OECD çifte vergilendirme model anlaşmasının önemi nedir?
Uluslararası hukukta çifte vergilendirmede OECD Model Anlaşmanın Etkisi
1963 yılından bu yana OECD Model Anlaşması, vergi anlaşmalarının müzakeresi, uygulanması ve yorumlanması bağlamında geniş yankı bulmuştur.
Birincisi, OECD üye ülkeleri ikili anlaşmalar akdederken veya revize ederken büyük ölçüde Model Anlaşmaya uymuşlardır. Çifte vergilendirmenin önlenmesi yolunda kaydedilen ilerleme 1957 yılından beri OECD Konseyi’nin tavsiyelerine uygun olarak akdedilen veya revize edilen anlaşmalardaki artan sayı ile ölçülebilir. Ancak Model Anlaşmanın önemi sadece üye ülkeler arasında akdedilen anlaşmaların sayısı ile değil, aynı zamanda OECD Konseyinin Tavsiye Kararlarına uygun olarak bu anlaşmaların Model Anlaşma örneğini ve çoğu durumda ana hükümlerini izlediği gerçeği ile de ölçülmelidir. Model Anlaşmanın varlığı OECD üye ülkeleri arasındaki ikili müzakereleri kolaylaştırmış ve ikili anlaşmalar arasında istenen uyumu hem mükellefler hem de ulusal idareler lehine mümkün kılmıştır.
İkincisi, Model Anlaşmanın etkisi OECD bölgesinin hayli ötesine uzanmaktadır. Model Anlaşma hem üye olan ve üye olmayan ülkeler ve hatta üye olmayan ülkeler arasındaki müzakerelerde, hem de dünya çapında veya bölgesel düzeyde faaliyet gösteren diğer uluslararası teşkilatların çifte vergilendirme ve ilişkili problemler alanında yürüttüğü çalışmalarda temel başvuru belgesi olarak kullanılmaktadır. En dikkat çekici husus ise, OECD Model Anlaşmasına ait hükümlerin ve Yorumların, söz konusu Model Anlaşmanın önemli bir kısmını yineleyen Birleşmiş Milletler Gelişmiş ve Gelişmekte Olan Ülkeler Arasında Çifte Vergilendirmeyi Önleme Model Anlaşmasının orijinal taslağının hazırlanması ve bunu izleyen revizyonu için kullanılmış olmasıdır. Model Anlaşmanın üye olmayan ülkelerde artan etkisinin tanınmasına binaen 1997 yılında söz konusu ülkelerden bazılarının anlaşma hükümleri ve Yorumları hakkındaki görüşlerinin Model Anlaşmaya eklenmesi kararlaştırılmıştır.
Üçüncüsü, Model Anlaşma hükümlerinin dünya çapında tanınması ve ikili anlaşmaların çoğuna dahil edilmesi, Model Anlaşmanın hükümlerine ilişkin Yorumların, mevcut ikili anlaşmalara ait hükümlerin yorumlanması ve uygulanması bağlamında yaygın olarak kabul gören bir kılavuz haline getirilmesini desteklemiştir. Bu ise söz konusu ikili anlaşmaların ortak yönergeler doğrultusunda yorumlanmasının ve uygulanmasının ortak bir eksene oturtulmasını kolaylaştırmıştır. Vergi anlaşmaları ağı genişlemeye devam ettiğinden, genel kabul görmüş böyle bir kılavuzun önemi daha da artmaktadır.
Kaynak:Gib
Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebe News veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.
BENZER İÇERİKLER
ÇİFTE VERGİLENDİRMEYİ ÖNLEME ANLAŞMALARI ÇERÇEVESİNDE VERGİLENDİRME ESASLARI
Türkiye – Almanya çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmasının uygulanmasına ilişkin rehber
ÇVÖ Anlaşmalarında Çifte Mukimlik Olması Halinde Vergilendirme Neye Göre Yapılır?