Ana Sayfa Vergi Öğrencileri taşımak için okula alınan minibüsün KDV’si, KDV beyannamesinde indirim konusu yapılabilir...

    Öğrencileri taşımak için okula alınan minibüsün KDV’si, KDV beyannamesinde indirim konusu yapılabilir mi?

    Ticari plakanın devrine ilişkin işlemlerde, 492 sayılı Kanuna bağlı (2) sayılı tarifenin “I. Değer veya ağırlık üzerinden alınan nispi harçlar:” başlıklı bölümünün (1) numaralı fıkrasına göre plakanın alım satım bedeli üzerinden binde 30 nispetinde noter harcı alınması gerekmektedir.

    35
    0

    Özel eğitim alan bir kurumun muhasebesini tutuyorum. Öğrencileri taşımak için minibüs alındı gider kısıtlaması yaparken % 70 tabi mi yoksa tam mı indirim yapacağım?

    % 70 gider kısıtlaması Aktife kayıt edilen binek otoların giderleri içindir. Alınan minibüsün giderlerinin hiç biri için gider kısıtlaması yapılmaz. Tamamı giderleştirilir. (GVK Md. 40/5 )

    GVK Md. 40/ 7. maddesi ise; Binek oto alımlarında ödenen KDV ve ÖTV’nin indirilmesi ile ilgilidir. Minibüs ticari taşıt kapsamında olduğu için alışta ödenen KDV’nin tamamı KDV beyannamesinde indirim konusu yapılır.

    Ticari araçların ikinci el satışında uygulanacak KDV oranı %18’dir

    Yukarıdaki 40/5 ve 40/7 maddeleri bir kez daha inceleyiniz.


    İLİNTİLİ İÇERİKLER

    -2019 yılında servis minibüsü %1 KDV olarak alınmış olup satışı yapılacaktır. Satışının KDV oranı ne olması gerekiyor?

    -Servis minibüsü plaka satışı olacak bununda KDV’si ne olmalıdır?

    Ticari araç olduğu için minibüsün satışında uygulanacak KDV oranı %20’dir. Plaka satışı içinde genel oranda % 20 KDV uygulanacaktır.


    İLİNTİLİ İÇERİK

    Ticari Plakaların Elden Çıkarılmasından Doğan Kazançların Vergisel Açıdan Değerlendirilmesi başlıklı GİB Özelge’sinin tamamını incelemek için TIKLAYINIZ…

    Özelge’nin sonuç bölümü;

    29/3/2018 tarihli ve 7104 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu ve Bazı Kanunlar ile 178 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 21 inci maddesi ile 492 sayılı Kanuna bağlı (2) sayılı tarifenin “I. Değer veya ağırlık üzerinden alınan nispi harçlar:” başlıklı bölümünün (1) numaralı fıkrasına son paragraftan önce gelmek üzere eklenen paragrafta, Taksi, dolmuş, minibüs ve umum servis araçlarına ait ticari plakaların devrine ilişkin işlemlerde, alım satım bedeli üzerinden (Alınacak harcın miktarında, bu fıkrada yer alan üst sınır dikkate alınmaz.) (Binde 30)” nispetinde harç alınacağı hüküm altına alınmıştır.

    Buna göre, ticari plakanın devrine ilişkin işlemlerde, 492 sayılı Kanuna bağlı (2) sayılı tarifenin “I. Değer veya ağırlık üzerinden alınan nispi harçlar:” başlıklı bölümünün (1) numaralı fıkrasına göre plakanın alım satım bedeli üzerinden binde 30 nispetinde noter harcı alınması gerekmektedir.

    ..

     


    Kaynak: GİB, İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikTasfiyeye giren kooperatifin önceki defterleri için kapanış tasdiki ne kadar sürede yapılmalıdır?
    Sonraki İçerikBordrolu çalışan mali müşavir, çalıştığı şirket için önceki sermayenin ödendiğine dair rapor yazabilir

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz