Ana Sayfa Vergi Özel hastanelere hekimlik hizmeti veren firmalar 1 Temmuz itibariyle E- Faturaya geçmek...

    Özel hastanelere hekimlik hizmeti veren firmalar 1 Temmuz itibariyle E- Faturaya geçmek zorunda mıdır?

    774
    0

    Hastaneye İnsan Sağlığına yönelik koruyucu hekimlik, teşhis, tedavi ve rehabilitasyon hizmeti veren doktor (Limited şirketi tüzel kişiliği bulunan) müşterim 01.07.2021 tarihi itibariyle E-faturaya geçiş yapmak zorunda mıdır? 

    1/7/2021 tarihinden itibaren, Sosyal Güvenlik Kurumu ile sözleşme imzalayanlar e-faturaya geçmek zorundadır. Bahsettiğiniz sağlık şirketinin özel hastaneye düzenlediği fatura için zorunluluk yoktur.

    479114-radyo, tv, posta yoluyla veya internet üzerinden yapılan perakende ticaret faaliyet kodu ile işletme defteri gelir vergisi mükellefiyetimizin tescili yapılmıştır. Yapacağımız satışlarımızın tamamı kendi internet sitemiz ve hepsi burada, tredyol, N11 gibi platformlar üzerinden yapılacaktır yıllık ciro beklentimiz 100 bin TL olup satış faturası belge düzenimizde yapmış olduğumuz satışları anlaşmalı matbaadan basmış olduğumuz İrsaliyeli fatura ile yapabilir miyiz yoksa VUK 509 Nolu tebliğde belirtilen “e-Arşiv Fatura uygulamasına dahil olup internet üzerinden mal ve hizmet satışı yapanlar, yaptıkları satışlara ilişkin e-Arşiv Faturaları elektronik ortamda iletmek zorundadır.” Hükmü gereği Net satış hasılatımızın ne olduğuna bakılmaksızın mali mühür temin ederek anlaşmalı özel entegratör ile sözleşme imzalayarak tüm satışlarımızda E-Arşiv ve E-Fatura mı düzenlemek zorunda mıyız?

    VUK 509 Nolu tebliğde belirtilen “e-Arşiv Fatura uygulamasına dahil olup internet üzerinden mal ve hizmet satışı yapanlar, yaptıkları satışlara ilişkin e-Arşiv Faturaları elektronik ortamda iletmek zorundadır.” GİB ÜZERİNDEN E-ARŞİV FATURA düzenlenebileceği gibi GİB den mali mühür temin ederek anlaşmalı özel entegratör ile sözleşme imzalayarak E-Fatura mı düzenlenebilir.

    —————————————————————————————————-

    Özel sağlık kuruluşları 01.01.2021 tarihinden itibaren e-fatura uygulamasına geçmek zorundalar mı?

    Yalnızca sektör bazlı değil, e-fatura geçiş kriterlerinin hepsine birlikte bakmak gereklidir.

    1- 2018 veya müteakip hesap dönemleri brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) 5 Milyon TL ve üzeri olan mükellefler.

    2- 6/6/2002 tarihli ve 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli I sayılı listedeki malların imali, ithali, teslimi vb. faaliyetleri nedeniyle Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK)’ndan lisans alan (bayilik lisansı dâhil) mükellefler.

    3- Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (III) sayılı listedeki malları imal, inşa ve/veya ithal edenler.

    4- Mal veya hizmetlerin alınması, satılması, kiralanması veya dağıtımı işlemlerinin gerçekleştirilmesine aracılık etmek üzere internet ortamında 23/10/2014 tarihli ve 6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda tanımlanan başkalarına ait iktisadi ve ticari faaliyetlerin yapılmasına elektronik ticaret ortamını sağlayan gerçek ya da tüzel kişi aracı hizmet sağlayıcıları, internet ortamında gerçek ve tüzel kişilere ait gayrimenkul, motorlu araç vasıtalarının satılmasına veya kiralanmasına ilişkin ilanları yayınlayan internet sitelerinin sahipleri veya işleticileri ile internet ortamında reklamların yayınlanmasına aracılık faaliyetinde bulunan internet reklamcılığı hizmet aracıları.

    5- 11/3/2010 tarihli ve 5957 sayılı Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun hükümlerine göre komisyoncu veya tüccar olarak sebze ve meyve ticaretiyle iştigal eden mükellefler.

    a) e-Fatura uygulamasına dahil olma zorunluluğu bulunan mükelleflerin, sattıkları mallar ve/veya ifa ettikleri hizmetler için düzenleyecekleri faturaları, bu Tebliğin “V.7.” ve “VHL” numaralı bölümlerinde belirtilen istisnai durumlar haricinde e-Fatura olarak düzenlemeleri ve almaları zorunludur.

    b) 10/12/2003 tarihli ve 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununa ekli cetvellerde yer alan idare, kurum ve kuruluşlar ile iktisadi kamu kuruluşlarının e-Fatura uygulamasından yararlanma zorunluluğu, usul ve esasları Muhasebat Genel Müdürlüğü’nce tespit edilen Bütünleşik Kamu Mali Yönetim Sistemi çerçevesinde belirlenir.

    c) e-Fatura uygulamasından yararlanan kayıtlı kullanıcıların güncel listesi ebelge.gib.gov.tr adresinden yayımlanır.

    d) Bu Tebliğle belirlenen hadlerin altında kalan mükellefler de istemeleri halinde e-Fatura uygulamasından yararlanabilir.

    e) e-Fatura uygulamasına geçme zorunluluğu olan mükelleflerin; tam bölünme, birleşme (devralma şeklinde birleşme ve yeni kuruluş şeklinde birleşme) veya tür (nev’i) değişikliğine gitmeleri halinde devrolunan veya birleşilen tüzel kişi mükellefler ile tam bölünme veya tür (nev’i) değişikliği sonucunda ortaya çıkan yeni tüzel kişi mükellefler e-Fatura uygulamasına geçmek zorundadır. Uygulamalara geçme süresi hiçbir koşulda işlemin ticaret siciline tescil tarihini izleyen ayın başından itibaren 3 ayı geçemez.

    ——————————————————————–

    Çalışanlar için özel hastanelerden alınan sağlık hizmeti bordroya dahil edilmeli midir?

    Sadece personele verilecek tedavi hizmeti gider yazılabilir 

    Sadece personele verilecek sağlık hizmeti gider yazılabilir. Yakınları için verilen hizmetler gider yazılamaz.

    İş yeri yerleşkesi dışındaki sağlık kuruluşlarından alınan sağlık hizmetleri ücrete dahil edilmelidir. 

    Sağlık hizmetinin verildiği yerin önemi yok diyen görüşler mevcut olsa da maddede bu hizmetlerin iş yeri veya müştemilatında verilmesi gerektiği açıktır.

    Dışarıdaki bir sağlık kuruluşundan sağlık hizmeti alınması ve bu hizmetin bedelinin işverence karşılanması halinde bu bedel ücretli açısından ücret olarak değerlendirilerek GVK madde 40/1’e göre ücret gideri olarak giderleştirilmelidir.


    Kaynak: İsmmmo
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikElektronik Ticarette Vergilendirme
    Sonraki İçerikArsa satışları kurumlar vergisinden muaf mıdır?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz