T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı
Gelir Kanunları Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü
|
|
|||
Sayı |
: |
97895701-160[2020/5.1-17]-936136 |
16.12.2020 |
|
Konu |
: |
Maddi-Manevi tazminat borcunun veraset beyannamesinde gösterilmesi |
|
|
İlgide kayıtlı özelge talep formu ve eklerinin incelenmesinden, ../../2020 tarihinde vefat eden muris … ‘ın sağlığında diğer davalılar ile aleyhinde açılan davada …..Mahkemesinin E: K: sayılı kararı ile murisin ve diğer davalıların maddi ve manevi tazminatı müştereken ve müteselsilen ödemesine karar verildiği, kararın verilmesinden sonra ……. İcra Dairesinin E: sayılı dosyası ile ilamlı takip başlatıldığı, söz konusu karara karşı murisin ………… Mahkemesi ….. Hukuk Dairesinin E: sayılı dosyasında istinaf başvurusunda bulunduğu ve sürecin hala devam ettiği belirtilerek, mahkemece karar verilen maddi ve manevi tazminat borcunun takip ve işlemekte olan faizinin hangi tarihteki tutarının veraset ve intikal vergisi matrahından tenzil edilebileceği hususunda Başkanlığımız görüşünün sorulduğu anlaşılmaktadır.
7338 sayılı Veraset ve İntikal Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, Türkiye Cumhuriyeti uyruğunda bulunan şahıslara ait mallar ile Türkiye’de bulunan malların veraset yoluyla veya herhangi bir suretle olursa olsun ivazsız bir tarzda bir şahıstan diğer şahsa intikalinin veraset ve intikal vergisine tabi olduğu; 11 inci maddesinde, bu vergiye mevzu olacak malların değerleme gününün, miras yoluyla meydana gelen intikallerde mirasın açıldığı, diğer suretle vaki intikallerde malların hukuken iktisap edildiği gün olduğu, Türk Medeni Kanununun 575 inci maddesinde ise mirasın, miras bırakanın ölümü ile açılacağı, miras bırakanın sağlığında yapmış olduğu mirasla ilgili kazandırmalar ve paylaşımların, terekenin ölüm anındaki durumuna göre değerleneceği hükme bağlanmıştır.
7338 sayılı Kanunun 12 nci maddesinde, iktisap edilen malların değerlerinden veya değerleri toplamından veraset yoluyla meydana gelen intikallerde murisin ihticaca salih vesaika müstenit borçları ile vergi borçlarının beyannamede gösterilmek şartıyla tenzil olunacağı hüküm altına alınmış olup, 13 üncü maddesinde ise “Müteveffanın sağlığında icra dairesine veya mahkemeye intikal etmiş ve takibedilmekte olan alacak ve borçlarının beyannamede sarahaten gösterilmesi şarttır. Bu alacak ve borçların vergileri tahakkuk ettirilerek tahsisleri icra dairesi veya mahkemenin vereceği kati karar veya hüküm neticesine intizaren tecil olunur. Şu kadar ki, bu tecil her ne suretle olursa olsun, hiçbir zaman on seneden fazla devam edemez. Mükellefler her altı ayda bir icra ve dava vaziyetlerini bir dilekçe ile vergi dairesine bildirmeye mecburdurlar. Bu bildirim yapılmadığı takdirde tecil olunan vergiler derhal tahsil edilir. Tecil olunan vergilerin taalluk eylediği davalar tecil müddetinden sonra neticelenecek olursa mükelleflerin müracaatı üzerine ve tebeyyün edecek hale göre gereken düzeltmeler yapılır ve fazla alınmış vergiler varsa, terkin ve sahiplerine geri verilir.” hükmüne yer verilmiştir.
Bu itibarla, veraset yoluyla meydana gelen intikallerde mirasçıların terekeye ölüm tarihindeki mevcut durumu itibarıyla sahip olacaklarının kabulü gerekeceğinden, ../../2020 tarihinde vefat eden ….’ın sağlığında mahkemeye intikal ederek yargılama süreci devam eden ve icra dairesinde takip edilmekte olan mezkur borçları ve işleyen faizlerinin ölüm tarihi itibarıyla değerinin, söz konusu mahkeme ve icra dairesinden alınacak belgeler eklenmek suretiyle veraset ve intikal vergisi beyannamesinde gösterilmesi, tahakkuk eden verginin, 7338 sayılı Kanunun 13 üncü maddesi esasları çerçevesinde yargının muris lehine veya aleyhine verilecek nihai kararına göre düzeltilmek üzere tecil edilmesi gerekmektedir.
…
Kaynak: GİB Özelge
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.