Mükellefimizin merkez ve şubeleri vardır. Merkez ve şube vergi daireleri de farklıdır.
Merkezde çalışan yok ama şubede var. Biz yanlışlıkla şube muhtasar ve prim hizmet beyannamesini merkez vergi dairesine çalışanlarıyla birlikte beyannameyi verdik. Sigorta sicil numarası bilgileri doğru girdiğim için şubenin bağlı olduğu sigorta müdürlüğüne sigorta primleri tahakkuk etti. Daha sonra merkezin muhtasar prim ve hizmet beyannamesini doğru şekilde sigortasız olarak düzeltme beyanı verdik ve vergi dairesine dilekçe yazıp düzeltmenin yapılmasını bilgisini verdik. Şimdi vergi dairesi ilk yanlış beyannamedeki çıkan vergileri iptal ettiğinde sigorta kısmını da iptal edebilir mi? Biz Şube vergi dairesine Muhtasar ve prim ve hizmet beyannamesini sigortalılarla birlikte tekrar bildirmeli miyiz? Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi daha yeni olduğundan vergi dairesi ve sgk müdürlüğü bu konu hakkında bilgi verememektedir?
Muhtasar ve prim hizmet beyannamesinde prime esas kazanç ve hizmet bilgilerine ilişkin düzeltme beyannamesi verilirken; Bütün bilgiler yeniden girilerek düzeltme beyannamesi gönderilebilir veya Sadece iptal edilmek, değiştirilmek veya eklenmek istenilen bilgiler girilebilir.
Sadece iptal edilmek, değiştirilmek veya eklenmek istenilen bilgilerin girilebilmesi için düzeltme beyannamesinde yer alan “Bu döneme ilişkin önceki beyannamemde/beyannamelerimde beyan ettiğim sigortalı çalışan bilgilerinin aşağıdaki tabloda yapmış olduğum değişlik ve eklemeler dışında aynı olduğunu beyan ederim.” kutucuğunun işaretlenmesi gerekmektedir.
Bu işlemi yapmanız yeterli olacaktır.
Firmamız müstahsil makbuzu ile alım yaptı. İstanbul borsası içinde hizmet veren vergi dairesi birimi tescil sırasında stopajı peşin olarak tahsil ediyor. Bu stopaj şimdi vergi dairesindeki emanette görünüyor. Bu durumda muhtasar beyanname nasıl düzenlenecek ve mükerrer ödeme yapmamak için emanetteki paranın mahsuplaşması nasıl olacak? Yardımcı olabilir misiniz?
Müşteriniz müstahsil makbuzundaki vergiyi muhtasar beyannamede beyan edecek.
Ancak mahsuplaşma işleminin nasıl yapılacağı konusunda vergi dairesi ile görüşünüz.
Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.