Ana Sayfa Muhasebe Mal veya hizmet üretiminin olmadığı zamanlarda üretim ile ilgili hesaplarda oluşan maliyetler...

    Mal veya hizmet üretiminin olmadığı zamanlarda üretim ile ilgili hesaplarda oluşan maliyetler için kullanılacak hesap

    14
    0

    Mal veya hizmet üretiminin olmadığı zamanlarda üretim ile ilgili hesaplarda oluşan maliyetler için kullanılacak hesap

    Üretim veya hizmet işletmelerinde asıl iş ile ilgili üretim veya hizmet geliri olmadığı durumlarda oluşan mal ve hizmet üretim maliyetlerinin, gelir tablosunun “Satışların Maliyeti” hesap grubu altında yer almaması için “680. Çalışmayan Kısım Gider ve Zararları” hesabına alınması gerekir.

    Gelir tablosundaki “Olağandışı Gider Ve Zararlar” hesap grubunun altında yer alan “680. Çalışmayan Kısım Gider ve Zararları” hesabının kullanımı sayesinde gelir tablosunu okuyacak ve değerlendirecek kişi ve kurumlar işletme hakkında daha doğru finansal analiz yapabilecektir.

    Aksi durumda dönemde yapılan satışlarla ilgisi olmayan maliyetler brüt karlılığı düşürecek ve şirketin asıl satışlardan olan karlılığının yanlış değerlendirilmesine sebep olacaktır. Gerçekte brüt karlılığı daha yüksek olan şirketlerin yanlış hesap kullanımı nedeniyle satılan mal maliyetleri hesabına fazladan yazdığı maliyetler brüt karlılığının düşük görünmesi sonucunu doğuracaktır. Ayrıca işletmenin önceki ve sonraki dönemleri kendi içinde karşılaştırıldığında karlılık oranlarında tutarsızlıklar neden olacaktır.

    Bu nedenle şirketin dönemdeki direkt ve dolaylı maliyetlerini yine aynı dönemde yapılan satışlara ve stoklara ait olan kısmının ayrıştırılması ve dönemdeki satış veya stokla ilgili olmayan ve çalışılmadan geçirilen sürelerde oluşan maliyetlerin “680. Çalışmayan Kısım Gider ve Zararları” hesabına atılması hem işletmenin kendi içinde yapacağı raporlamalarda hem de banka, finans kuruluşlar ve diğer kişi ve kuruluşların şirket nezdinde yapacakları mali ve finansal değerlendirmelerinde daha doğru ve anlamlı sonuçlar verecektir.

    Örnek:

    Mobilya üretimi yapan işletmenin 1 Temmuz – 20 Temmuz arasında imal ettiği ve sattığı mamullere ilişkin satış ve bu satışlara isabet eden maliyet tutarları;

    Satış 1.000.000 TL
    Satılan Mal Maliyeti 400.000TL
    Brüt Kar 600.000 TL
    Brüt Kar Oranı %60

     

    21 Temmuz – 31 Temmuz arasında üretimin durduğu dönemde oluşan maliyet tutarları

    720 DİREKT İŞÇİLİK GİDERLERİ: 150.000 TL

    730 GENEL ÜRETİM GİDERLERİ: 50.000 TL

    ___________________________________

    TOPLAM: 200.000 TL

    Üretimin durduğu dönemde oluşan 200.000 TL’nin 721 ve 731 yansıtma hesapları ile 680 no.lu hesaba aktarılması gerekmektedir. Bu sayede şirketin dönemdeki %60’lık kar marjı korunmuş olacaktır. Aksi durumda 600.000 TL’lik kar, 400.000 TL’ye ve kar marjı da %40’a inecektir.

     

    GELİR TABLOSU

    BRÜT SATIŞLAR 1.000.000 TL
    SATILAN MAMÜLLER MALİYETİ (-) 400.000TL
    BRÜT SATIŞ KARI VEYA ZARARI 600.000 TL
    BRÜT SATIŞ KAR ORANI %60
    ÇALIŞILMAYAN KISIM GİDER VE ZARARLARI 200.000 TL
    DÖNEM KARI VEYA ZARARI 400.000 TL
    VERGİ ÖNCESİ DÖNEM KARI ORANI %40

     

     


    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerik2023 Vergi Rekortmenleri Açıklandı
    Sonraki İçerikEnflasyon Zararı Geçici Vergi Beyannamesinde KKEG Olarak Gösterilebilir mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz