Ana Sayfa Vergi Kuyumcuların nihai tüketicilerden satın aldığı altınlar için kendilerine bankadan ödeme yaparken hangi...

    Kuyumcuların nihai tüketicilerden satın aldığı altınlar için kendilerine bankadan ödeme yaparken hangi bilgileri yazması halinde gider pusulasına gerek kalmaz?

    14
    0

    Kuyumcuların nihai tüketicilerden satın aldığı altınlar için kendilerine bankadan ödeme yaparken hangi bilgileri yazması halinde gider pusulasına gerek kalmaz?

    Banka dekontunda; müşterinin adı, soyadı, TC kimlik numarası, altının türü, miktarı (gram) adresi bilgilerinin yazılması halinde banka dekontu gider pusulası yerine geçer.

     

    Gider Pusulası
    VUK Madde 234

    (7338 sayılı kanunun 23 üncü maddesiyle değişen fıkra; Yürürlük:1.11.2021) Birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde tespit edilenlerle defter tutmak mecburiyetinde olan serbest meslek erbabı ve çiftçiler, bu Kanun kapsamındaki belgeleri düzenleme zorunluluğu bulunmayanlara yaptırdıkları işler veya onlardan satın aldıkları mallar (gerçek usulde vergilendirilmeyen çiftçilerden satın aldıkları mallar hariç) için işi yapana veya malı satana imza ettirecekleri gider pusulası düzenlerler.

    Vergiden muaf esnaf için düzenlenen gider pusulası, bu kişiler tarafından verilmiş fatura hükmündedir.

    Gider pusulası, işin mahiyeti, emtianın cins ve nev’i ile miktar ve bedelini ve iş ücretini ve işi yaptıran ile yapanın veya emtiayı satın alan ile satanın adlariyle soyadlarını (Tüzel kişilerde unvanlarını) ve adreslerini ve tarihi ihtiva eder ve iki nüsha olarak tanzim ve bir nüshası işi yapana veya malı satana tevdi olunur.

    (Ek: 30/12/1980 – 2365/37 md.) Gider pusulaları, seri ve sıra numarası dahilinde teselsül ettirilir.

    (7338 sayılı kanunun 23 üncü maddesiyle eklenen fıkra; Yürürlük:1.11.2021) Gider pusulası, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami yedi gün içinde düzenlenir. Bu süre içerisinde düzenlenmeyen gider pusulası hiç düzenlenmemiş sayılır.

    İKİNCİ FIKRADA BELİRTİLEN BİLGİLERİ İHTİVA ETMELERİ KAYDIYLA;

    A) MALIN VEYA HİZMETİN BEDELİNİN, DÖRDÜNCÜ FIKRADA BELİRTİLEN SÜRE DÂHİLİNDE SATICIYA; 19/10/2005 TARİHLİ VE 5411 SAYILI BANKACILIK KANUNUNDA TANIMLANAN BANKA, 20/6/2013 TARİHLİ VE 6493 SAYILI ÖDEME VE MENKUL KIYMET MUTABAKAT SİSTEMLERİ, ÖDEME HİZMETLERİ VE ELEKTRONİK PARA KURULUŞLARI HAKKINDA KANUN KAPSAMINDA YETKİLENDİRİLMİŞ ÖDEME KURULUŞLARI VEYA 9/5/2013 TARİHLİ VE 6475 SAYILI POSTA HİZMETLERİ KANUNUNA GÖRE KURULAN POSTA VE TELGRAF TEŞKİLATI ANONİM ŞİRKETİ ARACILIĞIYLA ÖDENMESİ HALİNDE, BU KURUMLARCA DÜZENLENEN BELGELER,

    b) 7/11/2013 tarihli ve 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamında satın alınan malların gider pusulası düzenlemek zorunda olanlara iade edilmesinde, 6502 sayılı Kanun uyarınca iade edilecek tutarların, (a) bendinde yer alan kurumlar aracılığıyla iadesinde bu kurumlarca düzenlenen belgeler,

    c) Bu Kanuna göre belge düzenleme zorunluluğu bulunmayan kamu kurum ve kuruluşlarının, tabi oldukları ilgili mevzuat dâhilinde, yaptıkları işler veya sattıkları mallar için düzenledikleri belgeler,

    GİDER PUSULASI YERİNE GEÇER.

     


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikSerbest Muhasebeci Mali Müşavir sınavlarına girebilmek ve yetki belgesi alabilmek için üniversitenin hangi bölümlerinden mezun olmak gerekiyor?
    Sonraki İçerikYabancı ülke vatandaşının sahip olduğu Türkiye’deki gayrimenkul için kira stopajı ödenir mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz