OECD 2018 Sağlık Raporu Verileri
Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü OECD’nin yayınladığı sağlık raporuna (Health At A Glance) göre, 2018’de sağlık hizmetlerine en fazla harcama yapan ülkenin Amerika Birleşik Devletleri ve sonrasında % 12, 2 oranla İsviçre olduğu belirtildi. Almanya, Fransa, İsveç ve Japonya, yaklaşık GSYİH’nın %11’ini harcarken, %4,2’lik oranla Meksika, Letonya, Lüksemburg ve Türkiye sağlık hizmetlerinde GSYİH’nın % 6’sından azını harcadı.
Bugün doğan bir kişi, OECD ülkelerinde ortalama olarak 81 yıl yaşamayı umabilir. Ancak son yıllarda OECD ülkelerinde, özellikle Amerika Birleşik Devletleri, Fransa ve Hollanda’da yaşam beklentisi kötüye gitmeye başladı. Özellikle 2015 yılı, 19 ülkede düşen yaşam beklentisi ile kötü bir yıl olmuştu.
2018 verileri ile ilgili olarak, OECD ülkelerinde sigara içme oranları düşmekte, ancak yetişkinlerin %18’i günlük olarak hala sigara içiyor.
Alkol tüketimi, OECD ülkelerinde yılda kişi başına düşen ortalama 9 litre saf alkol yaklaşık 100 litre şaraba denk gelmektedir. Yetişkinlerin yaklaşık % 4’ü alkole bağımlıydı.
Obezite oranları çoğu OECD ülkesinde artmaya devam etmektedir; yetişkinlerin % 56’sı fazla kilolu veya obez ve 5-9 yaşları arasındaki çocukların neredeyse üçte biri fazla kiloludur.
Hava kirliliği nedeniyle, OECD ülkelerinde 100.000 kişide yaklaşık 40 kişi öldü. Ölüm oranları, Hindistan ve Çin gibi ülkelerde, 100.000 kişide yaklaşık 140 kişi öldü. Bu ülkelerde oranlar daha yüksek.
Not* (OECD ülkeleri: A.B.D., Almanya, Avustralya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İngiltere, İrlanda, İspanya, İsrail, İsveç, İsviçre, İtalya, İzlanda, Japonya, Kanada, Kore, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Meksika, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovak, Slovenya, Şili, Türkiye, Yeni Zelanda, Yunanistan)
Kaynak: Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü OECD / Link: https://www.oecd.org/health/health-spending-set-to-outpace-gdp-growth-to-2030.htm
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.