Ana Sayfa Vergi Kuver hizmetinde KDV oranı nedir?

    Kuver hizmetinde KDV oranı nedir?

    292
    0

    T.C.

    GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

    Muğla Vergi Dairesi Başkanlığı

    (Gelir Kanunları Grup Müdürlüğü)

      
    Sayı:93996897-130-E.581013.01.2020
    Konu:Kuver hizmetinde KDV oranı 
    İlgi:02.10.2019 tarihli özelge talep formunuz.

    İlgide kayıtlı özelge talep formunuz ve eklerinin incelenmesinden; cafe-restaurant-bar işletmeciliği faaliyetiyle iştigal eden Şirketinizin, yemek veya içecek hizmeti (alkollü ya da alkolsüz) alan müşterilerinizden ayrıca belirli bir tutarda bedel tahsil etmek suretiyle ifa edeceği kuver hizmetini fatura veya ödeme kaydedici cihaz (ÖKC) fişinde ayrı bir kalem olarak göstermek istediği ifade edilerek, bu hizmet bedeline uygulanacak katma değer vergisi (KDV) oranı konusunda görüş talep edildiği anlaşılmıştır.

    Mal teslimi ve hizmet ifalarına uygulanan KDV oranları, 3065 sayılı KDV Kanununun 28 inci maddesinin verdiği yetkiye dayanılarak maddede yer alan sınırlar dahilinde, 700 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile değişmeden önce Bakanlar Kurulu, değişiklik sonrasında ise Cumhurbaşkanı tarafından belirlenmektedir.

    Bu kapsamda KDV oranları, 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı (BKK) eki (I) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için % 1, (II) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için % 8, bu listelerde yer almayan vergiye tabi işlemler için % 18 olarak uygulanmaktadır.

    Söz konusu BKK eki (II) sayılı listenin B/24 üncü sırasında; “Gazino, açık hava gazinosu, bar, dans salonu, diskotek, pavyon, taverna, birahane, kokteyl salonu ve benzeri yerler hariç olmak üzere kahvehane, kır kahvesi, çay bahçesi, çay ocağı, kıraathane, kafeterya, pastane, ayakta yemek yenilen yerler, yemeği pakette satan veya diğer şekillerde yemek hizmeti sunan yerler, lokanta, içkili lokanta, kebapçı ve benzeri yerlerde (birinci sınıf lokanta ruhsatı ya da işletme belgesine sahip olan yerler ile üç yıldız ve üzeri oteller, tatil köyleri ve benzeri tesislerin bünyesindeki lokantalar hariç) verilen hizmetler (bu yerlerde verilen hizmetlerin alkollü içeceklere isabet eden kısmı hariç),” ibaresi yer almaktadır.

    Diğer taraftan, KDV Genel Uygulama Tebliğinin “III/B-2.4. Yiyecek ve İçecek Sunulan Yerlerde KDV Oran Uygulaması” başlıklı bölümünde;

    “…

    Gazino, açık hava gazinosu, bar, dans salonu, diskotek, pavyon, taverna, birahane, kokteyl salonu ve benzeri yerlerde verilen hizmetler (% 18) oranında KDV’ye tabidir.

    Yukarıda belirtilen yerlerin tanımı ve tasnifinde, 24/4/1930 tarihli ve 1593 sayılı, 4/7/1934 tarihli ve 2559 sayılı, 14/6/1989 tarihli ve 3572 sayılı, 12/4/2000 tarihli ve 4562 sayılı, 10/7/2004 tarihli ve 5216 sayılı, 22/2/2005 tarihli ve 5302 sayılı ve 3/7/2005 tarihli ve 5393 sayılı Kanunlara göre yürürlüğe konulan  “İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik” ve ilgili diğer mevzuat esas alınır.

    …”

    açıklamalarına yer verilmiştir.

    Özelge talep formu ekinde yer alan ….. Belediye Başkanlığınca tanzimli İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatında, faaliyet konunuzun içkili kafeterya; ….. Denetim Koordinasyon Müdürlüğü tarafından düzenlenen ….. tarihli e-yoklama fişinde ise 563004 NACE kodunda yer alan bar, meyhane ve birahanelerde içecek sunum faaliyetleri (alkollü-alkolsüz) olduğu anlaşılmıştır.

    Buna göre, söz konusu BKK eki (II) sayılı listenin B/24 üncü sırasında sayılan, % 8 KDV oranına tabi hizmet verebilecek tesisler içinde değerlendirilemeyecek olan tesisinizde verilen hizmetlerin tamamının genel oranda (% 18) KDV’ye tabi tutulması gerektiğinden, bu hizmetlerin sunumunda kuver adı altında alınacak bedeller üzerinden de genel oranda KDV hesaplanması gerekmektedir.


    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikİş kazası sonucu vefat eden çalışanın yakınlarına verilecek tazminat ve yapılan yardımlar gelir vergisin ve SGK primine tabi midir?
    Sonraki İçerikB formlarında 5.000 TL’yi geçen kağıt faturaların dışında hangi belgeler ve işlemler beyana konu edilecektir?