Şevket TEZEL
Sosyal Güvenlik Müşaviri
sevket@tezel.com
Ortağı olduğu şirketten sigortalı bildirilmek 01.10.2008 tarihi öncesi yasal iken bu tarihten sonra 5510 sayılı Kanun ile yasaklanmıştı.
Ancak bu yasak getirilirken 01.10.2008 tarihi öncesinden beridir ortağı olduğu şirketten sigortalı bildirilenlerin durumu kazanılmış hak olarak sayılıp “Durumlarında değişiklik oluncaya kadar” bu haklarını devam ettirebiliyorlardı.
Ancak işten çıkış ve yeniden giriş, ortağı olduğu bir şirketten diğerine geçiş yapmak gibi nedenler durumlarında değişiklik sayılıyor bunu dışında sorunsuz olarak sigortalılıklarını sürdürebiliyorlardı.
Eğer ortağı olduğu şirketten sigortalı bildirilen kişinin bu durumu durumda değişiklik nedeniyle SSK sigortalılığı bozulsa ve emekliliği Bağ-Kur’a geçse bile aktarma aşamasında yasal haklar kaynaklı birkaç uzman müdahalesi ile bu sorun da çözülebiliyor, SSK emekliliği yine kotarılabiliyordu.
Ben de gerek radyo programlarında, köşe yazılarımda hep bu soruna işaret ederek uyanış sağlamaya çalıştım.
Çoğu durumlarını “Önce sigortalı oldum sonra ortak oldum, bana bir şey olmaz” ya da sigortalılığımda kesinti olmadı ki Bağ-Kurlu olayım” gibi güncelliğini kaybetmiş genel geçer boş avuntularla durumlarına teşhis koydurmaktan imtina ettiler.
SGK “Altın Vuruş” Yapar
Böyle düşünmelerine SGK da zemin hazırlıyordu, zira bu durumda olanlar özellikle şirket ortaklığı durumlarında bir değişiklik yaşanmadıysa “Çat” diye kapılarını vuracak Bağ-Kur sorunu ile ancak ta ki emeklilik başvurusunda bulunduktan sonra karşılaşıyor, bu zamana kadar da sorun yok zannediyorlardı.
Emeklilik başvurusunda bulunduktan sonra da her şey geçmiş oluyor, zira kötü haberi 4-6 ay sonra aldıklarında emeklilikleri 3-4 yıl ötelenmiş olabiliyor. Bu da aşağı yukarı 100 bin TL’den 900 bin TL’ye kadar tutabilecek bir parasal zarar demek oluyor.
SGK ise tespit için adeta emeklilik başvurusu yapmayı bekliyor, bunda iş yoğunluğunun da payı var elbet. Bu durum da vatandaşın zararını, aksi yönden SGK’nın kârını artırmış oluyor.
İşte ortağı olduğu şirketten sigortalı bildirilenlerden 2008 sonrasında yeterli sayıda “durumda değişiklik” olayı meydana gelmemiş ve yeterince vatandaş mağduriyeti oluşmamış olsa gerek SGK 2019 yılında durduk yerde yeni ve daha etkili bir maraza çıkarıverdi.
2019/9 sayılı Genelge Ne Diyor?
2019/9 sayılı Genelgesi ile dedi ki: “Ortağı olduğu şirketten sigortalı olduğu ve 2008 sonrasında da durumunda değişiklik meydana gelmemiş olsa bile ben bu sigortalının ortağı olduğu şirketten sigortalılığını hangi tarihte başlamışsa o tarihten itibaren bozacağım.
Bu konuda hedef 2008 öncesinde bir şirkette çalışırken kendi şirketini kurup aralıksız olarak kendi şirketinde SSK sigortalılığı devam edenler ve bir şirket kurup şirketin ilk gününden itibaren o şirkette SSK sigortalısı olarak başlayanlardı.
Bu nedenle 2019 yılında emekliliği gelip de emeklilik başvurusu yapan ve geçmişinde ortağı olduğu şirketten sigortalı bildirilenlerin emeklilik talepleri ret cevabı yemeye başladı.
Bu sorunu yaşayanlardan ofislerimize başvuranların önemli bir bölümünü aktarma aşamasında diğer bir bölümüne de yargı yoluyla çözüm bulmaya başladık.
Uygulama devam ederken SGK kanuna aykırı genelgesinin etkisini artırmak amacıyla kendi genel yazısını çürüten yazılı talimatlar yayımlamaya da başladı ve aktarma işlemlerinde yurttaşın elini zayıflattı.
Ortağı Olduğu Şirketten Sigortalı Olarak Emekli Olanlar
Uygulama 2019 yılında emeklilik başvurusunda bulunanların durumlarını bozuyor gibi görünse de aslında öyle değil. Zira Ekim 2008 öncesinden beridir ortağı olduğu şirketten sigortalı bildirilip 2019 yılı öncesinde emekli aylığı bağlatabilenleri de etkiliyor.
Bu kapsamdakilerin emeklilik durumları bozulup aylıkları geri isteniyor. İşte bu durum başına gelenler için de hukuki çözümümüz bulunuyor.
Şevket TEZEL
sevket@tezel.com
Gsm: +90 551 100 82 82
Kaynak: İşbu içerik, Sosyal Güvenlik Müşaviri Şevket TEZEL’in özel izni ile yayınlanmıştır. Yazının tüm hakları ve sorumluluğu yazara aittir.
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.