Ana Sayfa Vergi Mobilya satışında KDV oranı nedir?

    Mobilya satışında KDV oranı nedir?

    Mobilya satışları KDV oranı hakkında.

    1246
    0

    Mobilya satışlarında ki %8 olan kdv oranında bir değişiklik var mı?

    Mobilya satışında uygulanan % 8 KDV oranı kalıcı olarak KDV listesinde yer almaktadır.

    Konu ile ilgili olarak aşağıdaki linkde belirtilen yazımızı inceleyiniz. https://www.ismmmo.org.tr/dosya/1292/Mevzuat-Dosya/MOBILYA-KDV-ORAN.pdf

    T.C.

    GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

    MUĞLA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

    MÜKELLEF HİZMETLERİ GRUP MÜDÜRLÜĞÜ 

       
    Sayı : 96620903-130[13/d-2013/19]-77 21/07/2014
    Konu : Yatırım Teşvik Belgesi Kapsamında Alınan Mobilyaların KDV İstisnası.  

     

             İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, firmanızın yapmakta olduğu butik otel yapımı ile ilgili olarak 19/12/2012 tarih ve 108091 sayılı Yatırım Teşvik Belgesi alındığı, belgeye ekli “yurt içinden temin edilecek makine ve teçhizat listesinde”, konaklama mahalleri ve diğer yerlerde kullanılan otel mobilyalarının yer aldığı belirtilerek, söz konusu ekli listede yer alan mobilyaların katma değer vergisi (KDV) istisnası kapsamında değerlendirilip değerlendirilemeyeceği hakkında Başkanlığımızdan görüş talep edilmektedir.

             KDV Kanununun 13/d maddesi uyarınca, yatırım teşvik belgesi sahibi mükelleflere belge kapsamında yapılacak makine ve teçhizat teslimlerinin KDV’den istisna olduğu hüküm altına alınmış olup, konu hakkında Mülga 69 Seri No.lu KDV Genel Tebliği ile 26/04/2014 tarih ve 28983 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan ve 01/05/2014 tarihinde yürürlüğe giren KDV Genel Uygulama Tebliğinde gerekli açıklamalar yapılmıştır

             KDV Genel Uygulama Tebliğinin “II/B-5.1.Kapsam” başlıklı bölümünde; “Bir malın istisnadan yararlanabilmesi için, öncelikle yatırım teşvik belgesi eki listede yer alması ve makine ve teçhizat niteliğinde olması, bu makine-teçhizatın kullanıldığı faaliyetlerin tamamen veya kısmen indirim hakkı tanınan işlemlerden oluşması gerekmektedir.

             Sarf malzemeleri ve yedek parçalar ile hizmet üretiminde doğrudan ve zorunlu olarak kullanılanlar dışındaki masa, sandalye, koltuk, dolap, mefruşat gibi demirbaşlar makine ve teçhizat niteliğinde olmadığından istisna kapsamına girmez.” açıklamaları yer almaktadır.

             Buna göre, butik otel yapımına ilişkin olarak firmanız adına düzenlenen teşvik belgesi eki listede yer alan ve hizmet üretiminde doğrudan ve zorunlu olarak kullanılan söz konusu mobilya alımlarınızın Kanunun 13/d maddesi uyarınca KDV’den istisna tutulması mümkün bulunmaktadır.


    Kaynak: ismmmo,GİB
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikYeni Tasarruf Tedbirleri Genelgesi Belediyelere Ne Getiriyor?
    Sonraki İçerikGayrimenkul alımında ödenen KDV indirim konusu yapılır mı?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz