Ana Sayfa Makale Müzayede Mahallinde Yapılan Satışlar KDV’ye Tabi midir?

    Müzayede Mahallinde Yapılan Satışlar KDV’ye Tabi midir?

    1142
    0

    SORU & CEVAP

    Müzayede Mahallinde Yapılan Satışlar KDV’ye Tabi midir?
    3065 sayılı Kanunun (1/3-d) maddesine göre, cebri icra, izale-i şüyu, ipoteğin paraya çevrilmesi, tasfiye gibi nedenlerle yapılan açık artırma, pazarlık ve diğer şekillerdeki satışlar da dahil olmak üzere, müzayede mahallerinde yapılan her türlü satışlar KDV’ye tabidir. Kanunun istisna ve vergi oranlarına ilişkin hükümleri bu satışlar için de geçerlidir.

    Vergiyi ne zaman doğar?
    Bu satışlarda vergiyi doğuran olay, satışın yapıldığı tarihte vuku bulmaktadır.

    KDV’nin sorumlusu kimdir?
    Verginin mükellefi satışları düzenleyen özel veya resmi kişi ve/veya kuruluşlar olup, 3065 sayılı Kanunun (23/d) maddesi hükmüne göre, satılan malın kesin satış bedeli KDV’nin matrahıdır. Ancak izale-i şüyu çerçevesinde yapılan satışlarda alıcının hissedarlardan biri olması halinde hissesi, bu hisse için mülkiyet devri söz konusu olmadığından matrahtan indirilir.

    Müzayede Komisyon Bedelinin KDV’si indirim konusu yapılabilir.
    Bu satışlarda giderler dolayısıyla ödenen vergiler, malların kesin satış bedeli üzerinden hesaplanan vergiden indirilemez, ancak müzayedeyi düzenleyenin komisyonu üzerinden hesaplanan KDV’den indirilebilir. Bir komisyon söz konusu değilse, yüklenilen vergiler gider veya maliyet olarak dikkate alınır.

    Resmi Kurumlar Tahsil ettikleri KDV 50.000 TL üzerinde ise ertesi gün Vergi Dairesine ödemek zorundadır.
    Bu satışlarla ilgili beyan ve ödeme mükellefiyeti genel esaslara göre yerine getirilir. Başka faaliyetleri dolayısıyla sürekli beyanname vermek zorunda olmayan resmi kuruluşlar (icra daireleri hariç) tarafından bu şekilde tahsil edilen KDV, yetki alanı içerisinde bulunulan vergi dairelerine en geç 7 (yedi) gün içinde ödenir. Ancak tahsilât tutarının 50.000TLyi aşması halinde, bu süre beklenilmeksizin ertesi gün mesai bitimine kadar ödenmesi zorunludur.

    Müzayede suretiyle yapılan satışlarda esas olan organizasyonun düzenlenmesi olup, müzayedeye katılan sayısının birden fazla kişi olmaması, işlemin mahiyetini değiştirmez.
    ______

    izale-i şuyu nedir?: Taşınmaza ortak mülkiyet olarak sahip olan hissedarların mallarının aynen taksim edilmesi veya mahkemece satılarak bedellerinin hissedarlar arasında payları nispetinde paylaştırılmasına izale-i şuyu denir.

    Kaynak: 3065-KDV Kanunu ve KDV Uygulama genel tebliği

    Ali KARAKUŞ,
    04.08.2017,
    İstanbul

    Yazarın Diğer Yazıları İçin Tıklayınız

    Önceki İçerikPersonele Verilen Hizmetler KDV’ye Tabi midir?
    Sonraki İçerikDikkat!!! Bazı Vergi Dairesi Mükellefleri 4 – 5 Ağustosta Beyanname Gönderemeyecek!!!

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz