Ana Sayfa Muhasebe Mal alışı ve satışı yaptığımız firmayı muhasebede hangi hesapta takip etmeliyiz?

    Mal alışı ve satışı yaptığımız firmayı muhasebede hangi hesapta takip etmeliyiz?

    790
    0

    Aynı dönemlerde hem mal alışı- hem mal satış işlemlerinin olduğu firma işlemlerinde; yoğunluk mal satışlarımızda ise sadece 120 hesabı kullanmak, işlemlerimizde yoğunluk mal alışlarında ise sadece 320 hesabı kullanmakta bir sakınca var mıdır? 

    Mal alışı için 320, Mal satışı için 120 hesap kullanılır.

    12.TİCARİ ALACAKLAR 

    Bir yıl içinde paraya dönüşmesi öngörülen ve işletmenin ticari ilişkisi nedeniyle ortaya çıkan senetli ve senetsiz alacaklar bu hesap grubunda gösterilir. Ticari ilişkilerden dolayı ana kuruluş, iştirak ve bağlı ortaklıklardan olan alacaklar varsa, bu grupda ki ilgili hesapların ayrıntılarında açıkça gösterilir. Bu grupta aşağıdaki hesaplar yer alır. 

    120.ALICILAR 

    Bu hesap, işletmenin faaliyet konusunu oluşturan mal ve hizmet satışlarından kaynaklanan senetsiz alacaklarının izlenmesi için kullanılır. 

    İşleyişi : 

    Senetsiz alacağın doğması ile bu hesaba borç, tahsil edilmesi halinde (ödemeler, aktarmalar ve hesaben mahsuplar dahil) alacak kaydedilir

    32.TİCARİ BORÇLAR

    Kuruluşun ticari ilişkileri nedeniyle ortaya çıkan senetli ve senetsiz borçların kaydedildiği hesapları kapsar. 

    320.SATICILAR 

    İşletmenin faaliyet konusu ile ilgili her türlü mal ve hizmet alımlarından kaynaklanan senetsiz borçların izlendiği hesaptır. Ortaklar, ana kuruluş, iştirakler ve bağlı ortaklıklara olan senetsiz ticari borçların bilanço dipnotlarında gösterilmesi gerekir.

    İşleyişi : 

    Senetsiz borcun doğması ile bu hesaba alacak, ödenmesi halinde borç kaydedilir.

    Mükellef hizmet bedeli olarak 102.000 TL fatura kesti. Hizmet bedeli olarak kesilen fatura 600 yada 602 hangi hesapta takip edilir. Farklı uygulamalar var 649 hesapta takip edilebilir mi?

    600 hesap kullanılır.

    60.BRÜT SATIŞLAR

    İşletmenin esas faaliyetleri çerçevesinde satılan mal yada hizmetler karşılığında alınan yada tahakkuk ettirilen toplam değerleri kapsar. Satılan mal ve hizmetlerle ilgili sübvansiyonlar, satış tarihindeki vade farkları, ihracatla ilgili dönem içinde ortaya çıkan kur farkları, vergi iadeleri brüt satışlar içinde gösterilir. Brüt Satışlara Katma Değer Vergisi dahil edilmez. 

    Brüt Satışlar; yurtiçi satışlar, yurtdışı satışlar ve diğer gelirler şeklinde bölümlenir.(2)

    600.YURTİÇİ SATIŞLAR 

    Yurt içindeki gerçek ve tüzel kişilere satılan mal ve hizmetler karşılığında alınan ya da tahakkuk ettirilen toplam değerlerin izlendiği hesaptır. Gereksinime göre bölümlenebilir. 

    İşleyişi : 

    Satış gerçekleştiğinde hasılat tutarı bu hesaba alacak kaydedilir.

    601.YURTDIŞI SATIŞLAR 

    Yurt dışında satılan mal ve hizmetler karşılığında alınan yada alınacak olan toplam değerlerin izlendiği hesaptır. 

    İşleyişi : 

    Yurtiçi satışlarda olduğu gibidir.

    602.DİĞER GELİRLER

    İşletmenin korunması, ihracatı teşvik ya da hükümet politikasına uyma zorunluluğu karşısında oluşan işletmenin faaliyet hasılatındaki düşüklüğü veya faaliyet zararını gidermek için, sermaye katkısı niteliğinde olmayan, mali yardımlar (sübvansiyonlar), devletin bazı malları vergi, resim, harç ve benzeri yükümlülüklerden istisna etmesi yoluyla yaptığı yardımlar (vergi iadeleri) ve satış tarihindeki vade farkları, ihracatla ilgili fiyat istikrar destekleme primi vb.. hasılat kalemleri bu hesapta izlenir. 

    İşleyişi : 

    Dönem içindeki faaliyetlerden doğan sübvansiyon, vergi iadesi, vade farkları, (vb.) tutarları saptanarak ilgili hesaba borç, bu hesaba ise alacak kaydedilir.


    Kaynak: ismmmo,GİB
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerik7326 sayılı kanun kapsamında 296 hesaba kaydedilen bakiyeler 525 hesapla kapatılır mı?
    Sonraki İçerikEkim ayında kurulan bir şirket için gerçek faydalanıcı bildirim formu ne zamana kadar beyan edilmelidir?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz