMINDADIR?
    Kurumlar vergisi mükellefleri tarafından Türkiye’de gerçekleştirilen araştırma, geliştirme ve yenilik faaliyetleri ile yazılım faaliyetleri neticesinde ortaya çıkan ve incelemeli sisteme göre patente veya olumlu araştırma raporlu faydalı model belgesine bağlanmış olan buluşların;
    1.1- Kiralanması neticesinde elde edilen kazanç ve iratların,
    1.2- Devri veya satışı neticesinde elde edilen kazançların,
    1.3- Türkiye’de seri üretime tabi tutularak pazarlanmaları halinde elde edilen kazançların,
    1.4- Türkiye’de gerçekleştirilen üretim sürecinde kullanılması sonucu üretilen ürünlerin satışından elde edilen kazançların patentli veya faydalı model belgeli buluşa atfedilen kısmının %50’si maddede belirtilen şartların yerine getirilmesi halinde, 01.01.2015 tarihinden itibaren kurumlar vergisinden müstesnadır.

    2- İSTİSNADAN KİMLER YARARLANABİLİR?
    İncelemeli sisteme göre patent veya olumlu araştırma raporu sonucunda faydalı model belgesi almış olan gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri bu istisnadan yararlanabilecektir. Şartları taşıyan dar mükelleflerin de bu istisnadan yararlanması mümkündür.

    3- İSTİSNADAN YARARLANMA ŞARTLARI NELERDİR?
    İstisnadan yararlanma şartları;
    3.1- Buluşlara ilişkin araştırma, geliştirme ve yenilik faaliyetleri ile yazılım faaliyetlerinin Türkiye’de gerçekleştirilmesi,
    3.2- İncelemeli sistemle patent veya olumlu araştırma raporu sonucunda faydalı model belgesi alınması,
    3.3- İstisna uygulamasından yararlanacak kişilerden olunması,
    3.4- Patent veya faydalı model belgesi için sağlanan koruma süresinin aşılmamış olmasıdır.

    Kaynak: Gelir İdaresi Başkanlığı

    Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

    Önceki İçerikPoliçe Protestosu Kim Tarafından Düzenlenir?
    Sonraki İçerikTürkiye’den Yabancı Gerçek ve Tüzel Kişilere Verilen Hizmetlerde Vergi İndirimi Var mıdır?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz