Güven kavramını her türlü ekonomik faaliyetin merkezine yerleştiren, iç ve dış pazarlara ulaşmada kriterlerden biri olan güvenli üretimde ilk belgeler verilmeye başlandı. Türk Standardları Enstitüsü (TSE) uzmanları tarafından, normalleşme sürecinde, sanayi tesislerinde alınması gereken önlemlere yönelik denetimden geçen firmalara Covid-19 Güvenli Üretim Belgeleri verildi. Türkiye’nin güvenli üretimde ilk belgeleri Gaziantep, Konya, Bursa ve Malatya’ya gitti. Güvenli üretime özel olarak tasarlanan logo da belli oldu. Logo; ürünlerin güvenilir, hijyenik ve standartlara uygun olduğunu gösterecek. Logonun patenti için de girişim başlatıldı. İlk belgelerin verilmesini ve logo tasarımını değerlendiren TSE Başkanı Prof. Dr. Adem Şahin, “Sanayicimiz için hazırlamış olduğumuz Covid-19 Hijyen, Enfeksiyon Önleme ve Kontrol Kılavuzunu güvenli üretimi belgeleyecek olan logo ile taçlandırdık. Güvenli üretim artık tüm ekonomik faaliyetlerin merkezine yerleşecek. TSE tarafından başlatılan belgelendirmenin kuruluşlarımıza uluslararası arenada büyük katkılar sağlayacağına inanıyorum” dedi.
KILAVUZ KAMUOYUNA TANITILMIŞTI
TSE uzmanları, sanayi işletmelerinin Covid-19 ile mücadelesine destek vermek için “Covid-19 Hijyen, Enfeksiyon Önleme ve Kontrol Kılavuzu”nu hazırlamıştı. Sanayi kuruluşlarının salgın döneminde rehberi olan kılavuz geçtiğimiz ay kamuoyuna tanıtılmıştı. Kılavuzla firmalara yüksek maliyetler yüklenmezken, basit, etkili tedbirler alınması önerilmiş, salgın süresince firmaların belirtilen kurallara uyması istenmişti. Kurallara uyulması halinde; salgının üretime olan etkisinin azalarak yok olacağı, reel sektörün dayanıklılığının artacağı vurgulanmıştı.
İLK BELGELER VERİLDİ
Sanayicilere rehber olan kılavuz, firmalara salgınla mücadele ederken yol göstermekle kalmadı. Kılavuz, salgın sonrası dönemin ihtiyacı olan, firmaların güvenilir ve hijyenik üretim standartlarına uygunluğunun belgelendirilmesini de sağladı. Güvenli üretim belgesi firmaların iç ve dış pazarlara ulaşmasında kolaylık ve avantaj sağlaması bekleniyor. Kılavuza göre denetimi tamamlanan firmalara güvenli üretim yaptığını gösteren “Covid-19 Güvenli Üretim Belgesi” de verilmeye başlandı. Türkiye’nin güvenli üretimde ilk belgeleri Gaziantep, Konya, Bursa ve Malatya gibi şehirlere gitti.
GÜVENLİ ÜRETİME ÖZEL LOGO TASARLANDI
Salgın sonrası dönemin ihtiyacı olan, firmaların güvenilir ve hijyenik üretim standartlarına uygunluğunun belgelendirilmesini de sağlayan güvenli üretim belgesinin tasarımı ve logosu belli oldu. Logo onaylandıktan sonra TSE uzmanları tarafından hazırlanan “Covid-19 Hijyen, Enfeksiyon Önleme ve Kontrol Kılavuzu”na eklendi. Güvenli üretim belgesini alan firmalar, logoyu ürünlerinde, belgelerinde ve yayınlarında kullanılabilecek.
“HEPİMİZE ÖNEMLİ GÖREVLER DÜŞÜYOR”
İlk belgelerin verilmesini ve logoyu değerlendiren TSE Başkanı Prof. Dr. Adem Şahin, “Türkiye, salgınla mücadele sonrasına; yani yeni normale odaklanmış durumda. Küresel boyuttaki bu salgının etkisinden en az hasarla sıyrılabilmek, hasarları telafi edebilmek, üstesinden gelebilmek için kamu, özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve bireyler olarak hepimize önemli görevler düşüyor” dedi.
“GÜVENLİ ÜRETİM YAPANLAR PİYASANIN HAKİMİ OLACAK”
“Dün olduğu gibi yarın da TSE olarak sanayicilerin yanında olacağız” ifadesini kullanan Şahin, “Ülkemizin rekabet gücünü artırmak, ulusal ve uluslararası düzeyde ticaretini kolaylaştırmak ve toplumun yaşam düzeyini yükseltmek için; standardizasyon, uygunluk değerlendirme, deney ve kalibrasyon faaliyetlerini tarafsız, bağımsız, etkin ve güvenilir olarak yürüten TSE, salgınla mücadele ederken sadece yol göstermekle kalmadı. TSE, sanayicimiz için hazırlamış olduğu Covid-19 Hijyen, Enfeksiyon Önleme ve Kontrol Kılavuzunu güvenli üretimi gösteren logo ile taçlandırdı. Güvenli üretim artık tüm ekonomik faaliyetlerin merkezine yerleşecek. Enstitümüz tarafından başlatılan bu belgelendirmenin kuruluşlarımıza uluslararası arenada büyük katkılar sağlayacağına inanıyorum. Covid-19 Güvenli Üretim logosundan da anlaşılacağı üzere, TSE çatısı altında güvenli üretim yapan sanayicimiz piyasanın da hakimi olacak” diye konuştu.
Kaynak: T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı 08.06.2020
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.