Küresel Durum
Küresel otomotiv sektörü, gün geçtikçe gelişen ve ülke ekonomileri için önemi artan bir sektördür. Bu sektörde firmalar arası rekabet hızla yükselmekte ve buna bağlı olarak verimlilik artışı, kaynakların etkin kullanımı, idari ve teknik organizasyon gibi unsurlar büyük önem kazanmaktadır. Bu kapsamda; Ar-Ge yatırımları, kalite yönetimi, ana ve yan sanayi arasında işbirliğine dayanan ilişkiler, nitelikli iş gücü istihdamı, esnek üretim yöntemlerinin uygulanması ve etkin pazarlama gibi özellikler rekabette belirleyici olmaktadır.
Küresel motorlu taşıtlar ve parça endüstrisinin büyüklüğü 2019 yılı için 4,7 trilyon dolar olarak ölçümlenmiştir. Yıllık ortalama %5,1 büyüyeceği öngörülen sektörün 2030 yılında sektörel büyüklüğünü 8 trilyon doların üzerine çıkaracağı öngörülmektedir. Çin %30’luk pazar payı ile sektörde lider konumdayken, onu %15 ile ABD ve %10 ile Almanya takip etmektedir.
Küresel hafif taşıt üretiminde ise 2019 yılında yaklaşık 94 milyon adet araç satışı gerçekleşirken 2026 yılında kadar bu satış miktarının 109 milyonu bulacağı öngörülmektedir. Hafif taşıt üretimi, otomobiller ve SUV (Sport Utility Vehicle), Van, MPV (Multi Purpose Vehicle), PUP (Pick-up) ve Spor segmentini içeren diğer hafif taşıtlar olarak iki başlık altında incelenmektedir. 2026 yılına dair üretilen projeksiyonlarda, diğer hafif taşıtlara olan göreli talebin daha hızlı artacağı tahmin edilmektedir. Otomobil üretiminin 2018-26 arasında yıllık ortalama %0,9 büyüyeceği, diğer hafif taşıtlar grubunun ise yıllık ortalama %2,5 büyüyeceği beklenmektedir.
Otomotiv sektöründe yan sanayi ve tedarikçiler önem kazanmaktadır. Tedarikçinin orijinal ürün üreticisi (OEM) karşısındaki gücünü etkileyen faktörlerin başında; tedarikçinin büyüklüğü, materyal etkisi, kalite/maliyet oranı ve alternatif üreticilerin darlığı gelmektedir. Tedarikçilerin OEM’lere yakın olması, doğrudan ve sadece belirli OEM’lere satış yapması gibi etkenler tedarikçi gücünü azaltırken; bazı alanlarda OEM’ler kendi bünyesindeki şirketler aracılığı ile parça üretimini gerçekleştirmektedir. OEM’lerin kendi içerisindeki üretimine ek olarak tedarikçiden alınan parçalarda en çok dikkat çeken konular arasında operasyonel ve lojistik mükemmellik gelmektedir. Müşteri entegrasyonu, zamanında teslimat ve siparişin üretim süresinde esneklik bu alandaki en önemli konulardandır. Globalde öncelikli hammaddelerden olan metal ve alüminyum fiyatlarındaki dalgalanmaların tedarikçiler üzerinde baskı oluşturması; tedarikçilerin operasyon maliyetlerini düşürmesine ve rakiplerinden farklılaşmak için devir hızlarını artırıp, marjlarını aşağıya çekmesine yol açmaktadır. Tedarikçiler aynı zamanda cesur bir dikey entegrasyon hamlesi ile otomobil üretmeye de başlamıştır.
İçten yanmalı motor sistemleri ve bu sistemler ile ilgili bütün parça üretimleri gerileme trendine girerken, elektronik sistemlerin büyüme trendinde olması tahmin edilmektedir. Örneği elektrikli transmisyon batarya/yakıt hücresi, otonom sürüş sistemleri artış trendinde iken yakıt sistemleri, egzoz sistemlerinde daralma öngörülmektedir. Bu öngörünün temelinde elektrikli ve otonom araçların yaygınlaşarak, içten yanmalı otomobillere ilginin azalacağı beklentisi yer almaktadır.
Kaynak:kolayihracat.gov.tr
Türkiye’de Durum
Türkiye’de motorlu taşıtlar ve parça imalat büyüklüğü 2019 yılı itibariyle 42 milyar doların üzerindedir. Sektörün 2030 yılına kadar yıllık %6,7 büyüyeceği ve sektörel büyüklüğünü 87 milyar dolara çıkaracağı öngörülmektedir. Yaklaşık 37 milyar dolarlık ihracat hacmine sahip olan otomotiv sektöründe en büyük pazarlarımız Almanya, İtalya ve Fransa gibi köklü Avrupa ekonomileri olmuştur.
Motorlu kara taşıtı imalatında Türkiye’de 5 bini aşkın girişim bulunurken, yaklaşık 200 bin kişiye doğrudan istihdam sağlanmaktadır.
Türkiye’nin lider ihracatçı iş kolu olan otomotiv endüstrisinde birçok OEM ve parça üreticisi bulunmaktadır. OEM’ler Türkiye genelinde yalnızca binek araç değil, aynı zamanda da ticari araçlar da üretmekte ve otomotiv sanayiinin en büyük kalemini oluşturmaktadır. Otomotiv Sanayicileri Derneği istatistiklerine göre 2019 yıl sonu rakamlarında otomotiv ihracatındaki en büyük pay %50’ye yakın bir oranla otomobil üreticilerinde iken onu sırasıyla kamyonet, otobüs, yedek parça, minibüs, kamyon, traktör, midibüs üreticileri takip etmektedir.
Kaynak: kolayihracat.gov.tr
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.