Ana Sayfa Ekonomi Mobilya, kağıt ve orman ürünleri ihracatı 2 ayda 1,2 milyar dolara yaklaştı

    Mobilya, kağıt ve orman ürünleri ihracatı 2 ayda 1,2 milyar dolara yaklaştı

    453
    0

    İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği rakamlarına göre, sektörün ihracatı yılın ilk 2 ayında 2021’in aynı dönemine kıyasla yüzde 26,6 artarak 1 milyar 181,5 milyon dolar ile tüm zamanların en yüksek ocak-şubat rakamına çıktı.

    Söz konusu dönemde 702,4 milyon dolarlık ihracata ulaşan mobilyanın sektörden aldığı pay ise yüzde 59,5 olarak kayıtlara geçti.

    Şubat ayı rakamları baz alındığında, mobilya, kağıt ve orman ürünleri ihracatı yüzde 30 artarak 623,5 milyon dolar oldu. Geçen ay mobilya ihracatı ise yüzde 20 artarak 377 milyon dolara ulaştı.

    EN ÇOK MOBİLYA İHRACATI ABD’YE YAPILDI

    Geçen ay en çok mobilya ihracatı yapılan ülke ABD olurken, ABD’yi, Almanya, Fransa, Irak ve Libya takip etti. Sektörün ihracatını en çok artırdığı ülke yüzde 58 ile Katar olarak belirlendi.

    Şubatta en çok çocuklar için karyola ve beşikler, oturmaya mahsus mobilyalar, yemek ve oturma odaları için ahşap mobilyalar metal mobilyalar, yatak haline getirilebilen oturmaya mahsus mobilya ihraç edildi.

    “ROTAMIZI TÜM DÜNYAYA ÇEVİRDİK”

    İstanbul Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Güleç, mobilya sektörü açısından 2022’nin oldukça iyi başladığını ve güzel devam ettiğin söyledi.

    Güleç, ilk 2 aylık rakamların sektörü heyecanlandırdığını ifade ederek, “İlk 2 ayda 702 milyon doları aşan mobilya ihracatı geçekleştirdik. Sanayicilerimizin ve ihracatçılarımızın heyecanını daha da canlı tutmak, iç piyasadaki satışlarımızı ve dış pazarlardaki gücümüzü artırmak adına birçok projeye imza atıyor, fuarlar düzenliyoruz.” dedi.

    Mobilya sektörü olarak 20 yılda son derece hızlı bir ivme yakaladıklarını aktaran Güleç, şu değerlendirmelerde bulundu: “Gerek üretimde gerekse ihracatta birçok gelişmiş, adı mobilya ile anılan ülkeyi arkamızda bırakmayı başardık. Bugün 20 yıllık emeğin, yatırımın, çabanın meyvelerini topluyoruz ancak şu anda durmak ya da yavaşlamak gibi bir şansımız yok. Aksine daha da hızlanmak zorundayız. Türkiye mobilyacıları olarak, günün, dünyanın ve hedef pazarların, kalite standartlarına, tasarım ve teknoloji ihtiyaçlarına daha fazla odaklanmalıyız. Rotamızı tüm dünyaya çevirdik. Dünyanın rotasını da ülkemize çevirmek ve dünya için mobilya üretmek için daha fazla çalışmalıyız.”

    “RAKAMLAR 6 MİLYAR DOLARLIK 2022 HEDEFİMİZE ULAŞACAĞIMIZI GÖSTERİYOR”

    Mobilya üreticileri kooperatifi Masko’nun Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Mutlu da mobilya sektörünün son yıllarda ihracatta yukarı doğru ivmelenerek büyük artışa imza attığını söyledi.

    Mutlu, geçen yıl 2020’ye göre mobilya ihracatında yüzde 23 artış yakaladıklarını, bu yıla da son derece iyi başladıklarını ifade ederek, “Ocak-şubat döneminde ulaştığımız 702,4 milyon dolarlık mobilya ihracatı yıl sonu için belirlediğimiz 6 milyar dolarlık hedefe ulaşacağımızı gösteriyor.” dedi.

    Geçen yıl üyelerinin Hindistan, Pakistan, Fas, Kazakistan gibi pazarlara ilk kez ihracat gerçekleştirdiğini bildiren Mutlu, “Bu yıl da yeni pazarlara girişimiz sürecek. Türk mobilyasına ilginin giderek artacağını düşünüyorum. Hem kalitemiz hem fiyat avantajımız hem coğrafi konumumuzla birçok noktada rekabet ettiğimiz diğer ülkelere göre avantajlı pozisyondayız.” ifadelerini kullandı.

    ARTIŞTA TÜRK FİRMALARIN YURT DIŞINDAKİ MİMARİ PROJE ÜSLENMESİ

    Mehmet Mutlu, son birkaç yıldır mobilyadaki artışta, firmaların yurt dışında otel, kafe, villa ve restoran gibi mimari dekorasyon projeleri üstlenmesinin katkısı olduğunu söyledi.

    Masko olarak 550 üreticiyi bünyelerinde bulundurduklarını belirten Mutlu, “Ülke ihracatındaki payımız yüzde 15 civarında. Bu başarıda, son yıllarda yurt dışına yönelik yaptığımız reklam ve tanıtım faaliyetlerinin önemli etkisi bulunuyor. Yaklaşık 10 bin kişiye istihdam sağlayan Masko, ülke ekonomisine de çok ciddi döviz kazandırıyor. Hedefimiz Masko’yu ihracat üssü yapmak.” şeklinde konuştu.


    Kaynak: İTO Haber
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikOcak-şubat döneminde otomobil üretimi yüzde 20 azalarak 109 bin 322 adet oldu
    Sonraki İçerikElektrik-elektronik sektörünün şubat ayı ihracatı 1 milyar doları aştı

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz