Ana Sayfa Çalışma Hayatı Mevsimlik Tarım İşçilerine Geçici Yerleşim Alanları Kurulacak!

    Mevsimlik Tarım İşçilerine Geçici Yerleşim Alanları Kurulacak!

    2149
    0

    Mevsimlik tarım işçisi olarak çalışmak amacıyla bulundukları illerden başka illere giden işçilerin ve ailelerinin bu süreçte yaşadıkları sorunlarının giderilmesine yönelik olarak aşağıda belirtilen çalışmalar, ilgili kurum ve kuruluşların işbirliğiyle yürütülecektir.

    1- MEVSİMLİK TARIM İŞÇİLERİNE VE AİLELERİNE GEÇİCİ YERLEŞİM ALANLARI OLUŞTURULACAK.
    Valiliklerce, mevsimlik tarım işçilerinin yoğun olarak çalıştığı yerlerde; eğitim ve sosyal faaliyetleri ile işçilerin temel ihtiyaçlarını giderebilecekleri ortak kullanım alanları olan, iklim şartlarına uyumlu, emniyetli, ekonomik, estetik ve fonksiyonel, prefabrike, betonarme ya da çelik iskeletli, yeterli büyüklükte bir bina ile elektrik, su kanalizasyon alt ve üst yapısı bulunan geçici yerleşim alanları oluşturulması sağlanacaktır.

    2- MEVSİMLİK TARIM İŞÇİLERİNE VE AİLELERİ İÇİN MOBİL SAĞLIK EKİPLERİ KURULACAK.
    İl halk sağlığı müdürlüklerince mevsimlik tarım işçilerinin ve ailelerinin kanser taramaları ile bulaşıcı ve salgın hastalıklara karşı düzenli sağlık taramaları, aşılamaları, gebe, bebek ve çocukların izlemleri yaptırılacak; üreme ve kadın sağlığı hizmetleri, çevre sağlığı hizmetleri ve sağlık okur-yazarlığı faaliyetleri, periyodik olarak yürütülecek, bu hizmetlerin ve hizmetlere erişimin kolaylaştırılması amacıyla mobil sağlık ekipleri oluşturulacaktır.

    3- OKUL ÇAĞINA GELMEMİŞ ÇOCUKLAR İÇİN EĞİTİM VE BAKIM HİZMETLERİ SUNULACAK.
    Okul çağına gelmemiş çocuklar için aile ve sosyal politikalar il müdürlükleri tarafından geçici yerleşim alanlarında görevlendirilecek çocuk gelişim uzmanlarınca eğitim ve bakım hizmetleri sunulacaktır.

    İl milli eğitim müdürlüklerince; öncelikle geçici yerleşim alanlarında eğitim ve sosyal faaliyetler için etkin bir eğitim ve sosyal faaliyetler için oluşturulan binanın işçilerin zorunlu öğretim çağındaki çocuklarının eğitimlerini devam ettirmeye çalışılacaktır. Çocukların kıyafetleri ve malzemeleri valiliklerce sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları aracılığıyla temin edilecektir.

    Ayrıca özel eğitim ihtiyacı bulunan çocuklar rehberlik araştırma müdürlükleri tarafından eğitim imkânlarından faydalandırılacaktır.

    4- İŞÇİLERİN GÖÇ DÖNEMLERİ İÇİN TRAFİK DENETİMLERİ VE YOL GÜVENLİĞİ TEDBİRLERİ ALINACAK.
    Emniyet Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı tarafından işçilerin göç döneminde yolculuklarının güvenli ve sağlıklı yapılabilmesi için göç alan ve veren yerler arasında trafik denetimleri arttırılacak, işçileri taşıyan karayolu araçlarının 24.00-06.00 saatleri arasında şehirlerarası yolculuk yapmamaları sağlanacaktır.

    5- GEÇİCİ YERLEŞİM ALANLARINDA GÜVENLİK KONTROLLERİ YAPILACAK.
    Kolluk kuvvetlerince mevsimlik tarım işçilerinin ve ailelerinin bilgileri alınıp, e-METİP’e aktarılacaktır. Ayrıca kolluk kuvvetlerince geçici yerleşim alanlarında gece ve gündüz düzenli aralıklarla güvenlik amaçlı devriye faaliyetleri yapılacaktır.

    6- ÇOCUK İŞÇİLERLE İLGİLİ MÜCADELE EDİLECEK.
    Çalışma ve iş kurumu il müdürlükleri ve sosyal güvenlik kurumu il müdürlüklerince, işçilerin çalışma ve sosyal güvenlikleri açısından mevcut durumları yürütülecek ve çocuk işçiliği ile etkin mücadele edilecektir.

    7- TARIM İŞÇİLERİ BÜROSU KURULACAK.
    Valiliklerce hazırlanan Eylem Planı’nın uygulanması, izlenmesi ile görevli ve sekretaryasını çalışma ve iş kurumu il müdürlüklerinin yapacağı ve il emniyet müdürlükleri, il jandarma komutanlığı, gıda ve hayvancılık il müdürlükleri, aile ve sosyal politikalar il müdürlükleri, SGK il müdürlükleri, büyükşehir belediyesi, olmayan yerlerde ise mülki idare amirinin uygun gördüğü belediye temsilcilerinden oluşan mevsimlik tarım işçileri bürosu (büro) kurulacaktır.

    Kaynak: Resmi Gazete (19.04.2017 – 30043)

    Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

    Önceki İçerikNijerya Ekonomisinde Canlanma!
    Sonraki İçerik2016 Yılı Afrika Çin Dış Ticareti ve Yatırımlar!

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz