Ana Sayfa Çalışma Hayatı Pandemi nedeniyle ücretsiz izinde geçen süreler yıllık izin süresinden sayılır mı?

    Pandemi nedeniyle ücretsiz izinde geçen süreler yıllık izin süresinden sayılır mı?

    Yıllık izin bakımından çalışılmış sayılan günler

    666
    0

    Pandemi ücretsiz izinde olan personelin burada geçen süresi; yıllık izinden sayılır mı? 

    Yargıtay’ın bu yönde görüşleri bulunmaktadır. 

    Aslen iş sözleşmesi askıdadır ancak işçinin talebi ile olmayıp zorunluluk olması nedeniyle Yargıtay bu sürelerin izin süresinin hesaplanmasında esas olan süreye eklemiştir. Bu süreleri izinden saymamıştır.

    İŞ KANUNU 

    Kanun Numarası : 4857 

    Kabul Tarihi : 22/5/2003 

    Yıllık izin bakımından çalışılmış gibi sayılan haller 

    Madde 55 – Aşağıdaki süreler yıllık ücretli izin hakkının hesabında çalışılmış gibi sayılır: 

    a) İşçinin uğradığı kaza veya tutulduğu hastalıktan ötürü işine gidemediği günler (Ancak, 25 inci maddenin (I) numaralı bendinin 

    (b) alt bendinde öngörülen süreden fazlası sayılmaz.). b) Kadın işçilerin 74 üncü madde gereğince doğumdan önce ve sonra çalıştırılmadıkları günler.

    c) İşçinin muvazzaf askerlik hizmeti dışında manevra veya herhangi bir kanundan dolayı ödevlendirilmesi sırasında işine gidemediği günler (Bu sürenin yılda 90 günden fazlası sayılmaz.). 

    d) Çalışmakta olduğu işyerinde zorlayıcı sebepler yüzünden işin aralıksız bir haftadan çok tatil edilmesi sonucu olarak işçinin çalışmadan geçirdiği zamanın onbeş günü (işçinin yeniden işe başlaması şartıyla). 

    e) 66 ncı maddede sözü geçen zamanlar.

    f) Hafta tatili, ulusal bayram, genel tatil günleri. 

    g) 3153 sayılı Kanuna dayanılarak çıkarılan yönetmeliğe göre röntgen muayenehanelerinde çalışanlara pazardan başka verilmesi gereken yarım günlük izinler. (1) 

    h) İşçilerin arabuluculuk toplantılarına katılmaları, hakem kurullarında bulunmaları, bu kurullarda işçi temsilciliği görevlerini yapmaları, çalışma hayatı ile ilgili mevzuata göre kurulan meclis, kurul, komisyon ve toplantılara yahut işçilik konuları ile ilgili uluslararası kuruluşların konferans, kongre veya kurullarına işçi veya sendika temsilcisi olarak katılması sebebiyle işlerine devam edemedikleri günler.

    ı) (Değişik: 4/4/2015-6645/35 md.) Ek 2 nci maddede sayılan izin süreleri, 

    j) İşveren tarafından verilen diğer izinler ile 65 inci maddedeki kısa çalışma süreleri.

    k) Bu Kanunun uygulanması sonucu olarak işçiye verilmiş bulunan yıllık ücretli izin süresi. Yıllık ücretli iznin uygulanması


    Kaynak: ismmmo
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikE-Fatura mükellefleri düzenledikleri faturaları arşivlemek zorunda mıdır?
    Sonraki İçerik1 Temmuz itibariyle işverenler personellerini işten çıkartabilir mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz