Ana Sayfa Vergi Münhasıran şehirlerarası yük taşımacılığı yapan ve işletme esasına tabi olan mükellefler KDV...

    Münhasıran şehirlerarası yük taşımacılığı yapan ve işletme esasına tabi olan mükellefler KDV beyannamelerini 3 aylık olarak verebilir

    14
    0

    Bilanço usulüne göre defter tutan nakliyeciler de KDV beyannamesini 3 ayda bir verebilirler mi?

    Sadece İŞLETME defteri tutan nakliyeciler 3 aylık KDV beyannamesi verebilir.


    KANUN MADDESİ

    KDV KANUNU

    Vergilendirme Dönemi
    Madde 39

    1. Katma Değer Vergisinde vergilendirme dönemi, faaliyet gösterilen takvim yılının üçer aylık dönemleridir. Ancak, Maliye ve Gümrük Bakanlığı mükelleflerin yıllık gayri safi hâsılatlarına göre üç aylık vergilendirme dönemi yerine birer aylık vergilendirme dönemi tespit etmeye yetkilidir.

    2. Aşağıdaki hallerde vergilendirme dönemi:

    a) Götürü usulde vergilendirilen mükellefler için bir takvim yılı,

    b) Vergi kesintisi yapmakla sorumlu tutulanlar için bir ay,

    c) İthalat, transit ve Türkiye ile yabancı ülkeler arasındaki taşımacılık işlerinde gümrük bölgesine girildiği veya gümrük bölgesinden çıkıldığı andır.[1]

    3. Maliye ve Gümrük Bakanlığı, mükellefleri gruplar içinde toplamaya ve gruplar için vergilendirme dönemlerinin başlangıç aylarını tespit etmeye yetkilidir. Bu takdirde üçer aylık dönemlerin aynı takvim yılı içinde olması şartı aranmaz.



    [1]4503 sayılı Kanunun 3 üncü maddesi ile “gümrük hattından geçildiği” ibaresi “gümrük bölgesine girildiği veya gümrük bölgesinden çıkıldığı” ibaresi ile değiştirilmiştir. (Yürürlük 5/2/2000)

     

    32 Seri No.lu KDV Tebliği

    Katma Değer Vergisi Kanununun 39. maddesinin Bakanlığımıza verdiği yetkiye  dayanılarak, gerçek usulde katma değer vergisine tabi olanlarda, şehir içi yük taşımacılığı yapan ve işletme hesabı esasına göre defter tutan mükelleflerin 1 Nisan 1989 tarihinden itibaren üç aylık beyan dönemine tabi tutulmaları uygun görülmüştür.

    Buna göre, işletme hesabı esasına göre defter tutan ve üç aylık beyan dönemine tabi olmaları daha önce uygun görülen;

    – Münhasıran uluslararası yük ve yolcu taşımacılığı,

    – Münhasıran şehirlerarası yük taşımacılığı,

    – Münhasıran uluslararası yük ve yolcu taşımacılığı ile şehirlerarası yük taşımacılığı işini birlikte,

    yapan mükelleflerin yanı sıra, şehir içi yük taşımacılığı yapan mükellefler de beyannamelerini üç aylık dönemler itibariyle vereceklerdir.

    Şehir içi veya şehirler arası yolcu taşımacılığı yapan mükellefler ise, eskiden olduğu gibi aylık dönemler itibariyle beyanname vermeye devam edeceklerdir.

    Üç aylık beyan dönemine ilk defa bu Tebliğ hükümlerine göre tabi olacak mükellefler; 1989 yılı Şubat ve Mart dönemlerine ait faaliyetlerini de birer aylık dönemler itibariyle beyan edeceklerdir. Bu mükellefler, 1 Nisan 1989 tarihinden itibaren de beyannamelerini üçer aylık dönemler itibariyle düzenleyip üç aylık dönemin bittiği tarihi izleyen ayın 25 inci günü mesai saati sonuna kadar vergi dairesine vereceklerdir. Bu durumdaki mükellefler, 1989 yılı “Nisan-Mayıs-Haziran” dönemine ait ilk üç aylık katma değer vergisi beyannamelerini 1-25 Temmuz 1989 tarihleri arasında bağlı oldukları vergi dairelerine verecekler ve vergilerini de aynı süre içinde ödeyeceklerdir.

    Üç aylık beyan dönemine tabi olan mükelleflerin, aylık beyan dönemine tabi olmayı gerektiren başka faaliyetlerinin de olması halinde, uluslararası, şehirlerarası ve şehir içi yük taşımacılığı ile uluslararası yolcu taşımacılığı işi de dahil olmak üzere, tüm faaliyetleri için katma değer vergisi beyannamelerinin aylık olarak verileceği tabiidir.

    Tebliğ olunur.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikÜretimin yanında ihracat yapanlar kurumlar vergisindeki 1 puanlık indirimden ayrı ayrı yararlanabilir mi?
    Sonraki İçerikAktife kayıtlı ikinci el binek otonun satışında KDV oranı % 1 olarak uygulanacaktır

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz