Ana Sayfa Vergi Kuyumcular kağıt gider pusulası düzenleyebilir mi?

    Kuyumcular kağıt gider pusulası düzenleyebilir mi?

    Gider Pusulası

    1896
    0

    E-defter mükellefi olan kuyumcu mükellefimiz var. Altın bozdurulurken kullandığımız gider pusulasını kağıt ortamda tutabilir miyiz?

    7.000 TL ve üzeri ödemelerinizi (alışlarınız) Bankadan yapmanız gerekir.

    Bankadan yapılan ödeme için dekont yeterlidir. Gider pusulası düzenlenmez.

    7.000 TL’nin altındaki satın almanız için Gider pusulası düzenlenecektir.

    01.01.2022 tarihi itibariyle gider pusulasında değişiklik oldu mu?

    VUK’un 234’üncü maddesinde Yapılan yeni düzenleme ile, gider pusulasının düzenlenme süresinin de 7 gün olduğu belirtilmiştir.

    Ayrıca, maddede öngörülen hallerde banka, ödeme kuruluşu ve PTT tarafından düzenlenen belgeler (dekont, alındı vb.) ile bu Kanun uygulamasında belge düzenleme yükümlülüğü bulunmayan kamu kurum ve kuruluşlarının tabi oldukları diğer ilgili mevzuat dahilinde düzenledikleri belgeler gider pusulası yerine kabul edilmekte ve bu hallerde mükellefler tarafından ayrıca gider pusulası düzenlenmemesi sağlanmaktadır. İade edilen malların bedeli bankadan yapılması halinde ayrıca gider pusulası düzenlenmeyecektir. Dekont yeterli olacaktır.

    Kağıt ortamında Gider pusulası düzenlenmesi de devam etmektedir.

    Galerici mükellefimiz var. Oto alımlarının çoğu vergi mükellefi olmayan kişilerden oluşuyor. Nihai Tüketici diye tabir ettiğimiz kişilerden Noter satış sözleşmesi ile araçları alıyor. Örneğin 400.000 TL’ye vergi mükellefi olmayan birinden bu aracı noter kanalı ile aldık. Noter satış sözleşmesinde her ne kadar KDV dahil yazsa da bu vatandaş mükellef vs. değil. Bizde bu aracı binek olduğu için 153’e tamamını atıyoruz. BA formunda MATRAHI 400.000 TL mi yazmalıyım. Ya da hiç bildirmesem bir müeyyidesi var mı?

    Vergi mükellefi olmayan kişilerden alınan taşıtlar için ayrıca Gider pusulası düzenlenecektir.

    Gider pusulasında KDV ve GV stopajı hesaplanmaz. Ba formuna örneğinizdeki 400.000 TL yazılır.


    Kaynak: İsmmmo, GİB
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikMatrah artışı yapılan yıllar için vergi dairesi inceleme yapabilir mi?
    Sonraki İçerikKıbrıs’ta yapılan harcamalardaki KDV indirim konusu yapılır mı?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz