Ana Sayfa Dünya MSCI Yükselen Piyasa Ekonomileri Kur Endeksi 2020 yılının başında hızla değer kaybetti

    MSCI Yükselen Piyasa Ekonomileri Kur Endeksi 2020 yılının başında hızla değer kaybetti

    665
    0

    Sermaye Piyasaları

    Salgının küresel nitelik kazanmasının ardından tüm ekonomik alanlarda sermaye piyasalarında düşüşler gözlenmiştir. Ancak, merkez bankalarını güçlü likidite destek programlarıyla tüm finansal piyasalara sağladıkları olanaklarla borsa endekslerinde hızlı bir toparlanma sağlanmış ve 2020 Haziran itibariyle Kovid-19 krizi öncesi düzeylere yaklaşılmıştır. Önümüzdeki dönemde tüm ekonomik alanlarda sermaye piyasası gelişmelerinin başta şirket karlılığı olmak üzere finansal performanslara bağlı olacağı öngörülmektedir.

    Döviz Piyasası

    Küresel döviz piyasalarında da Kovid-19 salgının etkileri belirgin şekilde hissedilmiştir. DXY (dolar) endeksinin 2019 yılının genelinde ılımlı bir artış eğilimi izlediği görülürken, 2020 yılının ilk çeyreğinde dolarda yönelik sert bir güçlenme yaşanmış, ancak özellikle Nisan ayından itibaren belirgin bir düşüş eğilimi tespit edilmiştir. Bu gelişmede ABD’deki parasal genişlemeden çok salgının ABD’deki seyri ve seçim süreci belirsizliklerinin başlaması etkili olmuştur. Nitekim dolar endeksi üç aylık ima edilen oynaklıkları incelendiğinde 2018-2019 dönemindeki öngörülebilir ve görece istikrarlı düzeylerden, sert hareketlerin olduğu, oynaklığın yüksek seviyesini koruduğu ve böylece belirsizliğin arttığı bir döneme girildiği görülmektedir.

    Gelişmekte olan ekonomilerin döviz kuru gelişmelerine bakıldığında ise 2019 yılında dalgalı ancak yatay bir seyir arz eden MSCI Yükselen Piyasa Ekonomileri Kur Endeksinin, 2020 yılının başında hızla değer kaybettiği görülmektedir. Nitekim ABD dolarının gelişmiş ülke para birimlerine karşı değer kazandığı dönemde, YPE para birimleri de dolara karşı keskin bir değer kaybı yaşamıştır. Ancak, yine özellikle 2020 yılı Nisan ayından itibaren gelişmekte olan ekonomiler para birimlerinin de değer kazanmaya başladıkları izlenmektedir.


    Kaynak: Strateji ve Bütçe Başkanlığı Dünya Ekonomisindeki Son Gelişmeler Bülteni (Ocak-Haziran)
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikEski kiraları şimdi ödersek stopajı %10 olarak mı uygulanacak?
    Sonraki İçerikYMM karşıt inceleme tutanakları için ücret alabilir miyiz?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz