Ana Sayfa Vergi Organizasyon hizmeti KDV tevkifatına tabi midir?

    Organizasyon hizmeti KDV tevkifatına tabi midir?

    2072
    0

    Organizasyon hizmeti aldığımız bir firma fatura düzenleyecek. Firmanın faturaya tevkifat uygulaması gerekir mi? Herhangi bir yemek organizasyonu bulunmuyor. Bir söyleşi için sahne hazırlığı ve organizasyon hizmeti alındı.

    HİZMET ALAN MÜKELLEF aşağıdaki belirtilen kurum ve kuruluş ise 5/10 oranında KDV tevkifaı yapılır.Liste dışındakilere verilen hizmetlerde KDV tevkifatı yapılmaz.

    KDV TEVKİFATI YAPILACAK KURUM VE KURULUŞLAR
    BELİRLENMİŞ ALICILAR :
    ( KDV GENEL UYGULAMA TEBLİĞ Bölüm No: I/C-2.1.3.1)

    – 5018 sayılı Kanuna ekli cetvellerde yer alan idare, kurum ve kuruluşlar, il özel idareleri ve bunların teşkil ettikleri birlikler, belediyelerin teşkil ettikleri birlikler ile köylere hizmet götürme birlikleri,

    – Yukarıda sayılanlar dışındaki, kanunla veya Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle kurulan kamu kurum ve kuruluşları,

    – Döner sermayeli kuruluşlar,

    – Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları,

    – Kanunla kurulan veya tüzel kişiliği haiz emekli ve yardım sandıkları,

    – Bankalar,

    – Sigorta, reasürans ve emeklilik şirketleri,

    – Sendikalar ve üst kuruluşları,

    – Vakıf üniversiteleri,

    – Mobil elektronik haberleşme işletmecileri,

    – Büyükşehir belediyelerinin su ve kanalizasyon idareleri,

    – Kamu iktisadi teşebbüsleri (Kamu İktisadi Kuruluşları, İktisadi Devlet Teşekkülleri),

    – Özelleştirme kapsamındaki kuruluşlar,

    – Türkiye Varlık Fonu ile alt fonlara devredilen kuruluşlar,

    – Organize sanayi bölgeleri ile menkul kıymetler, vadeli işlemler borsaları dahil bütün borsalar,
    -Yarıdan fazla hissesi doğrudan yukarıda sayılan idare, kurum ve kuruluşlara ait olan (tek başına ya da birlikte) kurum, kuruluş ve işletmeler,

    – Payları Borsa İstanbul (BİST) A.Ş.’nde işlem gören şirketler,

    – Kalkınma ve yatırım ajansları

    ________________________________

    BENZER İÇERİKLER

    Mükellefimiz organizasyon hizmeti vermektedir. Hizmet verdiği firmalara veya kişilere fatura kesilirken tevkifatlı fatura mı yoksa normal fatura mı kesilmelidir?

    Organizasyon hizmetlerinde sadece belirlenmiş alıcılara verilen hizmet için hesaplanan KDV’den 5/10 oranında KDV tevkifatı yapılır.

    ________________________________

    KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL UYGULAMA TEBLİĞİ’nin, Yemek Servis ve Organizasyon Hizmetlerine ilişkin bölümü;

    2.1.3.2.4. Yemek Servis ve Organizasyon Hizmetleri 

    2.1.3.2.4.1. Tevkifat Uygulayacak Alıcılar ve Tevkifat Oranı 

    Tebliğin (I/C-2.1.3.1/b) ayırımında sayılanlara karşı ifa edilen her türlü yemek servis ve organizasyon hizmetlerinde alıcılar tarafından (5/10) oranında KDV tevkifatı uygulanır.

    2.1.3.2.4.2. Kapsam

    Yemek servis hizmetleri; Tebliğin (I/C-2.1.3.1/b) ayrımında sayılan idare, kurum ve kuruluşların personel, öğrenci, hasta, müşteri, misafir, yolcu sıfatı taşıyan kişilerin yemek ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla yapacakları hizmet alımlarını kapsamaktadır.

    Örnek: Milli Eğitim Bakanlığı’nın (il veya ilçe milli eğitim müdürlüklerinin) taşımalı eğitim kapsamında öğrencilere verilen öğle yemeği (kumanya) alımlarında, yemeği hazırlayan ve/veya dağıtımını yapan yüklenicilere yapılacak ödemelerden KDV tevkifatı yapılacaktır. 

    Bedelin kendi bütçe ödenekleri dışında bir kaynaktan karşılanması, mesela Sosyal Yardımlaşma Vakfı tarafından karşılanması halinde de yemek (kumanya) alımıyla ilgili olarak tevkifat yapılacaktır.

    Yemeğin, tevkifat yapmakla sorumlu idare, kurum veya kuruluşlara ait bir yerde hazırlanması (pişirilmesi) veya tüketilmeye hazır halde temin edilmesi tevkifat uygulanmasına engel değildir.

    Bazı şirketlerin üreterek pazarladıkları ve oluşturulan sisteme dâhil işyerlerinde yeme-içme hizmeti teminine imkan veren yemek çeklerinin (karnelerinin-biletlerinin) bedeli üzerinden hesaplanan KDV, tevkifata tabi tutulmaz. Ancak, yemek servis hizmetinin hizmeti alan idare, kurum veya kuruluşun bünyesinde ve doğrudan yemek çekini satan firma tarafından verilmesi halinde tevkifat uygulanır.

    Yemek servis hizmetinin, bu hizmetin verildiği mahallere (lokanta, restoran ve benzeri yerlere) gidilmesi suretiyle alınması ve hizmete ait faturanın Tebliğin (I/C-2.1.3.1/b) ayrımında sayılan idare, kurum ve kuruluşlar adına düzenlenmesi halinde de tevkifat kapsamında işlem tesis edilir. 

    Ayrıca otel, motel, tatil köyü ve benzeri konaklama tesislerinde, konaklama hizmetinden ayrı olarak verilen veya birlikte verilmekle beraber ayrı bir fatura ile belgelendirilen ya da aynı faturada ayrı olarak gösterilen durumlarda, yemek servis hizmeti ile ilgili olarak tevkifat uygulaması kapsamında işlem yapılır.

    Tevkifat yapmak zorunda olan idare, kurum ve kuruluşların kendi personeli marifetiyle hazırladıkları yemekler için piyasadan yiyecek maddeleri ve hazırlanan yemekle ilgili çeşitli malzemeleri satın alması, bu bölüm kapsamında tevkifata tabi değildir.

    Tebliğin (I/C-2.1.3.1/b) ayrımında sayılan idare, kurum ve kuruluşların konser, fuar, kutlama, parti, kokteyl, davet, kongre, seminer, panel, tanıtım ve benzeri hizmet alımları bu bölüm kapsamında tevkifata tabi tutulur.

    Söz konusu hizmetleri veren mükelleflerin, organizasyonun yapıldığı yeri (salon, otel ve benzeri) işletenlerden aldıkları hizmetler tevkifat uygulaması kapsamında değildir. Bu durum, organizasyonu yapan firmaların, hizmet verdikleri idare, kurum ve kuruluşlar adına düzenledikleri faturalarda yer alan toplam tutar üzerinden tevkifat uygulanmasına engel değildir.

    Örnek: (A) Organizasyon A.Ş., (B) kamu kurumu ile kurumun 50. kuruluş yıldönümü kutlaması organizasyonunu düzenlemek için anlaşmıştır. Kutlama, bir başka ilde gerçekleştirilecek ve iki gün sürecektir. (A), bu kutlama için katılımcıların konaklamaları dahil bir otelle anlaşmıştır. 

    Otel işletmesi tarafından (A)’ya verilen konaklama, salon kiralaması ve benzeri hizmetler tevkifata tabi olmayacaktır. (A)’nın, kutlama organizasyonu tertibi nedeniyle (B)’ye fatura edeceği toplam tutar üzerinden hesaplanan KDV ise (5/10) oranında tevkifata tabi tutulacaktır. 

     


    Kaynak: KDV GUT, İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikSerbest meslek mükellefi olan doktorların estetik cerrahi operasyonları için uygulanacak KDV oranı nedir?
    Sonraki İçerikE-Defterler gönderilirken dönem içinde bazı hesapların ters bakiye vermesi sorun olur mu?