Ana Sayfa Vergi Osmanlı’daki İlk Mali Teşkilat Ne Zaman Oluşturulmuştur?

    Osmanlı’daki İlk Mali Teşkilat Ne Zaman Oluşturulmuştur?

    4972
    0

    Gelir İdaresi Başkanlığının Tarihi Gelişimi
    Osmanlılarda ilk mali teşkilat I. Murat (1359-1389) zamanında kurulmuştur.
    Fatih Sultan Mehmet ve Kanuni Sultan Süleyman zamanında imparatorluğun hem gelirlerinde, hem giderlerindeki önemli artış nedeniyle bu yapı geliştirilmiştir. 1838 yılına kadar Osmanlılarda tam anlamıyla bir Maliye Bakanlığı yoktur.

    Devlet teşkilatı içinde resmen bir Maliye Nezareti 1838 yılında kurulmuştur.

    Bu nezaretin yapısı her biri bir Reisin başkanlığında Dairelerden oluşmaktadır. Bu daireler içinde Baş Vergisi veya Haraç Dairesi, Avarız ve Bedeli Nuzil denilen ve kentlerden mahalleler itibariyle alınan resimlerle ilgili dairedir.

    Bir anlamda bugünkü Gelir İdaresi Başkanlığı’nın görevlerinin bu daire tarafından yürütüldüğü anlaşılmaktadır.

    1838 yılında Avarız ve Bedel-i Nuzil Dairesi olarak kurulan bu gelir idaresi, 1936’da Varidat Umum Müdürlüğüne dönüşmüştür.

    1942 yılında yapılan değişiklikle Varidat Umum Müdürlüğü kaldırılmış ve Vasıtasız Vergiler ile Vasıtalı Vergiler Umum Müdürlükleri kurulmuştur.

    1946 yılında Vasıtasız Vergiler ile Vasıtalı Vergiler Umum Müdürlükleri de kaldırılmış ve Gelirler Genel Müdürlüğü oluşturulmuştur.

    2005 yılında ise 5345 sayılı kanunla gerçekleştirilen yeniden yapılanma sonucunda Gelirler Genel Müdürlüğü, Maliye Bakanlığına bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı’na dönüştürülmüştür.

    Gelir İdaresi Başkanlığı, gelir politikasını adalet ve tarafsızlık içinde uygulamak; vergi ve diğer gelirleri en az maliyetle toplamak; mükelleflerin vergiye gönüllü uyumunu sağlamak; mükellef haklarını gözeterek yüksek kalitede hizmet sunmak suretiyle yükümlülüklerini kolayca yerine getirmeleri için gerekli tedbirleri almak; saydamlık, hesap verebilirlik, katılımcılık, verimlilik, etkililik ve mükellef odaklılık temel ilkelerine göre görev yapmak üzere kurulmuştur.

    GELİRLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YÖNETİCİLERİ VE GÖREV SÜRELERİNE İLİŞKİN TABLO

    GELİR İDARESİ BAŞKANLARI (YENİ KURUMSAL İSİM BELİRLENDİKTEN SONRA)

    Kaynak: GİB – Gelir İdaresi Başkanlığının Tarihsel Gelişimi Sayfası

    Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

    Önceki İçerikTrakya’ya doğal gaz müjdesi!
    Sonraki İçerikDahilde İşleme İzin belgesi (DİİB) Sahibi Mükellefin İhraç Kaydıyla Tesliminde İade Edilecek KDV

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz