Ana Sayfa Yaşamın İçinden Pandemi sürecinde İstanbul’un hava kalitesi %30 iyileşti

Pandemi sürecinde İstanbul’un hava kalitesi %30 iyileşti

806
0

İBB Çevre Koruma Müdürlüğü verilerine göre, #evdekal çağrılarıyla, mecbur kalmadıkça, dışarı çıkılmaması, İstanbul’un havasında yaklaşık yüzde 30’luk bir temizliği beraberinde getirdi. Uluslararası referans standartlara sahip cihazlarla günlük elde edilen bu veriler, internet ortamında İstanbul halkının erişimine de sunuluyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), hava kalitesinin iyileştirilmesi, havası temiz bir İstanbul için çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Türk Akreditasyon Kurumu’ndan (TÜRKAK) akredite, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı‘ndan “Yeterlilik Belgesi” sahibi Çevre Koruma Müdürlüğü bünyesindeki Türkiye’de tek akredite kuruluşu Hava Kalitesi Laboratuvarı, pandemi döneminde de İstanbullulara hizmet veriyor.

-İSTANBUL’UN HAVASINDA YÜZDE 30’LUK İYİLEŞME-
Covid-19 pandemisi ile mücadele amaçlı yapılan, #evdekal çağrılarının etkisiyle, İstanbul’un havasında yüzde 30’luk iyileşme yaşandı. Havanın temizlenmesinde trafiğe çıkan araç sayısındaki azalmanın çok önemli olduğunu ifade eden İBB Çevre Yüksek Mühendisi Bahar Tüncel, “Olması gereken sınır değer yıllık, partikül madde açısından 40 mikrogram/metreküp. İstanbul genelinde pandemi öncesi, 45 – 55 mikrogram/metreküp seviyelerinde izleyen partikül madde kirleticisi var. Ama şu dönemde seviyeler, 50’nin altına düştü. Bu hafta itibariyle 30 mikrogram/metreküp seviyelerine kadar indi” bilgisini verdi.

-HAVA KALİTESİ NASIL ÖLÇÜLÜYOR?-
Hava kalitesi verilerinin, kirleticilerin sağlığımız üzerindeki etkilerini değerlendirmek için kullanıldığını belirten İBB Hava Kalitesi Laboratuvar Sorumlusu Muhammed Doğan, 26 sabit, 2 adet mobil hava kalitesi izleme istasyonu ile İstanbul’un her köşesinde hava kalitesi ölçümü yapıldığını söyledi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın da İstanbul’da 12 istasyonu olduğunu kaydeden Doğan, “Bunlar da bizim ağımıza bağlı. Toplam 36 istasyonla İstanbul hava kalitesinin ölçümleri yapılıyor ve merkezimiz tarafından inceleniyor. Avrupa standartlarında, tam otomatik cihazlarımız var. Bu cihazlar sürekli hava ölçümleri yapıyor. Bu veriler anlık olarak merkezdeki bilgisayara gönderiliyor. Alınan ölçüm değerleri sistem tarafından işlenerek kamuoyu ile anında paylaşılıyor” dedi.

-VERİLERİMİZİ HALK VE AKADEMİK ÇEVRE KULLANIYOR-
Hava Kalitesi İzleme İstasyonlarında, Avrupa Birliği “Hava Kalitesi Direktifleri” ve “Hava Kalitesi Değerlendirme ve Yönetimi Yönetmeliği” kapsamında ölçümler gerçekleştirdiklerinin altını çizen Doğan, şöyle devam etti:
“Hava kalitesi ölçümleri sayesinde, kirlilikten ya da kirlilikten kaynaklanan sağlık sorunlarından endişe duyan halkımız, güncel hava kalitesi bilgilerine erişebilmektedirler. Yapılan ölçümlerle, vatandaş soluduğu havayı bilmenin yanı sıra, bilimsel kurumlar da akademik çalışmalarında ölçüm verilerimizi kullanmaktadırlar.”

-GEÇEN YILA GÖRE YÜZDE 13 İYİLEŞME-
İnsanların sokağa çıkmayıp evde kalmaları trafikteki araç sayısını da azalttı. Azalan araç sayısı İstanbul’un havasına olumlu yansıdı. 2019 ile 2020 yılının aynı dönemlerinin (1 Ocak – 27 Nisan) karşılaştırılmasında ise 2019 yılında 58 olan Hava Kalitesi İndeksli (HKİ) 2020 yılında yüzde 13 iyileşme yaşandı. Ayrıca, İstanbul’da son beş yıl ve 2020 yılı Hava Kalitesi İndekslerine göre en yüksek değer ortalama 58 ile 2017 yılında ölçüldü.


Kaynak: İBB Çevre Koruma Müdürlüğü verileri – 29.04.2020
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikKÇÖ başvuru yaptığımız personel destekten faydalanamazsa SGK bildirgesindeki düzeltmeyi hangi kod ile yapmalıyız?
Sonraki İçerikKısa çalışma ödeneğine başvuru yapmadığımız personeller için ücretsiz izin desteğine başvuru yapabilir miyiz?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz