Ana Sayfa Duyurular Mobilya sektörünün küresel boyuttaki ve Türkiye’deki durumu nedir?

Mobilya sektörünün küresel boyuttaki ve Türkiye’deki durumu nedir?

637
0

Küresel Durum

Küresel mobilya pazarının, artan inşaat yatırımları ve gelişmekte olan ülkelerdeki yüksek ekonomik büyüme ile önümüzdeki dönemde pozitif büyüme göstermesi beklenmektedir. Bu büyümenin büyük bir kısmının, hızla gelişen ekonomileri ile Çin ve Hindistan gibi Asya pazarlarından geleceği öngörülmektedir. Artan harcanabilir gelirler, değişen yaşam tarzları ve teknolojik inovasyonların küresel mobilya endüstrisindeki büyümenin arkasındaki itici güçler olacağı düşünülmektedir.

Mobilya satışlarının içinde konut pazarının payı, ticari pazara kıyasla daha büyüktür. Mobilya satışları içerisinde yaklaşık %60’lık kısım konut pazarından (mutfak, oturma odası v.b.) oluşmaktadır.

Küresel mobilya üretimi 2019 yılında 700 milyar doları aşmıştır. Sektörün 2030 yılına kadar yıllık ortalama %6,3 büyüyeceği, 2030 yılında büyüklüğünün ikiye katlanarak 1,4 trilyon dolara ulaşması beklenmektedir. Küresel üretimde en büyük pay sahibi %36 ile Çin’dir. Çin’i %11 ile ABD ve %5 ile İtalya takip etmektedir. Geçmiş beş yıl dikkate alındığında Hindistan yaklaşık yıllık ortalama %15 ile en hızlı büyüyen ülke olarak dikkat çekerken 2030 projeksiyonlarında da %10 üzerinde büyüme kaydederek üçüncü en büyük pazar olacağı öngörülmektedir.

Kaynak: kolayihracat.gov.tr

Türkiye’de Durum

Türkiye’deki mobilya üretimi 2019 yılında yaklaşık 11 milyar dolar olarak ölçümlenmiştir. 2030 yılına kadar yıllık ortalama %10’a yakın bir büyüme beklenen mobilya sektöründe büyüklüğün 29 milyar seviyelerinde olacağı öngörülmektedir. Türkiye’de mobilya sektörü üç başlık altında incelenebilmektedir: Mutfak mobilyaları, ofis mobilyaları ve diğer tür mobilyalar. Mutfak mobilyaları 2019 yılında 650 milyon dolar seviyelerinde ölçülürken 2030 yılına kadar 1,7 milyar doları aşacağı öngörülmektedir. Ofis ve mağaza mobilyaları ise hâlihazırda 2,5 milyar dolar üzerinde bir büyüklüğe sahipken 2030 projeksiyonlarında 6 milyar dolar üzerinde büyüklüğe ulaşacağı öngörülmektedir. Diğer tür mobilyalar ise oturma odası, yatak odası, bahçe mobilyaları gibi geniş bir yelpazeden ürünleri kapsarken, bu kategorinin 2030 yılında 20 milyar dolarlık büyüklüğü aşacağı öngörülmektedir.

Mobilya üretiminin büyük kısmının iç pazar talebine yönelik gerçekleştiği görülmektedir. Bu nedenle sektörün ihracat seviyesi sınırlı düzeyde kalmaktadır. Türkiye’nin 2019 yılında 3 milyar doların üzerinde bir ihracat hacmi bulunmaktadır. Mobilya ihracatımız ülkeler bazında incelendiğinde, 2009 yılından itibaren en büyük pazarın Irak olduğu görülmektedir. Mobilya ihraç ettiğimiz diğer önemli pazarlar ise Almanya, Suudi Arabistan, Fransa, ABD, İngiltere, B.A.E., Romanya, İsrail ve Azerbaycan’dır.

Türk mobilya endüstrisi, genelde çoğu geleneksel yöntemlerle çalışan atölye tipi, küçük ölçekli işletmelerin ağırlıkta olduğu, çok parçalı bir görünüme sahiptir. Buna karşın özellikle son 15-20 yıllık süreçte küçük ölçekli işletmelerin yanı sıra orta ve büyük ölçekli işletmelerin sayısı artmaya başlamıştır. 2018 yılında TÜİK Genel Sanayi ve İşyerleri Sayımı verilerine göre sektör 133 bin kişiyi istihdam etmektedir. Bu alanda faaliyet gösteren işletme sayısı ise 34 binin üzerindedir.

Türkiye’de mobilya sektörü, pazarın yoğunlaştığı ve/veya orman ürünlerinin yoğun olduğu belirli bölgelerde toplanmıştır. Önemli mobilya üretim bölgeleri toplam üretimdeki paylarına göre; İstanbul, Ankara, Bursa (İnegöl), Kayseri, İzmir ve Adana olarak sıralanmaktadır.


Kaynak: kolayihracat.gov.tr
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikYanlış düzenlenen e-arşiv faturayı nasıl düzeltebiliriz?
Sonraki İçerikAnonim ve limited şirketlerde ortaklar ve yönetim kurulu üyelerinin bağkur kayıtları ne zaman başlar?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz