SGK ödemeleri için pandemi dolayısıyla mücbir sebepten yararlanıyoruz. Temmuz sonunda mart-nisan-mayıs primlerimizi ödeyeceğiz. SGK sayfasına girdiğimizde BORÇ DÖKÜMÜNDE 05510 sayılı kanundan doğan %5 indirimlerin düşülmediği görünüyor. Mücbir sebepten dolayı bile olsa bu indirim ortadan kalkıyor mu?
Mücbir sebep dolayısıyla ertelenen primlerin %5 indirimi kalmamaktadır. Mutlaka bağlı bulunduğunuz SGM’den işveren servisine ulaşınız.
Ödenmeyen SGK primleri gider gösterilemez. Ödenmeyen SGK primleri kanunen kabul edilmeyen giderler hesaplarında takip edilir. Pandemiden dolayı ertelenen Mart-Nisan-Mayıs SGK primleri de Ekim-Kasım Aralık aylarında ödenecek. Burada en çok merak edilen konu, bu pirimler 2020 Yılının Geçici Vergi Dönemlerinde kara ilave edilmesidir. Bu konu hakkında kısaca bilgilendirme yapabilir misiniz?
5510 sayılı Sosyal Güvenlik Kanunu’nun 88. Maddesinin; birinci fıkrasının (a) bendinde belirtilen sigortalıları çalıştıran işverenin, bir ay içinde çalıştırdığı sigortalıların primlerine esas tutulacak kazançlar toplamı üzerinden bu Kanun gereğince hesaplanacak prim tutarlarını ücretlerinden kesmeye ve kendisine ait prim tutarlarını da bu miktara ekleyerek en geç ertesi ayın sonuna kadar Sosyal Güvenlik Kurumuna ödemek zorunda oldukları, aynı maddenin devamında Kuruma fiilen ödenmeyen prim tutarlarının Gelir ve Kurumlar Vergisi matrahlarının tespitinde gider yazılamayacağı belirtilmiştir.
COVID-19 nedeniyle ertelenen SGK primlerinin gider yazılacağı dönem ile ilgili özel bir düzenleme yapılmadığından Mart, Nisan ve Mayıs aylarına ait SGK primleri ne zaman fiilen ödenirse o zaman gider yazılabilecektir.
Yukarıda belirtilen 3 aya ait prim ödemeleri, ertelenen son ödeme tarihlerinde yapılması durumunda; İdare tarafından farklı bir uygulama getirilmemesi durumunda 2020 1. Dönem, 2. Dönem ve 3. Dönem Geçici Vergi beyannamelerinde matrahın tespitinde gider olarak dikkate alınamayacak olup fiilen ödendiği tarihte gider yazılabilecektir.
Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.