Ana Sayfa Vergi Limited veya A.Ş. ortağı aracını şirkete kiraya verebilir mi?

    Limited veya A.Ş. ortağı aracını şirkete kiraya verebilir mi?

    Şirket ortakları, kendi şahsi araçlarını şirkete kiraya verebilir mi? Bu durumda KDV tevkifatı (kesintisi) ve gelir vergisi stopajı uygulanır mı? Şirket ortağının vergisel sorumlulukları nelerdir? İşte bu konuda merak edilenler ve dikkat edilmesi gerekenler...

    1
    0

    Şirket Ortağının Kendi Arabasını Şirkete Kiralaması: KDV ve Gelir Vergisi Açısından Değerlendirme

    Şirket ortakları, kendi şahsi araçlarını şirkete kiraya verebilir mi? Bu durumda KDV tevkifatı (kesintisi) ve gelir vergisi stopajı uygulanır mı? Şirket ortağının vergisel sorumlulukları nelerdir? İşte bu konuda merak edilenler ve dikkat edilmesi gerekenler…

    Şirket Ortağının Kendi Arabasını Şirkete Kiralaması Durumunda Vergilendirme

    Bir şirket ortağı, kendi şahsına ait aracı, ortağı olduğu şirkete kiraya verdiğinde bazı vergisel yükümlülükler ortaya çıkmaktadır. Eğer şirket ortağının gerçek usulde KDV mükellefiyeti yoksa, şirket şu adımları takip etmelidir:

    -KDV Tevkifatı: Şirket, kira bedeli üzerinden %20 oranında hesaplanan KDV’yi sorumlu sıfatıyla KDV-2 beyannamesiyle beyan etmeli ve ödemelidir. Aynı zamanda KDV-1 beyannamesinde bu tutarı indirim olarak gösterebilir.

    -Gelir Vergisi Stopajı: Şirket, kira ödemesi üzerinden %20 oranında gelir vergisi stopajı (tevkifatı) yapmalıdır.

    2025 Yılı Binek oto aylık kira bedelinin vergi matrahının tespitinde indirim (gider) olarak dikkate alınma sınırı 37.000 TL + KDV’dir. Üzerinde kalan kısım KKEG olarak işlem görecektir. Kiralama yoluyla edinilen binek otomobillerinin her birine ilişkin aylık kira bedeli 37.000 TL + KDV ise tamamı vergi matrahından indirim konusu yapılabilecek, üzerinde kalan kısım KKEG olarak işleme tabi tutulacaktır.

    Binek oto aylık kira faturası ve KKEG kayıt örneği için TIKLAYINIZ…

    -Binek otonun yakıt, bakım vb. aylık giderlerinin %30’u KKEG olarak işleme tabi tutulacaktır.

    Şirket Ortağının Gelir Vergisi Beyanı Zorunlu mu?

    Şirket ortağının elde ettiği kira geliri, Gelir Vergisi Kanunu’nun 103. maddesinde belirtilen tarifeye göre belirli bir limiti aşarsa, ayrıca gelir vergisi beyanında bulunması gerekmektedir.

    -2025 yılı için belirlenen sınır 330.000 TL’dir.

    -Eğer şirket ortağı, 2025 yılı içinde bu tutarı aşan bir brüt kira geliri elde ettiyse, 2026 Mart ayında yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan etmesi gerekmektedir.

    Örnek Hesaplama ve Yevmiye Maddesi

    ŞİRKET ORTAĞINDAN PAZARLAMA AMAÇLI OLARAK BİNEK OTO KİRALAMASINA İLİŞKİN HESAPLAMA
    Türü % Tutar
    BRÜT KİRA (NET KİRA / 0,80) 12.500,00 ₺
    STOPAJ 20% 2.500,00 ₺
    KDV 20% 2.500,00 ₺
    NET KİRA 10.000,00 ₺
    ŞİRKET ORTAĞINDAN KİRALANAN BİNEK OTO MUHASEBE KAYDI ÖRNEĞİ
    HESAP BORÇLU ALACAKLI
    760 PAZARLAMA, SATIŞ VE DAĞ. GİDERLERİ 12.500,00
    191 İNDİRİLECEK KDV 2.500,00
    329 DİĞER TİCARİ BORÇLAR 10.000,00
    360 ÖDENECEK VERGİ VE FONLAR 5.000,00
    -Stopaj 2.500,00
    -KDV-2 2.500,00
    TOPLAM 15.000,00 15.000,00

    Özet 

    Şirket ortakları, şahsi araçlarını şirkete kiraladıklarında KDV ve gelir vergisi stopajı gibi yükümlülüklerle karşı karşıya kalabilirler. Kira gelirinin yıllık belirlenen sınırı aşması durumunda ise gelir vergisi beyannamesi verilmesi gerekmektedir. Vergi mevzuatına uygun hareket etmek ve olası cezai durumlarla karşılaşmamak için, bu tür işlemlerde bir mali müşavirden destek almak önemlidir.


    TAVSİYE EDİLEN İLAVE İÇERİKLER


    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerik4857 Sayılı İş Kanunu’nda Yeni İş Arama İzni Nedir?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz