Ana Sayfa Vergi Özel inşaatta çalışan işçilerin vergi karnesi almasına ve gelir vergisi beyannamesi vermesine...

    Özel inşaatta çalışan işçilerin vergi karnesi almasına ve gelir vergisi beyannamesi vermesine gerek var mı?

    623
    0

    Şahsına özel inşaat ruhsatı çıkmış yer yapanlar için sgk dosyası açılışı ve muhtasar prim hizmet beyanı altında sgk tahakkuku nasıl yapılır?

    Normal bordro tahakkukundan fark yok .Ancak özel inşaatlarda çalışanlardan vergi kesintisi yapılmaz. Çalışanlar GVK 64. maddeye göre vergi çalışan tarafından ödenir.


    Gelir Vergisi Kanunu

    Diğer Ücretler (7349 kanununun 3. md’le kaldırılan madde; Yür: 1/1/2022 tarihinden itibaren yapılan ücret ödemelerine uygulanmak üzere 27.12.2021)(*)
    Madde 64

    (*) Kaldırılmadan önceki şekli: 

    Aşağıda yazılı hizmet erbabının safi ücretleri takvim yılı başında geçerli olan ve sanayi kesiminde çalışan 16 yaşından büyük işçiler için uygulanan asgari ücretin yıllık brüt tutarının %25’idir.

    1. Kazançları basit usulde tespit edilen ticaret erbabı (…)(1) yanında çalışanlar.

    2. Özel hizmetlerde çalışan şoförler;

    3. Özel inşaat sahiplerinin ücretle çalıştırdığı inşaat işçileri;

    4. Gayrimenkul sermaye iradı sahibi yanında çalışanlar;

    5. Gerçek ücretlerinin tesbitine imkan olmaması sebebiyle, Danıştayın müspet mütalaasiyle, Maliye Bakanlığınca bu kapsama alınanlar (…)

    Diğer ücretler için yıllık beyanname verilmez, diğer gelirler nedeniyle beyanname verilmesi halinde de bunlar beyannameye ithal edilmez.

    GELİR VERGİSİ KANUNU İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN

    Kanun No. 7349 Kabul Tarihi: 22/12/2021

    MADDE 3 – 193 sayılı Kanunun;

    a) 106 ncı maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendinde yer alan “Diğer ücretlerde, gezici olarak çalışanların” ibaresi “Gezici olarak çalışanların” şeklinde değiştirilmiş, bentte yer alan “ücret ve” ibaresi madde metninden çıkarılmıştır.

    b) 32 nci maddesi, 64 üncü maddesi, 108 inci maddesinin birinci fıkrasının (3) numaralı bendi, 109 uncu maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendi ile ikinci ve üçüncü fıkraları, 110 uncu maddesi, 118 inci maddesi ve 122 nci maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.


    7349 sayılı Kanunun 3 üncü maddesi ile 193 sayılı Kanun’un 64’üncü maddesi 1/1/2022 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlükten kaldırılmıştır. Söz konusu düzenleme ile bu madde kapsamında bulunan;

    a) Kazançları basit usulde tespit edilen ticaret erbabı yanında çalışanların,

    b) Özel hizmetlerde çalışan şoförlerin,

    c) Özel inşaat sahiplerinin ücretle çalıştırdığı inşaat işçilerinin,

    ç) Gayrimenkul sermaye iradı sahibi yanında çalışanların,

    elde ettikleri ücretler, işverenlerin tevkifat yapma yükümlülüğü bulunmadığından tevkifata tabi olmayan ücret kapsamında değerlendirilecektir.

    Kanunun 64’üncü maddesinin yürürlükten kaldırılması nedeniyle, bu kapsamda bulunan hizmet erbabının vergi karnesi almasına ve karnesini vergi dairesine ibraz ederek vergilerini tarh ve tahakkuk ettirmesine gerek bulunmamaktadır. Bu kapsamda olanların 1/1/2022 tarihinden sonra elde ettikleri tevkif suretiyle vergilendirilmemiş ücret gelirleri kanunun genel hükümlerine tabi olacaktır.

    Bu kapsamda bulunan hizmet erbabının 1/1/2022 tarihinden itibaren elde ettiği ücret gelirlerine ilişkin matrahlarının, asgari ücretin yıllık gelir vergisi matrahını aşmaması halinde, istisna kapsamına giren bu ücretleri için yıllık beyanname verilmeyecektir. Hizmet erbabının elde ettiği ücret gelirlerinin, istisna tutarını aşması halinde elde edilen ücret gelirinin tamamı yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan edilecek ve hesaplanan gelir vergisinden asgari ücret üzerinden hesaplanan yıllık gelir vergisi mahsup edilerek ödenecek vergi hesaplanacaktır.


    Kaynak: İSMMMO, Dünya GAzetesi, Akif AKARCA / Dr.Mehmet ŞAFAK Yazısı  https://www.dunya.com/kose-yazisi/ucret-gelirleri-ve-vergilenmesinde-beyan-esasi/646366
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikMoto-kurye home ofis için stopaj ödeyecek mi?
    Sonraki İçerikFaaliyeti bırakan mükellefler Devreden KDV’yi gider yazabilir mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz