Ana Sayfa Duyurular Nisan ayında Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi bir önceki aya göre %4,34,...

Nisan ayında Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi bir önceki aya göre %4,34, bir önceki yılın aynı ayına göre %35,17 arttı

421
0

Ekonomide bu hafta ne oldu?

Yurtiçinde TCMB’nin politika faizini %19 seviyesinde tutması, yurt dışında ABD işsizlik verileri konuşuldu.

Yurt İçi Gelişmeler

• Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) sonuçlarına göre, Türkiye’de 2008 yılında 4 kişi olan ortalama hanehalkı büyüklüğü azalma eğilimi göstererek 2020 yılında 3,3 kişiye düştü. 2014 yılında %13,9 olan tek kişilik hanehalklarının oranı 2020 yılında %17,9’a yükseldi.
• Nisan ayında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), bir önceki aya göre %1,68, bir önceki yılın aynı ayına göre %17,14 arttı. Yıllık artışın yüksek olduğu ana gruplar, %29,31 ile ulaştırma, %22,27 ile ev eşyası ve %19,2 ile sağlık oldu. Aylık artışın en yüksek olduğu gruplar ise %7,57 ile giyim ve ayakkabı, %2,13 ile gıda ve alkolsüz içecekler ve %2,09 ile eğitim oldu.
• Nisan ayında Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yi-ÜFE), bir önceki aya göre %4,34, bir önceki yılın aynı ayına göre %35,17 arttı. İmalat sektöründe yurtiçi üretici fiyat endeksi yıllık %38,11, aylık %4,55 arttı.
• Nisan ayında İmalat Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI), bir önceki aya göre 2,2 puan azalarak 50,4 seviyesine geriledi. Böylece, genel faaliyet koşullarında çok sınırlı bir iyileşmeye işaret etti. Türkiye’de COVID-19 pandemisinin yeniden yükselmesine bağlı olarak hem üretimde hem de yeni siparişlerde yavaşlama kaydedildiği belirtildi.
• Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre ihracat birim değer endeksi %7,6, ihracat miktar endeksi %32,3 arttı. Aynı dönemde ithalat birim değer endeksi %14,3, ithalat miktar endeksi %10 arttı.
• Nisan ayında Hazine nakit dengesi 13,3 milyar TL açık verirken, Ocak-Nisan döneminde nakit açığı 2 milyar TL oldu.
• Nisan sonu itibariyle bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla havayolu yolcu trafiği %29,1, ticari uçak trafiği %16,7 azaldı.


Kaynak: TOBB
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikİSO Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi Nisanda 56,0’a yükselerek üst üste üçüncü ay eşik değer 50,0’ın üzerinde kaydedildi
Sonraki İçerikÜniversite stajyerlerine ödenen ücretler SGK bildirgesine dahil edilir mi?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz