Ana Sayfa Dünya OECD: Koronavirüs salgınını durdurmak için uluslararası bir çaba ve politika gerekmektedir

OECD: Koronavirüs salgınını durdurmak için uluslararası bir çaba ve politika gerekmektedir

552
0

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) Genel Sekreterinin yaptığı duyuruda, koronavirüs küresel salgınının, 11 Eylül saldırısı ve 2008 Küresel Mali Krizinden sonra 21. Yüzyılın üçüncü ve en büyük ekonomik, finansal ve sosyal şokunu beraberinde getirdiğini ifade etti. Bu şok dalgasının, etkilenen ülkelerde üretimin durmasına, dünya genelinde tedarik zincirlerinin bozulmasına ve tüketim çöküşe neden olduğunu belirterek devam etti:

En acil öncelik, yaşam ve sağlık kaybını en aza indirmektir. Ancak bu küresel salgın, önümüzdeki yıllarda toplumlarımıza yük olacak büyük bir ekonomik krizi de beraberinde getiri. Yalnızca işbirliği içinde ve eşgüdümlü bir uluslararası çaba ile bu salgının üstesinden gelinecektir.

Bu nedenle OECD, acil halk sağlığı durumuyla başa çıkmak, ekonomik şoku frenlemek ve toparlanmaya doğru bir yol geliştirmek için gerekli kaynakları sağlamak üzere büyük, güvenilir, uluslararası olarak koordine edilmiş dört yönlü bir çaba gösterilmesi için hükümetlere çağrıda bulunuyor.

Hükümetler sağlık sorununa yanıt vermede daha fazla uluslararası işbirliği sağlamalıdır. Bilimsel çalışmalarda etkileyici koordinasyon devam etmektedir, ancak aşılama ve tedavilerin geliştirildikten ve üretildikten sonra insanlara olabildiğince çabuk ulaşmasını sağlayacak önlemlerle tamamlanması gerekmektedir. Bugün, düzenleyici kurumlar (ABD’deki FDA-Gıda ve İlaç İdaresi, Avrupa’da EMA-Avrupa İlaç Kurumu ve diğerleri) aşılar ve tedaviler için düzenleyici engelleri kaldırmak adına hep birlikte çalışmalıdır.

Hükümetler ortak politikaları koordineli bir şekilde ele almak yerine ilerletmelidir. Olumsuz etkiyi hafifletmek ve toparlanmayı hızlandırmak için ekonomilere acil bir finansman sağlamalıdırlar:

Sağlık hizmetlerinde: kapsamlı testler; sigortalı olup olmadıklarına bakılmaksızın tüm hastalar için tedavi sağlanmalı; sağlık çalışanlarına destek sağlanmalı; maskelerin, yoğun bakım ünitelerinin ve solunum maskelerinin arttırılması gerekmektedir.

İnsanlar için: kısa vadeli istihdam programları sağlanmalı, işsizlik sigortasından yararlanma gereksinimleri azaltılmalı, serbest meslek sahiplerine nakit transferleri ve ihtiyaç sahiplerine destek verilmelidir;

Şirketler için: ücretlerin ve vergi ödeme süreleri ertelenmeli, geçici KDV indirimleri veya ertelemeleri sağlanmalı, kredi limitleri veya devlet garantileri yoluyla işletme sermayesine daha fazla erişim sağlanmalı, KOBİ’ler için, özellikle hizmet ve turizm sektöründekiler için özel destek paketleri sağlanmalıdır.

Krizden sonra, özellikle sağlık araştırma, geliştirme ve altyapı alanlarında, iyi planlanmış, ülkeler arasında koordine edilen bir yatırım programına da öncelik verilmelidir.

Sakin kafa ile düşünenler, bireysel ve kolektif disiplin, artan dayanışma ve ortak amaç duygusu, bu beklenmedik ve zorlu koşulların üstesinden gelmemizi sağlayacaktır.


Kaynak: Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) / Link: https://www.oecd.org/coronavirus/#op-ed
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikKiralanan yer ile ilgili alınan teminat mektubu damga vergisi beyannamesine dâhil edilir mi?
Sonraki İçerikYurtdışından gelen yolcular tüketim eşyası dışında ne tür eşyayı Türkiye’ye getirebilirler?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz