Ana Sayfa Vergi Mart ayında işçi çalıştırmaya başlayan bir firma muhtasar prim beyannamesini 3 aylık...

    Mart ayında işçi çalıştırmaya başlayan bir firma muhtasar prim beyannamesini 3 aylık mı beyan etmelidir?

    İşletmeye kayıtlı gayrimenkullerin kiraya verilmesi halinde fatura düzenlenmelidir.

    1086
    0

    İşçi çalıştırmayan mükellefim için muhtasar ve prim hizmet beyannamesini 3 aylık olarak vermekteydim. Mart ayında işçi çalıştırmaya başladı. Beyanname dönemini aylığa çevirdim. Mart beyannamesinde 3 aylık kira, Smmm, personel vb. gelir vergisi kesintilerini, sgk bildirgesinde vereceğim. Yalnız tereddütte kaldım. Ocak-Şubat ayları için 3 aylık beyanname vermem gerekir mi? 

    2021/1-2– Dönemi VERGİ kesintilerini 3 aylık vereceksiniz.

    2021/3. dönem VERGİ / SGK kesintilerini AYLIK beyannamede beyan edeceksiniz.

    Mükellef iş merkezinin ortak alanında ticari faaliyette bulunmaktadır. İşyeri olarak kullandığı alanın kira bedelini iş merkezi yönetimine ödemektedir bu ödemeye karşılık iş merkezi fatura kesmemektedir bu ödenen kira tutarı stopaj kesintisi yapılarak muhtasar beyannamede bildirilmesi gerekir mi?

    İş merkezi Fatura kesmek zorundadır. GV stopajı olmaz. Tahsilatı yapan Gerçek kişi değil kurum veya kuruluştur.

    _______________________________________________________________________

    Fazla beyan edilen kira stopajları vergi dairesinden iade talep edilir mi?

    2020 yılında 8 aylık işyeri kirası elde ettik. Kiracı 8 aylık kiranın stopajını beyan etti. Fakat kiracı 6 ay sonra işyerinden ayrıldı. Bizde 2 aylık net kira bedelini iade ettik. Burada 2 aylık fazladan ödenen stopajı işyeri sahibi iade/mahsup yapabilir mi yoksa kiracı vergi dairesinden iade mi talep etmelidir?

    Kiracı fazla ödediği Stopajı VD talep edebilir. Ancak bu konuda VD her iki taraf hakkında vergi incelemesi yapabilir.

    G.V. bir mükellefim ticari kazancı 120.000 TL ve işyeri kira geliri olarak da 14.000 TL geliri bulunmaktadır. İşyeri kira gelir istisnası olan 49.000 TL sınırının altında kalıyor fakat ticari kazanç ile toplandığı zaman sınırı geçiyor. Bununla ilgili kira beyanını bildirmemiz gerekiyor mu?

    İş yeri kira gelir + Ticari gelir toplanarak beyan edilir. (GVK Md.86/1-c)

    Gelir sadece İş yeri geliri olsa idi; beyan edilmezdi.


    Kaynak: İsmmmo
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir.Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikSigorta acentelerine düzenlenen faturalarda KDV tevkifatı yapılır mı?
    Sonraki İçerik31 Mayıs 2021 tarihine kadar düzenlenen kira faturalarında KDV oranı %8 midir?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz