Ana Sayfa Dünya OECD ülkelerinde yaşlı çalışanların sayısı artmakta

OECD ülkelerinde yaşlı çalışanların sayısı artmakta

657
0

OECD ülkelerinde yaşlı çalışanların sayısı artmakta

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün (OECD) yayınladığı emeklilik ile ilgili yeni bir rapora göre, hükümetlerin, geçici veya yarı zamanlı istihdamda çalışanların artan payının emeklilik hayatında yeterli bir gelir elde etmek için yeterli katkıda bulunabilmesini sağlamak amacıyla emeklilik sistemlerinde acilen reform yapması gerektiği savunulmaktadır.

Bu rapora göre, serbest meslek, geçici veya yarı zamanlı çalışma gibi standart dışı istihdam, artık OECD ülkelerindeki istihdamın üçte birinden fazlasını oluşturuyor. Yarı zamanlı çalışma, kadınlar arasında erkeklere göre üç kat daha sık görülmekte ve serbest meslek özellikle yaşlı işçiler arasında yaygın hale gelmektedir.

Son 40 yılda, çalışma çağındaki her 100 kişi için (20-64 yaş) 65 yaşından büyük insan sayısı 20’den 31’e yükseldi. 2060’a kadar bu sayı muhtemelen iki katına (58) çıkacak. Yaşlılık Yunanistan, Kore, Polonya, Portekiz, Slovak Cumhuriyeti, Slovenya ve İspanya’da hızlı şekilde artacak, Japonya ve İtalya en yaşlı nüfusa sahip ülkeler arasında kalacaktır.

65 yaşın üzerindeki insanlar mevcut olarak Estonya ve Kore’de ekonomi genelindeki ortalama harcanabilir gelirin %70’inden daha azını, İsrail, Fransa ve Lüksemburg’da gelirin %100’den biraz daha fazlasını almaktadır. OECD’de ortalama olarak, 65 yaş üstü nüfus, toplam nüfus gelirinin %87’sini almaktadır.

65 yaşından büyüklerde göreli yoksulluk oranı, ortalama olarak bütün OECD nüfusu için biraz daha yüksektir (%13,5’e karşı %11,8). Danimarka, Fransa, İzlanda ve Hollanda’da yaşlıların yoksulluk oranı %4’ün altında, Avustralya, Estonya, Kore, Letonya, Litvanya, Meksika ve ABD’de %20’nin üzerindedir.

2018’de Türkiye’de normal emeklilik yaşı erkekler için 51 iken İzlanda, İtalya ve Norveç’te hem erkekler hem de kadınlar için 67 idi. Mevcut mevzuat göz önüne alındığında, gelecekteki normal emeklilik yaşı Yunanistan, Lüksemburg, Slovenya ve Türkiye’de 62 ve Danimarka, Estonya, İtalya ve Hollanda’da 71 veya daha fazla olacaktır.

Emeklilikte harcanan yaşam payı, OECD ülkelerinin büyük çoğunluğunda hala artmaktadır. Bugün işgücü piyasasına giren aynı kuşak grubunun yaşamının %33,6’sını emeklilik döneminde geçirmesi beklenirken, bugün ortalama olarak emekli olan kuşak için bu oran %32,0.


Kaynak: Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) / Link: http://www.oecd.org/pensions/countries-should-strengthen-pension-systems-to-adapt-to-changing-worldaof-work.htm
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikİnternette çektiği videoları yayınlayan bir mükellefin bu videoların içinde bazı ürünlerin reklamını yapması halinde e-fatura ve diğer uygulamalara geçme yükümlülüğü var mıdır?
Sonraki İçerikSayıştay’ın dış denetim değerlendirme raporu neleri kapsamaktadır?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz