Ana Sayfa Duyurular Madencilik ve Doğal Taşlar sektörünün küresel boyuttaki ve Türkiye’deki durumu nedir?

Madencilik ve Doğal Taşlar sektörünün küresel boyuttaki ve Türkiye’deki durumu nedir?

452
0

Küresel Durum

Madencilik ve doğal taşlar sektörü, diğer sektörlere hammadde sağlaması üzerine bağlayıcılığı ve bağımsızlığı önemli derecede yüksek olan bir endüstridir. İnşaat, otomotiv, makine ve teçhizat gibi birçok sektöre girdi oluşturmaktadır.

Madeni hammaddelerin kullanıldığı farklı sektörlerin son tüketici ürünlerini örneklendirmek gerekirse; batarya üretiminde kobalt, elektrik ve elektronik ürünlerde bakır, led ışıklandırmalarda galyum, mobil telefon ve katalitik üretiminde platinyum grup metalleri, çelik üretiminde demir vb. birçok örnek verilebilir.

Dünya genelindeki doğal taş rezervleri incelendiğinde Portekiz, İspanya, İtalya, Yunanistan, Türkiye, İran, Pakistan gibi ülkelerde mermer gibi karbonatlı kayaç rezervlerinin; Norveç, Finlandiya, Ukrayna, Rusya, Pakistan, Hindistan, Çin, Brezilya gibi ülkelerde ise granit gibi magnatik kayaç rezervlerinin yoğun olduğu görülmektedir.

Maden ve metal endüstrisinin küresel büyüklüğü 2,6 trilyon doları bulmakla beraber kısmen doygunluk noktasına ulaşmış bir sektör olarak dikkat çekmektedir. Gelecek 5 yıl içerisinde yıllık ortalama bileşik büyüme oranı %0,4 olarak öngörülmektedir. Sektörün tonaj olarak ise büyüklüğü 9,8 milyar metrik tondur.

Madencilik ve doğal taşlar sektöründeki küresel ticaret incelendiğinde ithalattaki en büyük hacme sahip üç ülke içerisinde Çin küresel ithalatın %16,7’si ile lider konumda yer alırken, Amerika Birleşik Devletleri %8,5, Japonya ise %6,8 ile Çin’i takip etmektedir. İhracatta ise Rusya Federasyonu toplam ihracatın %8,8’ini, Suudi Arabistan %8,4’ünü, Amerika Birleşik Devletleri %7,3’ünü oluşturmaktadır.

Kaynak: kolayihracat.gov.tr

Türkiye’de Durum

Türkiye’nin tektonik ve jeolojik yapısı maden yataklarının çeşitliliğine olanak tanımaktadır. Günümüzde dünyada yaklaşık 90 çeşit madenin üretimi yapılmaktayken ülkemizde 60 civarında maden türünde üretim yapılmaktadır. Ülkemizin, maden kaynakları ve çeşitliliği bakımından kendi kendine kısmen yeterli olan ülkeler arasında yer aldığı söylenebilir. Ülkemizin zengin olduğu madenler arasında ilk sırayı dünya rezervlerinin % 72‘sini oluşturan bor mineralleri almaktadır. Türkiye, metalik madenler, enerji hammaddeleri, endüstriyel hammaddeler bakımından da zengin kaynaklara sahiptir.

Türkiye’de madencilik ve doğal taşlar sektörü ihracatı 2015-2019 arasında yıllık ortalama %7,7 artmış, 2019 yılında 11 milyar doların üzerine ulaşmıştır. İhracatta en büyük pazarlar %30,7 ile Çin, %8,5 ile ABD, %4,5 ile İspanya olmuştur.


Kaynak: Kolay İhracat Platformu / https://www.kolayihracat.gov.tr/sektorler/madencilik-ve-dogal-taslar
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikCOVID-19 ve Kişisel Verilerin Korunması
Sonraki İçerik2020 yılının ikinci çeyreğinde mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH %11 oranında daraldı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz