Ana Sayfa Mevzuat Mikro İhracat nedir? E-İhracat Nedir?

Mikro İhracat nedir? E-İhracat Nedir?

e-İhracatta gümrük işlemleri, normal ve standart ihracat işlemlerinden daha farklı ve daha kolay bir yöntemle yapılmaktadır. “Mikro İhracat” olarak da adlandırılan, değeri 15.000 Avro ve miktarı brüt 300 kilograma kadar olan eşyanın ihracatına ilişkin gümrük işlemleri, Ticaret Bakanlığı tarafından operatör yetkisi verilmiş olan posta ve hızlı kargo firmaları tarafından yapılır.

546
0

Hızlı kargo firmaları veya PTT ile göndereceğiniz, ağırlığı 300 kg’ı geçmeyen ve değeri 15.000 Avro’dan fazla olmayan eşyayı hızlı kargo taşımacılığından faydalanarak ihraç edebilirsiniz. Hızlı kargo firmaları, Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi (ETGB) vererek eşyayı sizin adınıza eşyayı gümrüğe beyan ederler. Böylece taşıma ücreti dışında gümrük müşavirlik ücreti ya da ihracatçı birliğine üyelik aidatı ödemeksizin ve ihracatta ihracatçı birliği onayı aranmaksızın eşyanızı ihraç edebilir, KDV iadesi alma imkânından da faydalanabilirsiniz. Bu kolaylık, küçük çapta da olsa ihracat yapmak isteyen işletmeler için zaman ve işlem maliyeti açısından ciddi tasarruf sağlar.

Adınıza posta ya da hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gelen hangi eşya gümrük vergilerinden muaftır?

Adınıza posta ya da hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gelen ve bedeli 150 Avro’yu geçmeyen ve kişisel kullanımınıza mahsus kitaplar gümrük vergilerinden muaftır.

İnternet alışverişleri dahil olmak üzere, adınıza yurt dışından gönderilmiş eşyanın posta ya da hızlı kargo taşımacılığı yoluyla ülkemize getirilmesi ve adresinizde size teslim edilmesi mümkündür.
Operatör yetkisi bulunan hızlı kargo firmaları ve posta idaresi, sizin adınıza eşyanın gümrük işlemlerini yapar. Eşyanın size tesliminde taşıma ücreti dışında başka bir ücret talep edilmez.
Bununla birlikte gönderinin geldiğine dair bildirimin tarafınıza yapıldığı tarihten itibaren üç gün geçtikten sonra her geçen gün için ardiye ücreti alınır.
Ağırlığı brüt olarak 30 kilogramı ve bedeli 1.500 Avro’yu geçmeyen, kişisel kullanım için gelen, ticari miktar ve nitelikte olmayan ve Avrupa Birliğinden doğrudan gelen eşya için %18 oranında, diğer ülkelerden gelen eşya için %20 oranında vergi alınır. Bu eşyanın ÖTV Kanununa ekli olan IV sayılı liste kapsamına girmesi durumunda, buna ilave olarak %20 oranında vergi uygulanır. Kitap veya benzeri basılı yayından ise vergi alınmamaktadır.
Ticari miktar ve nitelikte olan eşya ile ağırlığı brüt olarak 30 kilogramı ve bedeli 1.500 Avro’yu geçen kişisel kullanıma mahsus eşyanın gümrük beyanı Ticaret Bakanlığı tarafından yetkilendirilen operatörler tarafından yapılamaz. Bu kapsamdaki eşyanın gümrük beyanı ve diğer gümrük işlemlerinin sizin tarafınızdan ya da temsilciniz tarafından yapılması ve ithalat vergilerinin ödenmesi gerekir.
Posta ya da hızlı kargo yoluyla adınıza gelen eşyanın bedeli belirlenirken, faturaya, satış fişine veya ödemeye ilişkin belgeye bakılır. Ancak bu belgelerdeki bedelin şüpheli bulunması durumunda, gümrük memurlarınca kıymet tespiti yapılır ve gümrük işlemleri tamamlanır.
İlaç ve takviye edici gıdalar ise, sağlık kuruluşundan alınan rapor, doktor raporu veya reçeteye istinaden teslim edilir.
Posta veya hızlı kargo yoluyla, yurt dışından ülkemize, her türlü sigara ve diğer tütün ürünleri, alkollü ürünler, Türkiye’de IMEI kaydı bulunmayan cep telefonları, kozmetik ürünler, silah ve tüfek, et ve süt ürünleri getirilemez.
Ülkemizden yurt dışına, posta ya da hızlı kargo taşımacılığı yoluyla eşya göndermek istemeniz durumunda, eşyanın bedeli 15.000 Avro’yu geçmemeli ve miktarı brüt 300 kilogramdan az olmalıdır. Gümrük işlemlerini, sizin adınıza posta idaresi ya da hızlı kargo
firması yapar. Bunun için sizden taşıma ücreti dışında herhangi bir ücret talep edilmez.

Kimler gümrük beyanı yapabilirler?

İnternet alış-verişleri dahil olmak üzere, posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla yurt dışından adınıza gönderilmiş olan ya da yurt dışına gönderdiğiniz, gümrük mevzuatında kıymet ve miktar limitleri belirlenen gönderilerin gümrük beyanı dahil bütün gümrük işlemleri, Ticaret Bakanlığı’ndan operatör yetkisi almış olan hızlı kargo firmaları ve posta idaresi tarafından yapılabilmektedir.

Hangi eşya operatör yetkisi almış olan hızlı kargo firmaları ve posta idaresi tarafından beyan edilebilir?
Aşağıda belirtilen eşya, Ticaret Bakanlığı’ndan operatör yetkisi almış olan hızlı kargo firmaları ve posta idaresi tarafından gümrük idaresine beyan edilebilir:

a) Bedeli 150 Avro’yu geçmeyen kişisel kullanıma mahsus kitap veya benzeri basılı yayın,

b)
 Ağırlığı brüt olarak 30 kilogramı ve bedeli 1.500 Avro’yu geçmeyen, kişisel kullanım için gelen ve ticari olmayan eşya,

c) 
Yurt dışına gönderdiğiniz, ağırlığı brüt olarak 300 kilogramı ve bedeli 15.000 Avro’yu geçmeyen eşya,

d)
 Numunelik eşya ve modeller,

e)
 Yolcu eşyası,

f) 
Kamu kurum ve kuruluşlarına, kütüphanelere, müzelere, eğitim veya bilimsel araştırma ile uğraşan kuruluşlara gönderilen kitap veya basılı yayın


Adınıza posta ya da hızlı kargo taşımacılığı ile gelen hangi eşya için gümrük vergisi ödersiniz?

Adınıza yurt dışından gelen, ağırlığı brüt olarak 30 kilogramı ve bedeli 1.500 Avro’yu aşmayan, kişisel kullanımınıza mahsus olan eşyadan, geldiği ülkeye göre değişen oranda tek ve maktu vergi alınır.

Söz konusu vergi, eşyanın;

– AB ülkelerinden doğrudan gelmesi durumunda %18

– Diğer ülkelerden gelmesi durumunda %20;

– Kişisel kullanıma mahsus kitap olması halinde ise ülke ayrımı olmaksızın %0 olarak uygulanmaktadır.


Eşya
nın ÖTV Kanununa ekli olan IV sayılı liste kapsamında olması durumunda, ilave olarak %20 oranında tek ve maktu vergi uygulanmaktadır.

Hangi eşyanın gümrük beyanı operatör tarafından yapılamaz?

Ticari miktar ve nitelikte olan eşya ile ağırlığı brüt olarak 30 kilogramı ve bedeli 1.500 Avro’yu geçen kişisel kullanıma mahsus eşyanın gümrük beyanı ticaret Bakanlığı tarafından yetkilendirilen operatörler tarafından yapılamaz.

Bu kapsamda ki eşyanın gümrük beyanı ve diğer gümrük işlemlerinin sizin tarafınızdan ya da temsilciniz tarafından yapılması gerekir. Bu eşyaya, yürürlükte olan ithalat vergilerine ilişkin oranlar uygulanır.


Posta ya da hızlı kargo taşımacılığı yoluyla adınıza gelen eşyanın bedeli nasıl belirlenir?

Posta ya da hızlı kargo yoluyla adınıza gelen eşyanın bedeli belirlenirken, faturaya, satış fişine veya ödemeye ilişkin belgeye bakılır. Ancak bu belgelerdeki bedelin şüpheli bulunması durumunda, eşyanın gümrük kıymeti gümrük idaresi tarafından belirlenir ve gümrük işlemleri buna göre sonuçlandırılır.

Hangi eşyanın posta ya da hızlı kargo taşımacılığı yoluyla Türkiye’ye getirilmesi için belirli belgeler aranır?

Aşağıda belirtilen eşya, aşağıda belirtilen belgelerin gümrük idaresine ibraz edilmesi şartıyla posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla Türkiye’ye getirilebilir:

– İlaçlar: Doktor raporu, hastane raporu veya doktor reçetesi.

Takviye edici gıdalar: Doktor raporu, hastane raporu veya doktor reçetesi. Ayrıca, milli sporcular için milli sporcu belgesinin ibraz edilmesi istenir.

Silah ve tüfek dışında ilgili mevzuatta geçen ateşli silah, bıçak ve benzeri eşya için: Emniyet Genel Müdürlüğünden alınacak uygunluk yazısı aranır.


Yurt dışından satın alınan cep telefonları posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla Türkiye’ye getirilebilir mi?

Yurt dışından satın alacağınız cep telefonunu, posta/hızlı kargo taşımacılığı yoluyla, gümrük vergilerinden muaf olarak veya vergilerini ödeyerek Türkiye’ye getirmeniz mümkün değildir.

Türkiye’de kayıtlı ve kullanımda olan cep telefonunuzun, posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla yurt dışından size gönderilmesi mümkün müdür?

Yurt dışına seyahat ettiğinizde, IMEI numarası Türkiye’de kayıtlı olan cep telefonunuzun çeşitli nedenlerle yurt dışında kalması ve bu telefonun posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla Türkiye’ye geri gönderilmesi durumunda, telefonun size teslim edilmesi ancak IMEI numarasının  kayıtlı olduğunun teyit edilmesi halinde mümkündür.

Posta ya da hızlı kargo taşımacılığı yoluyla Türkiye’ye kozmetik ürünleri getirilebilir mi?

30.03.2005 tarihli ve 25771 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 5324 sayılı Kozmetik Kanununun ikinci maddesiyle kapsamı belirlenmiş olan kozmetik ürünlerinin gümrük vergilerinden muaf olarak posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla Türkiye’ye getirilmesi mümkün değildir.

Posta ya da hızlı kargo taşımacılığı yoluyla Türkiye’ye takviye edici gıdalar veya sporcu gıdaları getirilebilir mi?

Takviye edici gıdalar ile sporcu gıdalarının gümrük vergilerinden muaf olarak posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla getirilmesi mümkün değildir.

Bu kapsamdaki ürünleri doktor tavsiyesi ile kullanan kişiler, hastalıklarına dair resmi bir hastaneden aldıkları bir raporu ve doktorun önerdiğini gösteren bir reçeteyi, gümrük idaresine ibraz ederlerse, bu ürünleri posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla Türkiye’ye getirmelerine izin verilir. Bu kapsamda Türkiye’ye ürün getirmek isteyen milli sporculardan ayrıca “Milli Sporcu Belgesi”ni ibraz etmeleri istenir.

Kaynak: Gümrük Rehberi
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerik2022 Yılı sonuna kadar şirkete alınacak binek otomobilin muhasebe kaydı ve gider kısıtlamasına ilişkin örnek hesaplama
Sonraki İçerikDerneklerin Vergilendirilmesi, tutması gereken defterler, KDV mükellefiyeti, Stopaj mükellefiyeti, Faiz ve diğer gelirlerinin vergilendirilmesi…

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz