Ana Sayfa Dünya Mercedes’in Fiyatı Bir Gecede %17,7 Arttı…

    Mercedes’in Fiyatı Bir Gecede %17,7 Arttı…

    1952
    0

    steering-wheel-801994Yeni araç alımında motor hacmine göre hesaplanıp tahsil edilen özel tüketim vergisinin 24.11.2016 tarih ve 2016/9542 sayılı bakanlar kurulu kararı ile artırılması sonucu 1.600 cm3 altında motor hacmine sahip ve fabrika çıkış fiyatı 70.000 TL’nin üzerinde olan Üst segmentte yer alan araçların fiyatlarının bir gecede %17,70 oranında artmasına neden oldu.

    Önceki uygulamada Araçların fabrika çıkış fiyatları ne olursa olsun, eğer aracın motor hacmi 1.600 cm3’den küçükse %45 oranında ÖTV alınıyordu.

    Sadece motor hacmi kriterine göre belirlenen ÖTV sayesinde Mercedes, BMW, Audi ve diğer lüks sınıftaki araçlardan tahsil edilen ÖTV, motor hacmi aynı olan diğer araçlar ile aynı ÖTV’yi ödüyordu.

    Yapılan değişiklik ile motor hacmi 1600 M3’den düşük olsa bile eğer fabrika çıkış fiyatı 70.000 TL’nin üzerinde ise ÖTV oranı %60 olarak uygulanacaktır. Öncekine göre %15 oranındaki ÖTV artışının üzerinden %18’de KDV alınacak olması nedeniyle toplam Vergi artışı %17,7 olmaktadır.

    Yani belirtilen kriterlerdeki araçların fiyatları bir gecede %17,7 oranında artmıştır.

    Anı şekilde motor hacmi 2000 m3 ve üzerinde olan araçlardaki ÖTV’de %145’den %160’a çıkartılmıştır. Bunlardaki artış da yine %17,7 civarında gerçekleşmiştir.

    auto-1291491

    Maliye Bakanının yaklaşık 3 hafta kadar ÖTV’de artış olacağının sinyalini vermesi sonrası, artıştan etkilenmemek için üst segmentteki araçların bayilerinde görülmemiş bir yoğunluk oluştu. Kasım ayının ilk iki haftasında, 1600 cm3 ve 2000cm3 araçların stoklarının çok büyük kısmı tüketildi. ÖTV artışı gerçekleşmeden önce araç satın alanlar %17,7 oranında kar ettiler.

    Son zamanlarda yaşanan kur artışlarının yeni gelecek araçlara yansıyacak olması ve 2017 model araçların ayrıca yeni fiyatlarla piyasaya çıkacak olması nedeniyle oluşacak ÖTV artışından önce araç alanların kazançları çok daha yukarılara çıkacaktır.

    Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

    Önceki İçerikSGK’ ya Göre: Malul?
    Sonraki İçerikÜcretli Çalışanlarda Şahıs Sigorta Primleri Nasıl İndirim Konusu Yapılabilir?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz