Vergi mükellefiyeti olmayan nihai tüketici konumundaki bir gerçek kişi binek otosunu kiraya verirse elde ettiği yıllık kira geliri için istisna var mıdır?
Kira gelirileri için uygulanan istisna konut kira gelirleri içindir (GVK md.21). Belirtilen kira geliri için istisna uygulanmaz.
Nihai tüketiciye ait binek otonun bir işletmeye kiralanması halinde iş yeri ödediği net kirayı brütleştirip üzerinden %20 KDV ve %20 gelir vergisi kesintisi (stopaj) hesaplamalı ve araç sahibi adına kendi vergi dairesine KDV-2 ve muhtasar beyanname ile beyan etmelidir.
Kira gelirini elde eden gerçek kişi ise; tahsil ettiği net kirayı değil brüt kirayı kira geliri olarak bildirir ve kendisi adına kiracının hesaplayıp vergi dairesine ödediği stopajı vereceği gelir vergisi beyannamesinde hesaplanan gelir vergisinden indirim konusu yapabilir.
Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.