Ana Sayfa Vergi Müşterisinin sadece GMSİ beyannamelerini göndermek isteyen mali müşavirler e-birlik sistemi üzerinden sözleşme...

    Müşterisinin sadece GMSİ beyannamelerini göndermek isteyen mali müşavirler e-birlik sistemi üzerinden sözleşme yapmalı mıdır?

    Elektronik beyanname aracılık Sözleşmesi

    555
    0

    E-Birlik sözleşme düzenlemek istediğimde mükellef tarafı Sadece E-Beyanname verme yetkisi vermek istemekte. Sözleşme de Asgari Ücret danışmanlık olarak vermektedir. Sözleşmeyi nasıl ne şekilde hazırlamalıyım?

    Müşteriniz ile defter tutma sözleşmesi yapmanız halinde asgari tutardaki rakamlara göre hesaplama yapılır. Sadece beyanname gönderme yapmak için e-birlik sözleşmesi gerekemez.

    Gib üzerinden ARACILIK sözleşmesi yapılması yeterlidir.

    Sadece beyanname gönderme ücreti için e-smm düzenlenir.

    Ancak Aracılık sözleşmesi yılda bir kez verilen Basit usul beyanname ve GMSİ MSİ beyanları içindir. Aylık verilecek olan KDV muhtasar geçici vergi beyannamesi için E birlik den sözleşme yapılır.

    GİB den ise ARACILIK VE SORUMLULUK sözleşmesi yapılması gerekir.

    T.C.

    GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

    DENİZLİ VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

    MÜKELLEF HİZMETLERİ GRUP MÜDÜRLÜĞÜ

     Sayı : 95133703-105[257/2013/…]-107 23/09/2013

    Konu : Elektronik beyanname sözleşmesinin mükellef tarafından iptal edilmesi ve iptal bilgisinin vergi dairesine veya internet vergi dairesine bildirimi  

    İlgi : … tarih ve … kayıt nolu özelge talep formunuz.

    İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, müşterilerinizin beyannamelerini elektronik ortamda gönderebilmek için yaptığınız sözleşmelere istinaden e-Beyanname sözleşmelerini kendi sisteminizden bildirdiğiniz, aynı şekilde sözleşme iptallarini de kendi sisteminizden yaptığınız belirtilerek, bir mükellefin kendisiyle yapmış olduğunuz bu sözleşmeyi iptal etme hakkının bulunup bulunmadığı ile sisteme müdahale edip edemeyeceği hakkında bilgi istenilmektedir.

    213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun mükerrer 257 nci maddesinin birinci fıkrasının (4) numaralı bendinde yer alan düzenleme ile Maliye Bakanlığı, vergi beyannameleri ve bildirimlerin şifre, elektronik imza veya diğer güvenlik araçları konulmak suretiyle internet de dahil olmak üzere her türlü elektronik bilgi iletişim araç ve ortamında verilmesi, beyanname ve bildirimlerin yetki verilmiş gerçek veya tüzel kişiler aracı kılınarak gönderilmesi hususlarında izin vermeye veya zorunluluk getirmeye yetkili kılınmıştır.

    Bu yetkiye istinaden, beyannamelerin elektronik ortamda gönderilmesi hususuna ilişkin açıklamalar 340, 346, 357, 367, 373, 376, 386 ve 405 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğlerinde yapılmıştır.

    340 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde; yetki verilmiş meslek mensupları, aralarında hizmet sözleşmesi bulunan müşterilerine ait beyannameleri elektronik ortamda gönderebilmeleri için müşterileriyle adı geçen Tebliğin ekinde yer alan “Elektronik Beyanname Aracılık ve Sorumluluk Sözleşmesi” ni, münferit talepte bulunan müşterileriyle de örneği anılan Tebliğin ekinde yer alan “Elektronik Beyanname Aracılık Sözleşmesi” ni düzenleyecekleri belirtilmiştir.

    Söz konusu Tebliğin ekinde yer alan, “Elektronik Beyanname Aracılık ve Sorumluluk Sözleşmesi” nin 9 numaralı bendinde tarafların karşı tarafa yazı ile bildirmek şartıyla aralarındaki sözleşmeyi her zaman feshedebilecekleri, “Elektronik Beyanname Aracılık Sözleşmesi” nin 7 numaralı bendinde de tarafların karşı tarafa bildirmek şartıyla aralarındaki sözleşmeyi her zaman feshedebilecekleri belirtilmiştir.

    405 Sıra Nolu Vergi Usul Genel Tebliği ile değiştirilen 340 Nolu VUK Genel Tebliğinin “V- ARACILIK YETKİSİ VERİLEN GERÇEK VE TÜZEL KİŞİLER” başlıklı bölümünde yer alan “I-2.2 Süresi Sona Eren ya da İptal/Fesih Edilen Sözleşmelerin Elektronik Ortamda Bildirilmesi” alt başlıklı bölümünde ise; “Elektronik Beyanname Aracılık ve Sorumluluk Sözleşmelerinin/Elektronik Beyanname Aracılık Sözleşmelerinin süresinin sona ermesi, iptal ya da feshedilmesi durumunda buna ilişkin bilgi girişinin, sürenin sona erme tarihinden ya da iptal/fesih tarihinden itibaren en geç 15 gün içerisinde meslek mensupları tarafından elektronik ortamda https://intvd.gib.gov.tr/ adresinde yer alan internet vergi dairesine yapılması gerekmektedir.

    Diğer taraftan mükellefler, istemeleri halinde meslek mensupları ile aralarında düzenlenen sözleşmenin süresinin sona erdiğini ya da iptal/fesih edildiğini bir dilekçe ile sürenin sona erme tarihinden ya da iptal/fesih tarihinden itibaren en geç 15 gün içerisinde gelir/kurumlar vergisi yönünden bağlı oldukları vergi dairesine bildirebilecekleri gibi internet vergi dairesi kullanıcı kodu, parola ve şifrelerinin bulunması durumunda sözleşmelerin sona erdiğine ya da iptal/fesih edildiğine ilişkin bilgi girişlerini https://intvd.gib.gov.tr/ adresinde yer alan internet vergi dairesine elektronik ortamda yapabileceklerdir.

    Adi ortaklık, kollektif ve adi komandit ortaklıklar adına düzenlenmiş sözleşmelerde ise sözleşmenin süresinin sona erdiğine ya da iptal/fesih edildiğine ilişkin dilekçe ortaklığın katma değer vergisi yönünden bağlı olduğu vergi dairesine verilecektir.” açıklamasına yer verilmiştir.

    Yukarıda yapılan açıklamalara göre, beyannameleri elektronik ortamda göndermek için mükellefle düzenlediğiniz Elektronik Beyanname Aracılık ve Sorumluluk Sözleşmesi/Elektronik Beyanname Aracılık Sözleşmesi mükellef tarafından tarafınıza bildirilmek şartıyla her zaman feshedilebilir.

    Ayrıca, sisteme bilgi girişi yaptığınız Elektronik Beyanname Aracılık ve Sorumluluk Sözleşmelerinden/Elektronik Beyanname Aracılık Sözleşmelerinden süresi sona eren ya da iptal/fesih edilenler, mükellefler tarafından istenilmesi halinde, süresinin sona erdiği ya da iptal/fesih edildiği tarihten itibaren en geç 15 gün içerisinde, gelir/kurumlar vergisi yönünden bağlı olduğu vergi dairesine bildirilebileceği gibi internet vergi dairesi kullanıcı kodu, parola ve şifresinin bulunması durumunda sözleşmenin sona erdiğine ya da iptal/fesih edildiğine ilişkin bilgi girişleri https://intvd.gib.gov.tr/ adresinde yer alan internet vergi dairesine elektronik ortamda yapılabilecektir.


    Kaynak: ismmmo,GİB
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikNoterlik işlemlerinde güvenli ödeme sistemiyle yapılan işlemlerin hacmi 921 milyon TL olarak gerçekleşti
    Sonraki İçerikHizmet İhracatında KDV İstisnası

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz