Ana Sayfa Muhasebe MEB’e bağlı özel okullar özel hesap dönemini seçebilir mi?

    MEB’e bağlı özel okullar özel hesap dönemini seçebilir mi?

    460
    0

    Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı veya bağlı olmayan özel kurs, özel okul gibi kurumların hesap dönemini özel hesap dönemi olarak seçmeleri zorunluluğu var mıdır, yoksa işlemleri normal hesap dönemi olarak yapılabilir mi?

    Özel hesap dönemi Mükellefin Talebi ve GİB nın onayı ile olur. Özel okul veya kurslarda özel hesap dönemi zorunluğu olmaz. Normal hesap dönemi de olur.


    VUK

    Hesap Dönemi
    Madde 174
    Defterler hesap dönemi itibariyle tutulur. Kayıtlar her hesap dönemi sonunda kapatılır ve ertesi dönem başında yeniden açılır.

    Hesap dönemi normal olarak takvim yılıdır.

    Şu kadar ki, takvim yılı dönemi faaliyet ve muamelelerinin mahiyetine uygun bulunmıyanlar için, bunların müracaatı üzerine Maliye Bakanlığı 12 şer aylık özel hesap dönemleri belli edebilir.

    Yeniden işe başlama veya işi bırakma hallerinde, hesap dönemi içinde bir yıldan eksik olan faaliyet süresi, hesap dönemi sayılır.

    Bu maddeye göre özel hesap dönemi tayin edilenlerin ticari ve zirai kazançları, hesap dönemlerinin kapandığı takvim yılının kazancı sayılır.


    T.C.

    GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

    AYDIN VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

    Vergi ve Anlaşmalar Uygulama Müdürlüğü

    Sayı : B.07.1.GİB.4.09.15.01-2.2011.3.KVK.5.Md.-6                                                  23/02/2012

    Konu : Özel Hesap Dönemi Uygulanan

    Kurumun Eğitim – Öğretim Kazanç İstisnası.

    İlgide kayıtlı özelge talep formu ve eklerinin incelenmesinden; 12.07.2011 tarihinde ilköğretim okulu işletmeciliğine başladığınız, Bakanlığımıza yaptığınız başvuru sonucu söz konusu işletmeden elde edilecek kazancın 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendi hükümleri gereğince beş vergilendirme dönemi (2011 -2015) kurumlar vergisinden istisna edildiği, aynı zamanda Bakanlığımıza özel hesap dönemi için yapılan diğer bir başvuru sonucu işletmenize 01 Temmuz 2012 tarihinden itibaren başlamak üzere Özel Hesap Dönemi tayin edildiği belirtilerek, Bakanlığımız tarafından işletmenize tanınan istisna süresinin kesin bitiş tarihi hakkında bilgi istediğiniz anlaşılmaktadır.

    5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendinde yer alan “Okul öncesi eğitim, ilköğretim, özel eğitim ve orta öğretim özel okulları ile Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınan vakıflara veya kamu yararına çalışan derneklere bağlı rehabilitasyon merkezlerinin işletilmesinden, ilgili Bakanlığın görüşü alınmak suretiyle Maliye Bakanlığının belirleyeceği usuller çerçevesinde beş hesap dönemi itibarıyla elde edilen kazançlar (İstisna, belirtilen okulların ve rehabilitasyon merkezlerinin faaliyete geçtiği hesap döneminden itibaren başlar.)” hükmü ile madde metninde sayılan kurumların beş hesap döneminde elde edeceği kazançlar kurumlar vergisinden istisna edilmiştir.

    Söz konusu istisnanın uygulanması ile ilgili usul ve esaslar 03 Nisan 2007 tarih ve 26482 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 1 seri nolu Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinin (5.10) numaralı bölümünde detaylı olarak açıklanmıştır.

    Öte yandan; 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 174’üncü maddesinde; “Defterler hesap dönemi itibariyle tutulur. Kayıtlar her hesap dönemi sonunda kapatılır ve ertesi dönem başında yeniden açılır. Hesap dönemi normal olarak takvim yılıdır. Şu kadar ki, takvim yılı dönemi faaliyet ve muamelelerinin mahiyetine uygun bulunmayanlar için, bunların müracaatı üzerine Maliye Bakanlığı 12’şer aylık özel hesap dönemleri belli edebilir. Yeniden işe başlama veya işi bırakma hallerinde, hesap dönemi içinde bir yıldan eksik olan faaliyet süresi, hesap dönemi sayılır. Bu maddeye göre özel hesap dönemi tayin edilenlerin ticari ve zirai kazançları, hesap dönemlerinin kapandığı takvim yılının kazancı sayılır.”

    hükmüne yer verilmiştir.

    Buna göre, Derneğinize bağlı iktisadi işletmenin eğitim – öğretim kazanç istisnası 30.06.2015 tarihinde sona erecektir. Zira, 01.07.2015 tarihinden 30.06.2016 tarihine kadar olan kazancınız 2015 yılına değil 2016 yılına ait kazanç olarak değerlendirilmektedir.


    Kaynak: GİB ÖZelge, İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikEmeklilik için işten ayrılan ve barkodlu emeklilik başvurusu belgesini alan kişinin SGDP’li olarak işe girişini ertesi gün yapabilir miyiz?
    Sonraki İçerikMali müşavirlik şirketinin ortak ve imza yetkilisi olan SMMM farklı bir sektörde bulunan limited şirketin temsil ve imza yetkili müdürü olabilir mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz