Ana Sayfa Muhasebe Kuyumcu mükelleflere normal mükellefler dışında hangi vergisel işlemler yapılır?

    Kuyumcu mükelleflere normal mükellefler dışında hangi vergisel işlemler yapılır?

    1362
    0

    Kuyumcular için normal mükellefler dışında hangi işlemler yapılır?

    Vergi ve muhasebe uygulamalarında bir farklılık yok. Sektör ile ilgili detay bilgiyi Kuyumcular odasında öğreniniz.


    Perakende kuyumcu çeyrek altın bozduğunda mal almış gibi oluyor. Burada da gider pusulası düzenliyoruz. 7.000 TL üzeri olunca bankadan ödenme zorunluluğu burada da var mı? Bir de kuyumculara yazar kasa düzenleme sınırı nedir?

    7.000 TL üstündeki işlemler için Banka kullanılması gerekir.

    Kuyumcuları 2022 yılı için ÖKC fişi düzenleme sınırı Normal sınır olan 2.000 TL’nin 3 katı 6.000 TL’dir.


    E-defter mükellefi olan kuyumcu mükellefimiz var. Altın bozdurulurken kullandığımız gider pusulasını kağıt ortamda tutabilir miyiz?

    7.000 TL ve üzeri ödemelerinizi (alışlarınız) Bankadan yapmanız gerekir. 

    Bankadan yapılan ödeme için dekont yeterlidir. Gider pusulası düzenlenmez. 

    7.000 TL’nin altındaki satın almanız için Gider pusulası düzenlenecektir.


    Perakende kuyumcu, çeyrek altın bozduranlara gider pusulası düzenliyor. 5 bin TL’yi geçince e-gider pusulası mı düzenlenmelidir?

    Merhaba; e-gider pusulası şu an için ihtiyari bir uygulamadır. 

    5 bin TL sınırı, e-belge uygulamasına dahil olmayan mükelleflerin, vergi mükelleflerine düzenleyeceği faturalardaki kriter olarak alınan sınırdır.


    01.01.2022 tarihi itibariyle gider pusulasında değişiklik oldu mu

    VUK’un 234’üncü maddesinde Yapılan yeni düzenleme ile, gider pusulasının düzenlenme süresinin de 7 gün olduğu belirtilmiştir. 

    Ayrıca, maddede öngörülen hallerde banka, ödeme kuruluşu ve PTT tarafından düzenlenen belgeler (dekont, alındı vb.) ile bu Kanun uygulamasında belge düzenleme yükümlülüğü bulunmayan kamu kurum ve kuruluşlarının tabi oldukları diğer ilgili mevzuat dahilinde düzenledikleri belgeler gider pusulası yerine kabul edilmekte ve bu hallerde mükellefler tarafından ayrıca gider pusulası düzenlenmemesi sağlanmaktadır. İade edilen malların bedeli bankadan yapılması halinde ayrıca gider pusulası düzenlenmeyecektir. Dekont yeterli olacaktır. 

    Kağıt ortamında Gider pusulası düzenlenmesi de devam etmektedir.


    Altın işçiliğine ait KDV’nin Ba-Bs formuna dahil edilip edilmeyeceği

    T.C.
    GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
    İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
    Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü 

       
    Sayı : B.07.1.GİB.4.34.19.02-019.01-149 01/03/2011
    Konu : Altın işçiliğine ait KDV’nin Ba-Bs formuna dahil edilip edilmeyeceği.  

     

    İlgi dilekçenizde, … Vergi Dairesi Müdürlüğünün … vergi kimlik numaralı mükellefi olarak kuyumculukla ilgili ürünlerin imalatı ile ilgili faaliyetinizde Katma Değer Vergisi Kanunu’na göre özel matrah şekline tabi olan altından mamul veya altın ihtiva eden ziynet eşyaları ile sikke altınların işçilik bedeli üzerinden KDV hesaplandığı ve işçilik bedelinin özel matrah şekilleri içinde yer almadığı belirtilerek, işçilik katma değer vergisi tutarının Ba-Bs formlarına dâhil edilip edilmeyeceği hususunda Başkanlığımızdan görüş talep edilmektedir

    Bilindiği üzere; 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 17 nci maddesinin ” 4. Diğer İstisnalar ” başlıklı  bölümünün  g bendi ile ” Külçe altın, külçe gümüş, kıymetli taşlar (elmas, pırlanta, yakut, zümrüt, topaz, safir, zebercet, inci, kübik, virconia) döviz, para, damga pulu, değerli kağıtlar, hisse senedi, tahvil ile metal, plastik, lastik, kauçuk, kağıt, cam hurda ve atıklarının teslimi ” katma değer vergisinden istisna edilmiştir.

    Anılan Kanunun ” Özel Matrah Şekilleri ” başlıklı 23 üncü maddesinin e  bendinde; ” Altından mamul veya altın ihtiva eden ziynet eşyaları ile sikke altınların teslim ve ithalinde matrah, külçe altın bedeli düşüldükten sonra kalan miktardır.” Aynı Kanun maddesinin f bendinde ise, ” Maliye ve Gümrük Bakanlığı işin mahiyetini gözönünde tutarak özel matrah şekilleri tespit etmeye yetkilidir.” hükmüne yer verilmiştir.

    Diğer taraftan, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 148, 149 ve Mükerrer 257 nci maddelerinin verdiği yetkiye dayanılarak, 350 sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile bilanço esasına göre defter  tutan mükelleflerin belirli bir haddi aşan mal ve hizmet alımlarını “Mal ve Hizmet Alımlarına İlişkin Bildirim Formu (Form Ba) ile; mal ve hizmet satışlarını ise “Mal ve Hizmet Satışlarına İlişkin Bildirim Formu (Form Bs)” ile bildirmeleri hususunda yükümlülük getirilmiştir.

    Öte yandan, bilanço esasına göre defter tutan mükelleflerin 2010 ve müteakip yıllara ilişkin mal ve/veya hizmet alımları ile mal ve/veya hizmet satışlarının bildirilmesinde uygulanacak usul ve esaslar ile bildirim hadleri 04.02.2010 tarih ve 27483 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 396 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği İle yeniden belirlenmiş olup,

    Anılan Tebliğin 1.2.2. bölümünde;

    “Mükelleflerin 2010 yılı ve müteakip yılların aylık dönemlerine ilişkin mal ve/veya hizmet alışları ile mal ve/veya hizmet satışlarına uygulanacak had 5.000 TL olarak yeniden belirlenmiştir. Buna göre, bir kişi veya kurumdan katma değer vergisi hariç 5.000 TL ve üzerindeki mal ve/veya hizmet alışları, “Mal ve Hizmet Alımlarına İlişkin Bildirim Formu (Form Ba)” ile; bir kişi veya kuruma katma değer vergisi hariç 5.000 TL ve üzerindeki mal ve/veya hizmet satışları ise “Mal ve Hizmet Satışlarına İlişkin Bildirim Formu (Form Bs)” nun Tablo II alanında bildirilecektir.

    Söz konusu hadlerin uygulanmasında, özel matrah şekline tabi mal ve/veya hizmet alış/satışlarında katma değer vergisi, özel tüketim vergisine tabi işlemlerde ise özel tüketim vergisi dâhil tutarlar dikkate alınacaktır.

    Açıklamaları yer almaktadır.

    Yukarıda belirtilen hüküm ve açıklamalara göre, özel matrah şekline tabi mal ve/veya hizmet alış/satışlarının Ba-Bs bildirim formları ile bildirilmesinde, katma değer vergisi dahil tutarların dikkate alınması gerekmekte olup, faturada ayrıca gösterilecek “işçilik bedellerinin” KDV hariç olarak bildirilmesi gerekmektedir.


    Bilezik satışlarında işçilik işlemi için KDV hesaplanmalı mıdır?
    Aldığı altın, gümüş gibi takı malzemelerini işlem yapmadan satışını yapan bir firma faturasında işçilik…
    Kuyumcular nihai tüketicilere e-arşiv fatura düzenleyebilir mi?
    Kuyumcular bilanço usulüne tabi olarak mı vergi mükellefiyeti tahsis ettirmelidir?
    Kuyumcu dükkanımı kapattım. Stokta kalan altınları kendime mi fatura edeceğim?
    Yetki belgesi olmayan kuyum ticareti yapamayacak

    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerik19.04.2022 tarihinde yayınlanan Kararda Menkul Satış Sözleşmelerinde TL Cinsinden Ödeme Zorunluluğu Getirildi. Araç satışı haricindeki tüm emtia vb. ödemeler TL olarak mı ödenecektir?
    Sonraki İçerikYeni kurduğumuz tek kişilik limitet şirket ortağına ücret ödememiz gerekiyor. Yönetim kurulu kararı alarak ödeme yapabilir miyiz?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz