Ana Sayfa Muhasebe Mali müşavirler ulaşamadığı müşterilerinin sözleşmesini tek taraflı fesih edebilir mi?

    Mali müşavirler ulaşamadığı müşterilerinin sözleşmesini tek taraflı fesih edebilir mi?

    Mali müşavirler ulaşamadığı müşterilerinin sözleşmesini tek taraflı fesih edebilir mi?

    1149
    0

    Defterini tutmakta olduğum Ltd. Şti. müşterimden 01/2020 döneminden beri haber almamaktayım. Mükellef Adresini terk etmiştir. Ancak beyanname ve diğer mali yükümlülüklerini hala pasif bir şekilde yerine getirmekteyim. Mükellefin Sözleşmesini ileride tarafıma sorun olmayacak şekilde nasıl feshedebilirim?

    Müşterinin bilinen adresine noterden ihtar gönderin. Ücretin ödenmesi veya belgelerin iadesi için süre vererek ihtar ediniz.

    Mükellefim sözleşme şartlarına uymuyor. Muhasebe işlerini tek taraflı fes edeceğim. Kendisine de bildirdim bırakmamda sorun olur mu?

    Hayır sorun olmaz. Doğrusunu yapmışınız. Sözleşmenin fasihini müşterinin vergi dairesine de bilgi vermenizde yarar vardır.

    Mali müşavirler ulaşamadığı mükelleflerinin belge ve defterlerini kime teslim edebilir?

    SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİR VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLERİN ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK (1)

    Sözleşmenin Feshi     

    Madde 26 –  (Değişik:R.G-21/11/2007-26707)

    Taraflar haklı nedenlerle veya karşılıklı rızaları ile aralarındaki sözleşmeyi her zaman feshedebilirler.

    Bu takdirde alınmış olan defter ve belgeler bir ay içinde devir teslim tutanağı düzenlenmek suretiyle sahiplerine geri verilir. Devir teslim gerçekleşmediği takdirde durum meslek mensubu tarafından odaya bildirilir.

    Tarafların tazminat hakları genel hukuk kurallarına tabidir.

    Ücretin ödenmemesi ve meslek mensubuna tevdi edilen belgelerin sağlıklı ve güvenilir olmaması fesihde meslek mensubunun haklı gerekçesidir.

    Defter ve Belgelerin Saklanması ve İadesi

    Madde 27 – Meslek mensupları kendilerine tevdi edilen defter ve belgeleri işlerinin gerektirdiği süre içinde iyi niyetle muhafaza etmek ve işin bitiminde iade etmek zorundadırlar. Şu kadar ki, defter ve belgelerin geri alınması, sahibine yazı ile bildirilmiş olduğu hallerde saklama mükellefiyeti bildirme tarihinden itibaren bir ay içinde sona erer. İşin bitiminden itibaren bir ay içinde sahipleri tarafından alınmayan defter ve belgeler bir yazı ile ilgililerin bağlı olduğu vergi dairesine teslim edilir.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikIESBA Etik Kurallar: Mevzuata Aykırılıklara Karşılık Verilmesi – Örnek Olay 8
    Sonraki İçerikKırsalda yaşayan vatandaşların kalkınmasına yönelik yaklaşık 10,5 milyar liralık hibe desteği verildi

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz